Фалшив сайт копира "24 часа", мами с инвестиции, забърква Виктория Петрова и Бесте Сабри

01.12.2023 13:32 Димитър Мартинов
Така изглежда ментето.

Фалшив сайт, наподобяващ "24 часа", подлъгва хората да инвестират и им прибира парите. Кукичката е, че така била забогатяла Виктория Петрова от бТВ. Сайтът се рекламира във фейсбук и използва име, близко на оригиналното ни - пише се 24chasa-bg.com.

Сайтът и няколко негови копия разпространяват фалшиво интервю, уж с Виктория Петрова. Водещата била, твърди ментето, на гости в "Тази събота" по Би Ти Ви. Искала да разкаже как изкарва стотици хиляди левове, но Бесте Сабри я спряла, тъй като не мислела, че информацията трябва да е за всички. Затова уж от "24 часа" сме потърсили Петрова, която ни разказала за чудото Immediate Alpha. 

На самата "инвестиционна" страница "уникалният продукт" се "рекламира" допълнително от телевизионният водещ Юксел Кадриев и от бизнесмена Митко Събев.  Те, разбира се, не подозират за какво се използват лицата им.

Във фалшивия текст дори се твърди, че нашият "редактор програма", какъвто нямаме, защото не сме телевизия, го е пробвал. Мъжът е именуван Панайот Горанов, а в "24 часа" няма такъв.

Освен този сайт, подобна измама се вихри и на една подстраница, чийто основен домейн е novdailyb. com. Интересното е, че една от схемите не е за инвестиционна измама, а просто води към сайт на хърватски ресторант. Вероятно той си е платил за реклама, а мошениците са решили да доставят трафик по такъв лъжлив начин.

Ментетата се рекламират във фейсбук от верифицирания профил на Гилермо Де Тонкведек. Дали става въпрос за истинския акаунт на музикалния продуцент не е ясно. Възможно е фирмата, която поддържа профила му, да го ползва за измами. Той е вторият известен човек, разпространяващ реклами с инвестиционни измами. Така например и изгоненият от сената на Рио де Жанейро през 2022 година заради серия измами, свързани с обществени поръчки до тъща му, бразилски политик Руй Иригарай спонсорира ментетата през личния си профил. Той е верифициран от фейсбук - бил е потвърден с личната карта на политика.

В момента Иригарай дори използва името на "24 часа" за измама с образа на обвинения в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков. "Той не знаеше, че микрофонът е включен", заявява текстът над снимка на Божков. Сложено е и логото на "24 часа". Линкът обаче води към материал, в който не е цитиран нито бизнесменът, нито пък изглежда подобно на "24 часа". Същата схема се прилага и с Христо Стоичков. Както при Божков, и линкът на Камата води към същия сайт, в който името му не е споменато. Той не прилича на нито един новинарски портал у нас. Вътре има призив за инвестиции в криптовалути.

Иригарай е толкова навътре, че има общо 420 активни реклами, свързани с инвестиционна измама. При това на различни езици. Има реклами и с Конър Макгегър, както и с Майкъл Джордан. "24 часа" потърси Иригарай на телефона, оставен в профила, но той бе изключен. Същият номер бе посочен и като собственост на човека, платил за рекламите - част от тях са свързани с политици и затова фейсбук показва подобна информация.

Сайтът на "24 часа" е сред най-използваните при другите ментета. Неотдавна в страница, направена да наподобява тази на изданието ни, "президентът Румен" призоваваше за инвестиции в акции на Българския енергиен холдинг. Разбира се, такива няма. След това известният певец Васил Боянов (Азис) също се обърна към хората с подобна покана. Двете ментета вече са спрени от фейсбук.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>