Българин е роднина на една от освободените от „Хамас“ пленнички

25.11.2023 20:12
Освободената от "Хамас" Хана Кадър: bTV

24 заложници – 13 израелци и 11 тайландски и филипински граждани, бяха освободени вчера от „Хамас“ след 49 дни в плен. Семействата им ги посрещнаха днес в Израел.

Сред тях е 77-годишната Хана, която е роднина на сънародника ни Леон Исаков. Близките на Хана прекарват вчерашния ден пред телевизора в напрегнато очакване да чуят името ѝ сред тези на освободените от ислямистката организация.

„Като се започна да пускат имената по телевизията. Беше по един по два и просто чакахме да видим и нейното име и наистина това беше голямо облекчение, когато най-сетне се появи, което означаваше най-сетне, че тя е в добри ръце“, каза пред bTV Леон Исаков.

Хана е леля на съпругата на Леон – Далия. Близо 7 седмици двамата не губят надежда, че тя ще се прибере у дома. Възрастната жена беше отвлечена при нападението на кибуца Нир Оз. Съпругът ѝ беше убит, а за сина ѝ Елад дълго време нямаше никаква информация.

„Тази седмица най-сетне получихме информация, че е жив.  Аз не знам дали на Хана са ѝ казали за нейния мъж, който е убит, и за сина ѝ, че все още е в Газа“, коментира Исаков.

Хана е прегледана от лекари и е в добро здравословно състояние, но не разказва за преживяното през 49-те дни в плен.

„Не трябва да забравяме, че сега Хана е освободена от Газа и е в болница, но няма дом, в който да се прибере, защото нейният кибуц е унищожен. Синът ѝ го няма, мъжът ѝ го няма. Няма къде да се прибере“, каза още българинът.

Над 150 души – цивилни и военни, остават заложници на „Хамас“ в Ивицата Газа. Леон се надява споразумението за прекратяване на огъня да бъде удължено, за да се върнат още хора у дома. 

Очакваше се днес да бъдат върнати на Израел още 14 пленници в замяна на палестински затворници в Израел. „Хамас“ обаче отложи пускането на втората група и постави нови условия – Тел Авив да се ангажира да пусне камиони с хуманитарна помощ в северната част на Газа.

Други от От страната и света

Труп на мъж е намерен на сметище в балчишко село, задържан е братът на жертвата

Тяло на мъж е било намерено на сметище в балчишкото село Безводица, потвърди за БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Трупът на мъжа е бил случайно открит край селото вчера

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

>