Карайте на тиква - бомба от витамини, регулира теглото, кръвното и пази от вируси

25.11.2023 22:00

Сезонът на тиквата е дълъг. Въпреки че събирането на реколтата приключи, дебелата кора я пази дълго време и от нея може да се похапва цяла зима.

Мнозина се чудят плод ли е тя, или зеленчук, и май всички са прави, защото

спада към особена група

плодови зеленчуци

Затова с тиква могат да се приготвят всякакви блюда – от супи и пюрета до основни ястия и десерти. А сладката вътрешност е пълна с хранителни ползи. Известният диетолог от болницата Cleveland Clinic в Охайо Джулия Зумпано я нарежда на челно място сред суперхраните, съобщава тв каналът CBS.

Това вкусно бостанско растение е с високо съдържание на фибри, които помагат за балансиране на кръвната захар, за здравето на червата и храносмилането, казва специалистката.

Установено е също, че понижава нивата на лошия холестерол. Тиквата е отличен източник на антиоксиданти като витамин С и А, които предпазват клетките от увреждане и укрепват костите. Съдържанието на витамини В1 и В2 подобрява работата на нервната система.

Тази храна е с ниско съдържание на калории (30-ина на 100 г). При това тя насища и помага за контролиране на теглото.

"Тиквата съдържа бетакаротин, а той се превръща във витамин А, който има безспорни ползи за кожата и имунитета. Изследванията показват, че витамин А играе важна роля за подсилване на имунната функция, като ви помага да се предпазите от инфекции, вируси - казва Зумпано. – Калият в нея пък може да помогне за понижаване на кръвното налягане."

Напразно използват името на тази манна небесна като символ на глупост и простотия. Тя е толкова богата на полезни нутриенти, че подхранва основни нужди на тялото. Съдържа например рядко срещани в растителната храна витамини като К, който играе роля за правилното съсирване на кръвта, D за зимата, когато слънчевата светлина е оскъдна, Т, който помага срещу анемия. Тиквата е източник на калций, магнезий, желязо, мед, кобалт и фосфор и е

подходящо меню за хора

със сърдечносъдови

и бъбречни проблеми

Яркият оранжев цвят на някои тикви говори за високо съдържание на витамин С и каротин, полезен за укрепване на зрението. Нежните влакна на целулозата в тях не дразнят червата, затова храната е известна с благотворното си влияние върху храносмилането.

Японско проучване от 2015 г. установи, че диети с високо съдържание на каротеноиди - пигментите, открити в плодовете и зеленчуците, които им придават оранжев, жълт и зелен цвят - помагат за предотвратяване на метаболитен синдром.

Тиквата има леко слабително действие - съдържа пектин, който не само изчиства дебелото черво, но и намалява холестерола. В умерени количества тя е допустима и при диабет. Сокът от тиква се препоръчва при проблеми със съня. А ако се прибавят лимон, мед и гореща вода, се получава ефектен лек срещу стрес. Водата от сварената тиква също действа за успокоение и здрав сън.

Експертите отбелязват, че тиквата е полезна и за предотвратяване на развитието на рак. Въпреки че няма отделни "суперхрани", които могат да предотвратят рака, има доказателства, че здравословната диета може да намали риска от развитието му. В допълнение към това антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамините А и Е, открити в тиквата, могат да предпазват от някои видове рак като рак на гърдата.

Яденето на тиква почти няма вредни ефекти освен при алергия и някои видове язва.

Лесно е да включите повече ястия от тиква в менюто си, казва д-р Джулия Зумпано. Можете да я печете, варите, пасирате, да я месите на хляб и мъфини, да правите палачинки.

Не забравяйте и семената. Тиквените семки съдържат фибри и протеини и са добър източник на витамин Е и цинк, които също помагат за имунното здраве. Можете да похапвате семената направо или да ги добавите към салата, овесена каша или кисело мляко.

В България най-известни

са бялата тиква кестенка

и мускатната цигулка

Кестенката е много сладка, с изразен аромат на тиква, затова е най-вкусна печена. От нея става хубав рачел, приготвя се пюре с масло, кимион и индийско орехче, варят се супи, кремове.

Цигулката също е подходяща за печене, задушаване, гладко пюре без фиброзни нишки, крем супи, тиквеник.

Червеникавата френска тиква Пепеляшка е с прекрасен вкус за пайове, десерти, баници. Малката японска тиква Хокайдо е истинска витаминозна бомба. Има сладък, деликатен, леко орехов или кестенов вкус. Става за сладка, тиквени пайове, баници, сосове, като съставка за ризото и салата. Жълъдовата тиква на тъмнозелени и оранжеви петна може да се яде сотирана, задушена на пара, пълнена или смесена с месни и зеленчукови ястия. Тиква Деликата е с фина кора и не е от трайните, а вътрешността е по-суха. По вкус прилича на царевица. Яде се печена с масло, мед и канела. Подходяща е за пълнене.

Д-р Зумпано предупреждава, че в някои готови продукти от тиква може да има добавени захар и мазнини. Възможно е те да не съдържат много тиква, а само да го докарват на вкус с изкуствени добавки и трябва да се избягват. 

Други от Сила за живот

Пленен от курорта Вили Костенец, Вазов възкликва: Тук сякаш Бог е друг!

През социализма летовището се казвало Георги Димитров Минералната вода лекува периферните нерви, опорно-двигателния апарат, гинекологични болести и дихателните пътища

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

>