Малки общини с големи заплати, в Брезник и Крумовград ръстът е над 80%

24.11.2023 22:00 Христо Николов
Кметовете на Бургас Димитър Николов и на София Васил Терзиев поздравяват Николай Денков.
Кметицата на Троян Донка Михайлова (вляво) с икономистите Лъчезар Богданов и Петър Ганев, и шефката на ИПИ Светла Костадинова
Валентин Ревански от Ямбол и Ценко Ценков от Видин обсъждат чутото от министрите.
Издателят на “24 часа” Венелина Гочева поздравява кметовете Васил Терзиев, Димитър Николов и Костадин Димитров.
Двама от новоизбраните кметове - Благомир Коцев на Варна и Петър Куленски на Пазарджик.
Димитър Николов от Бургас и Даниел Панов от Велико Търново са двама от най-опитните кметове.
Любомир Цветков от Златица зададе въпрос на финансовия министър Асен Василев.
Петър Ганев от ИПИ обсъжда анализа на института за развитието на общините с Даниел Панов. Данните и изводите на ИПИ бяха публикувани в “24 часа”.
Новият кмет на Пловдив Костадин Димитров поздравява колегата си от Банско Стойчо Баненски.

Челопеч и Девня са сред лидерите по добро средно образование

Независимо че Столичната община води по много икономически показатели, най-високите заплати всъщност се получават в три малки общини. Има и две други, в които ръстът на средната заплата е над 80%, докато в столицата например той е 40%. Тези и много други примери даде шефката на Института за пазарна икономика (ИПИ) Светла Костадинова по време на първото от поредицата събития “Общините - перспектива 2027”, което се организира от “24 часа” в партньорство с института и събра в четвъртък новата местна власт с изпълнителната и с бизнеса.

“24 часа” ще продължи проекта “Общините - перспектива 2027” със срещи в 4 изявени центъра на развитие в страната

Примерите за заплатите са от дългогодишната кампания на ИПИ “265 истории за икономика”, която събира икономически и социални данни за общините.

Крумовград е общината, в която за периода 2017 - 2021 г. ръстът на средната заплата е 89%. А в малката пернишка община Брезник тя нараства дори с 97%. Става дума за една и съща причина - и в двете общини

има огромни инвестиции на добивната индустрия

и свързани с нея производства. В Крумовград през 2019 г. отвори първата от десетилетия у нас мина за златосъдържащи руди на “Дънди Прешъс Металс”. В Брезник още през 2016 г. започна концесията на “Асарел Медет” в рудник за цветни метали, в който също потенциално има и злато.

С добивната промишленост е свързано високото ниво на заплатите в две от трите малки общини, които са рекордьори - Челопеч и Пирдоп.

В Челопеч вземат най-високата в България средна заплата - 2930 лв

На второ място е Козлодуй с 2431 лв., а на трето - Пирдоп с 2205 лв. Столичната община е на четвърта позиция.

И по показателя “преки чуждестранни инвестиции на човек от населението” водещите общини съвсем не са големи. По-скоро става дума за малки и средни, в които обаче има голямо предприятие от преработващата индустрия, посочи Костадинова.

Лидер в това отношение е

Девня - отбелязва 91 хил. евро преки инвестиции

на човек. Следва я Гълъбово, където е американската ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” - инвестициите са 60 хил. евро на жител.

На трето и четвърто място са съответно Божурище с 25 хил. евро и Елин Пелин с 18 хил. Столичната община е с 10,8 хиляди евро на човек, Бургас - с 10,2 хил., а Пловдив - с 3,6 хил. евро.

Малките са сред водещи и по друга класация - капиталовите разходи от общинския бюджет, показват данните в “265 истории за икономика”. По принцип в България

общините правят средногодишно по около 1 млрд. лв. капиталови инвестиции

Това означава, че средно за страната в улици, водопроводи, строителство на детски градини и друга общинска инфраструктура се влагат по 149 лв. на човек годишно.

В столицата сумата е 176 лв. на човек. Само че има 36 общини, в които тя е повече от два пъти по-висока - надхвърля 400 лева. И сред тях преобладават малки с под 10 хиляди души население. Сред примерите са Несебър, Марица, Правец, Угърчин, Оряхово, Годеч, Малко Търново, Приморско и много други.

Любопитното в “265 истории за икономика” е, че понякога добрите икономически показатели са свързани и с добри социално-демографски и дори образователни.

Например Челопеч е не само лидер по средна заплата в страната, но и по най-високи оценки на държавния зрелостен изпит по български език и литература - 4,58, през 2023 г.

А Девня е на едно от първите места по национално външно оценяване след 7-и клас по български и литература (61,9 точки от 100 възможни).

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>