Начо от Лясковец, убил Ферарио Спасов в катастрофа, изчезна. Не в чужбина, криел се в наш южен град

28.11.2023 11:15 Дима Максимова
Начо Пантелеев (вдясно) с адвоката си Венцислав Фоти
Къщата на Манджите в Лясковец

Ще даде ли коз на прокуратурата Начо Пантелеев с опит да избяга в Англия?

И от тази страна може да се погледне слухът, че 24-годишният лясковчанин, който блъсна и уби легендарния треньор Ферарио Спасов на 11 ноември,

се готви да бяга при майка си Гина в предградие
на Лондон

Подозренията на местните са съвсем основателни, особено след като наследникът на заможния джебчийски клан Манджите бе пуснат с най-леката мярка "подписка", и то по-малко от 24 часа след инцидента.

Никой в градчето не го е виждал наскоро, защото мярката му не изисква всеки ден да се явява за подпис в полицията. След като на два пъти ходи в Областната дирекция на МВР във Велико Търново като добросъвестен гражданин - веднъж да върне книжката си сам и втори път да даде обяснения по своя воля, Начо изчезна.

Версията на адвоката му Венцислав Фоти бе, че той е заплашван и се страхува за семейството си. Източници от разследването успокоиха, че той е под постоянен контрол от властите.

Знаят, че не е на адреса си в Лясковец, а се крие в южен град, но надали би посмял да бяга зад граница.

И не защото има забрана да напуска страната, а защото това би дало на новия прокурор по делото сигурен повод да го върне веднага зад решетките, разсъждават в МВР.

След издънката с мярката за неотклонение и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов отне разследването от търновския прокурор Йордан Кожухаров и го прехвърли в Ловеч.

Новият наблюдаващ Валентин Вълков е решен да го внесе в съда в рамките на два месеца. Назначил е петорна автотехническа експертиза, за да няма оспорвания и протакане.

Мащабът на проверките е разширен, задействана е и Дирекцията за международно оперативно сътрудничество. Проверяват се доходите и имуществото на Начо, който няма и ден трудов стаж, а само мерцедесът, с който уби Ферарио Спасов, струва поне 100 хил. евро.

Колата е само част от автопарка мощни возила, с които Начо е засичан над 20 пъти със свръхвисока скорост.

2/3 от глобите му за хиляди левове не са платени

  Палатът, оставен му в наследство от Манджите, се оказва обитаван под наем.

Родата му винаги са си плащали на когото трябва и никога за нищо не са ги закачали, казват лясковчани.
В малкия град се знае, че родът е издънка от клана на Кирил Рашков - Цар Киро. Братята Начо и Илия Пантелееви са основоположниците, за които по-възрастните си спомнят. Това са тъй наречените сръбски цигани, чиито баби, сестри, жени, майки се занимават с джебчийство.

Към края на социализма правели изолация на покриви на предприятия. "Те са с равен покрив и върху него се лее смола", обясняват местните.

През 90-те години на миналия век родът в Лясковец започнал да произвежда фалшив алкохол.

Понеже бъркали менте уиски, както се бърка манджа - в казан, излязло и прозвището Манджите. Основната специализация на тази група роми, наричани официално кардараши, обаче е да пребъркват джобове и чанти в чужбина.

Правят го жените. Затова и те още се купуват - тези с по-ловки пръсти, бели и хубави, струват скъпо.

Бащата на Начо, Върбан, наследил бизнеса на фамилията, но докато старейшините ползвали шофьори за скъпите си коли, той явно е предпочитал адреналина сам да натиска педала на газта. През 2005 г. катастрофирал с мощно ауди край разклона за Лясковския манастир след Арбанаси и загинал на място.

Тук идва и друга местна мистерия - дали колата е
погребана с него в гробницата му,

или не се е събрала.

В лясковския гробищен парк има десетина мраморни надгробия, оформени с колони и покриви, до едно на Манджите.

В две от най-пищните гробници са погребани две от трите деца на Начо Пантелеев-старши - синът Върбан и дъщеря му Николина, която се споминала от заболяване само 40 дни след смъртта на брат си.

Върбан и Николинка били погребани в подземни камери с размери 3/3 м всяка.

"Това си е наша традиция. Като си отиде някой, слагаме в гроба му някои от вещите, които е ползвал приживе. Искахме да вкараме отдолу и любимото ауди на сина, но колата се оказа твърде голяма", каза през 2014 г. Начо-старши пред "24 часа", след като крадци се опитаха да я разбият и ограбят.

Иначе вдовицата на Върбан и майка на Начо от катастрофата с Ферарио Спасов от години "работи" в Англия. С Гина е и дъщеря им.

"Те са от групата роми на Цар Киро. Той им е бил негласният лидер.

Имат си мешере - техен си съд

Авторитетни стари цигани са председателите и решават техни вътрешни спорове. Но и те по доста светски начин си подкараха нещата.

Джебчийките, като отидоха по чужбина, си намериха любовници, къде шиптъри, къде албанци и някакви други. Преди държаха много да не си изневеряват, а сега много не го спазват - и те станаха модерни", говорят запознати.

Няма данни обаче 24-годишният Начо Пантелеев да е работил в групите на ало измамниците - бургуджии.
Основната отлика между двете ромски групи е, че при бургуджиите активни са мъжете и въртят по телефоните. А при сръбските цигани обратно - активни са жените и "работят" в чужбина.

"Няма досега установявани случаи джебчия да прави телефонни измами, както и измамник, на когото жена му да е джебчийка. Различни са им разбиранията, структурата и те помежду си не са в добри отношения.

Джебчиите са клас пред другите, те са италианци

В един определен момент въртачите надминаха джебчиите по средства, но тези са по-европейци", отбелязват от полицията.

Други от От страната и света

Честваме празника Рождество на Пресвета Богородица

11 Неделя след Петдесетница, Неделя преди Въздвижение. Рождество на Пресвета Богородица. На този ден се отбелязва като един от големите църковни празници раждането на Божията майка - света Дева Мария

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

>