Иван Портних е глобен за кризата с боклука през миналото лято

26.11.2023 12:41
Иван Портних

Бившият кмет на Варна Иван Портних е осъден окончателно да плати глоба от 3 хил. лв. заради това, че по време на последния си мандат не е спазил задълженията си да предотвратява изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и да организира тяхното почистване. Решението е на четиричленен състав на Варненския административен съд и е окончателно.

Осъдителното решение е заради допуснатото от Портних формиране на незаконни сметища на територията на цяла Варна заради нередовно събиране на битовите отпадъци през лятото на миналата година. Тогава градът беше буквално засипан от смет в разгара на летния туристически сезон.

"Съществуващото замърсяване със смесени битови отпадъци извън разрешените места за тяхното изхвърляне е станало не само защото не са предприети активни действия по предотвратяване на такива замърсявания , не само заради неефективността на взетите мерки в тази насока, но също така и поради отсъствие на създадена организация за тяхното почистване, пише в мотивите към съдебното решение. Заради бездействието на кмета на общината по изпълнение на задълженията му недоволните граждани в два района на града са сезирали националната телевизия , от което е последвала и проверката на РИОСВ-Варна", гласят още мотивите.

В жалбата си до Варненския Административен съд Иван Портних е поискал да бъде изяснено кой и кога е направил снимките на купищата смет във Варна, приложени към жалбата до районната екоинспекция. На това искане съдът отговаря, че "кой и кога е направил снимковия материал няма съществено значение за делото, след като има събрани и приобщени писмени доказателства , в които точно и ясно са посочени по брой, вид и местонахождения установените замърсявания със смесени битови отпадъци във Варна".

Като основание за взетото решение, на Портних да бъде наложена глоба, съдът е припомнил също, че според решение на варненския Общински съвет и наредбата за управление на отпадъците на територията на община Варна не друг, а именно кметът разработва и изпълнява програма за управление на отпадъците на територията на общината. На това основание четиричленният състав на Варненския Административен съд е счел, че "нарушителят" (Иван Портних) е както автор , така и изпълнител на програмата за управление на отпадъците, която е длъжен да изпълнява". Освен това в съдебното решение е записано, че независимо от твърденията на Портних за предприети действия за преодоляване на кризата със сметосъбирането през лятото на минала година, той не е представил никакви доказателства за сключен договор с фирма по сметопочистване и сметоизвозване за районите "Одесос " и "Приморски" на Варна, за да се установи какви са неговите правомощия при бездействие на изпълнителя по договора".

Иван Портних не е представил и никакви писмени доказателства за наложени глоби , неустойки или други финансови санкции на фирмите , отговорящи за сметоизвозването на двата района по повод замърсяванията през лятото на 2022г. "Не е било съобразено от страна на нарушителя, че през летните месеци живеещите във Варна значително се увеличават заради големия брой туристи, особено в курортен комплекс "Златни пясъци", пише още в съдебното решение за налагането на глоба на Портних. Освен това заради летните горещини отпадъците бързо се разлагат и по този начин не само се замърсява въздуха, но се увеличава риска от зарази за живеещите в града".

Според съда Портних не е предприел и никакви мерки за да изиска, от дружествата, занимаващи се с почистването на Варна да увеличат броя на съдовете за събиране на отпадъци или да ги заменят с по-големи, както и да извозват по-често битовите отпадъци, пише "Дневник".

"Неспазването на задължението от кмета на община Варна да предотвратява изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и да организира тяхното почистване осъществява състава на административното нарушение", пише в още в мотивите към съдебното решение. В тях се казва също: "Следва да се отчете и ефектът от тези замърсявания върху гражданите на Варна - лошо мнение за създадената организация по изпълнение на услугите по сметопочистване и сметоизвозване , за които ежегодно всеки един от тях заплаща такса за битови отпадъци. Не на последно място следва да се съобрази и лошото впечатление, което оставят тези замърсявяния в туристите решили да почиват в града и в курортния комплекс Златни пясъци" през лятото на 2022г., което рефлектира и върху тяхното желание отново да посетят града и курортния комплекс".

В отговор на гневните коментари и стотиците снимки, които заляха социалните мрежи през миналото лято, от администрацията на Иван Портних обвиниха гражданите в неправилно изхвърляне на битовата смет и разпоредиха проверки, които да установят кой замърсява Варна, като дори заплашиха с наказания. Така виновни се оказват отново гражданите.

В началото на август м.г. онези от тях, които се събраха на протест пред общината заради недоволството си от проблема със събирането на сметта в града, дори бяха глобени от общински служители "за неправомерно изхвърляне на боклук" (торби с хартиени отпадъци, които са държали в ръцете си) на нерегламентирано място.Събитието, наречено "Смет за кмет", стана повод на мястото да бъдат изпратени инспектори от общинската дирекция по екология и представители на Общинска полиция.

Дни наред пред кметството във Варна протестира и активист, известен в социалните мрежи като Радо от Варна. В профила си във фейсбук той също съобщи за

заплахи от общински служители,че ако остави на земята чувала, който носеше със себе си, ще получи глоба до 800 лв.

На този фон пак през лятото на м.г. стана известно, че дружеството ЗМБГ, свързано с братята Кирил и Георги Домусчиеви, което чисти Варна от 2016 г., ще изпълнява тази длъжност до 2026 г. Компанията бе единствената, подала оферта в търга за възлагане на обществената поръчка на стойност 90 млн. лв. без ДДС или 108 млн. лв. с ДДС, обявен от местната администрация през м.г.

Тази стойност е с близо 30 млн. лв. повече от това, което Варна плащаше по последните си петгодишни договори за поддържане на чистотата в града.След 2016 г. събирането на сметта беше поделено между ЗМБГ и консорциум "Варна 1" ДЗЗД. Общата стойност на обществената поръчка, която изпълняваха те, беше 61 млн. лв. без ДДС. Сега само ЗМБГ получава с 30% повече, за да събира приблизително същото количество боклук, което е събирала и през последните пет години.

Други от От страната и света

Изоставен куфар стресна продавач в столичния кв. "Драгалевци"

Клиент на магазин за алкохол и цигари в столичния кв. „Драгалевци“ оставил куфар и не се върнал. Мъжът казал че отива до тоалетната, но не се появил повече

Осъдиха мъж на 5 г. затвор за причиняване на смърт при катастрофа край Търговище

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Търговище, съдът призна за виновен 47-годишен мъж, причинил смъртта на друг водач в пътен инцидент. Т.У. получи наказание „лишаване от свобода“ за срок

Катастрофа с трамвай в София, има задръстване

Катастрофа между кола и трамвай е станала в София. Инцидентът е станал на бул. „Янко Сакъзов". По първоначална информация шофьорът на автомобила е направил забранен обратен завой

Иван Портних: Не е вярно, че съм обвинен за пристанището, атакуват ГЕРБ

Към момента аз и адвокатите ми не сме уведомени по надлежния ред от независимата прокуратура на Европейския съюз за внасяне на обвинителен акт в съда, твърди бившият кмет на Варна Бившият кмет на

Световната банка одобрява създаването на фонд за Украйна за над 10 млрд. долара

Световната банка одобрява създаването на доверителен фонд за Украйна на стойност от поне 10 млрд. долара. Това предаде Украинформ, позовавайки се на съобщение на украинския премиер Денис Шмигал

>