В Румъния минималната пенсия става 394 евро, средната у нас е 403 евро

27.11.2023 21:00
Измерено през паритета на покупателната способност, Букурещ е вече по-богат дори от Виена, а от София - два пъти. СНИМКА: “24 ЧАСА”
На пазар в столицата на северната ни съседка. Покупателната способност там се е повишила от 53% от средното в ЕС през 2010 г. на 75% в момента, а може да се увеличи още. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Северната ни съседка вече ни изпревари по всички икономически показатели, а доскоро се смятахме за равни

Пенсиите в Румъния ще се увеличат средно с 40% от 1 септември 2024 г. на фона на кампанията за парламентарни избори. Новият пенсионен закон бе одобрен от правителството и приет от парламента. Влиза в сила от 1 януари догодина.

Увеличението ще е различно, но всички пенсии ще бъдат преизчислени, предаде Romania Insider. “Някои пенсии може да се увеличат с 1%,

някои може да се увеличат с 80%,

но според изчисленията ще имаме средно увеличение на пенсиите от 40%”, коментира министърът на труда Симона Букура-Опреску. Увеличението на пeнcиитe щe cтpyвa близo 55 милиapдa лeи, или 11 млрд. евро, което прави 3% от БВП на Румъния.

Според формулата за преизчисления 1 200 000 румънци, които получават минималната социална помощ, ще получат увеличаване на пенсията от 87,4%, т.е. 1960 леи (394 евро) в сравнение с 1825 леи (367 евро), ако са работили 35 г. на минимална заплата.

Това означава, че най-малката пенсия в Румъния ще бъде горе-долу колкото средната у нас. За тази година в България тя се очаква да стигне 788,10 лева, което прави 403 евро.

На практика Румъния вече изпреварва България не само по пенсии,

а във всички други икономически показатели. В началото на прехода например - през 1989 г.,

Румъния имаше 2 пъти по-нисък БВП от България на човек от населението

През 2006 г., малко преди влизането ни в ЕС, този показател вече бе почти изравнен. Сега Румъния има с 31% по-висок БВП в сравнение с България и се изравнява с Унгария и Португалия.

Според данните на Евростат за риска от бедност и социално изключване за 2020 г. у нас делът на хората, които са в риск от бедност и социално изключване, е бил 33,6%. В Румъния са 35,8% от населението. Пак от същите данни - средният годишен доход (след приспадане на всички данъци и удръжки) на румънеца тогава е 4267 евро, докато у нас е 4612 евро.

Сега средната годишна заплата преди облагане в Румъния достига 13 хил. евро, докато

в България е с около 10% по-ниска

Значителна разлика има в минималната заплата. Румъния планира да я увеличи до 3300 леи на месец, което е над 1300 лева. В момента тя е 3000 леи (1182,22 лв.). В България от догодина минималната заплата става 933 лева при 780 лева в момента.

По средна заплата също изоставаме - през октомври в Румъния тя е била 6462 леи, което прави 2547,64 лева. Последните данни на НСИ показват, че у нас средното възнаграждение през третото тримесечие на 2023 г. е стигнало 2000 лева.

По отношение на риска от бедност тенденциите в двете балкански държави-членки на Европейския съюз, през последните две години са противоположни - докато у нас делът на бедните се увеличава, в Румъния той намалява, защото през 2019 г. е бил 36,3%.

Още по-голяма разлика се вижда, ако се погледнат данните на Евростат за покупателната способност. България има напредък, но доста бавен. Например през 2010 г. показателят е 45% от средното ниво в ЕС, а през 2022 г. стига 57%.

Само че в Румъния покупателната способност от 53% през 2010 г. се вдига на 75%

Лошата новина за България е, че Румъния има големи шансове да ни изпревари още повече.

Редица изследвания в ЕС показват, че след като дадена икономика премине прага от 70% спрямо средния за съюза БВП на глава от населението, следва бурно развитие. Примери за това са Португалия и Ирландия. Което дава основание да се смята, че румънската икономика ще продължи да се движи бързо и скоро ще догони средноевропейското ниво. За България такива изгледи засега няма.

Подобна е тенденцията и при инвестициите, ако се измерят през образуването на основен капитал. За периода 2010-2022 г. реалният ръст в Румъния е 3,9%, а у нас има спад от 0,1%. С натрупване се оказва, че

в румънската икономика се инвестират 57% повече средства

спрямо 2010 г., а в българската - с 3% по-малко.

По БВП на глава от населението, измерен чрез паритета на покупателна способност, Букурещ вече е по-богат от Виена и

изпреварва София два пъти

По отношение на инфраструктурата с румънците сме в сходно положение. Съседката ни тепърва ще строи своя магистрален пръстен, същото предстои и в България. Жп линиите са в подобно състояние като българските, но това може скоро да се промени.

В здравеопазването двете страни през последните години неизменно се класират на последните места в индекса Euro Health Consumer в ЕС.

Но и тук Румъния е с едни гърди напред

с отделяните 661 евро на човек годишно, а в България сумата е 626 евро, показват данни на Евростат.

А само преди три години е било обратното - северната ни съседка е била на дъното в ЕС с 584 евро на човек за здравни грижи, докато у нас са се давали 587 евро.

Май ще се окаже, че бием румънците само по изобретатели. От даннин на българското Патентно ведомство става ясно, че се е засилила активността на родните изобретатели да подават и европейски патенти. По този показател България изпреварва Румъния и Хърватия, след като у нас заявките са 5,8 на 1 млн. души, а издадените патенти - 3,3. 

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>