Разкопават по празниците кръстовището на бул. "Хаджи Димитър" и "Царевец" (снимки)

30.11.2023 14:30 Радко Паунов
Кръстовището на бул. "Хаджи Димитър" и ул. "Царевец" предстои да бъде разкопано за полагане на голямата тръба от колектора.
Тези тръби ще трябва да бъдат положени на кръстовището на бул. "Хаджи Димитър" и ул. "Царевец".
Кметът Костадин Димитров чу уверенията на Бончо Бонев (вляво) от консорциум "Екопроект".
Кметът Костадин Димитров обеща да помирява враждуващите фирми.
Така е от години - не се живее, казват хора, чиито жилища са до подлеза "Модър-Царевец".
150 метра е отсечката от моста до бул. "Хаджи Димитър".
Мостовото съоръжение на "Модър-Царевец" е готово, но трябва да му се положи хидроизолация при 4% влажност на бетона.
По "Модър-Царевец" има много работа още.
Подлезът "Модър-Царевец".
Подлезът "Модър-Царевец" е готов в района на болница "Каспела".
Подлецът "Модър-Царевец".
Зам.-кметът по строителството инж. Тошо Пашов.
Кметът Костадин Димитров посети "Модър-Царевец".
Възрастна жена се чуди как да се промуши между камиони и коли в калта, за да преодолее кръстовището на бул. "Хаджи Димитър" с "Царевец".

Нова порция неволи се задава за жителите на пловдивския квартал "Христо Смирненски", тъй като по празниците се очаква да бъде разкопано кръстовището между булевард "Хаджи Димитър" и улиците "Царевец" и "Солунска". 

Това стана ясно при инспекцията на кмета Костадин Димитров на подлеза "Модър-Царевец". 

Точно под това кръстовище предстои да бъдат положени големите тръби от Южния обходен колектор. "Ще го направим за 10 дни след затварянето", увери Бончо Бонев от консорциум "Екопроект", който се явява изпълнител на поръчката на ВиК-Пловдив. И посочи, че най-подходящо е по време на празниците, тъй като тогава движението било по-малко.

В момента въпросното кръстовище е ад за пешеходци и автомобили. Хората газят кал и се провират между камиони и коли. "Не се живее, така е вече години", казват жители на квартала.

Изпълнителят на самия пробив "Модър-Царевец" Цанко Драгиев се оплака, че е с вързани ръце от половин година заради Южния обходен колектор на ВиК.

"Я, колко хора са дошли! Да не пускаме обекта? Къде е кетърингът", пошегува се Драгиев, макар да не му е до това.

Отсечката от бул. "Хаджи Димитър" до самия мост е дълга 150 метра и трябва да се насипе с трошен камък. На самото съоръжение пък трябва да се изградят преходни плочи и да се положи хидроизолация. "За целта е нужна под 4% влажност на бетона. Кога ще я чакаме", попита Драгиев.

И обясни, че все още не е положен чугуненият водопровод в обсега от ул. "София" до "Перуника", а едва след него трябва да се преместят и кабелите. Това ще отнеме поне месец.

"За нас е нужно да няма техника, за да работим и асфалтираме", заяви Драгиев.

Бончо Бонев пък отговори, че не може да се ангажира със срок, защото преместването на кабелите касаело друго дружество, тоест ЕВН.

По график "Модър-Царевец" трябваше да е пуснат в края на тази година, първата копка беше направена на 7 януари 2021 г. Това обаче е нереалистично.

Всички тези проблеми чу Костадин Димитров на място. "Преди 10 дни бях тук и поставих ясна задача - до 3 месеца да е готов обектът. В последните месеци хората от район "Южен" ме питаха ще им купуваме ли хеликоптер, за да се придвижват. Ще помагам на фирмите да направят своите отстъпки. С г-н Драгиев съм работил и мога да разчитам. Молбата ми към г-н Бонев е да забърза", заяви Костадин Димитров.

Той припомни, че вчера е било пуснато северното платно на бул. "Христо Ботев" около гарата. Строителите на "Голямоконарско шосе" му обещали до 9 дни да пуснат първата отсечка, а тези на бул. "Дунав" го уверили, че до края на годината ще са готови.

"Винаги съм бил център на сдобряване между враждуващи страни. Така съм се научил от спорта. Ще положа максимално сили да бъде пуснат и този обект, наречен "Модър-Царевец", който ще свърже районите "Западен" и "Южен", заяви Костадин Димитров.

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>