Асен Василев: Няма да делим общините по никакъв признак, информацията за всички е еднаква

24.11.2023 18:11
Асен Василев КАДЪР: БНТ

Не сме се опитвали да делим общините по никакъв признак, и сме изпращали информация за проекта по едно и също време, сподели финансовият министър Асен Василев в парламента. 

Той бе извикан по предложение на БСП, за разкаже относно набирането на проекти от общините в Република България, които да бъдат предвидени за финансиране от държавния бюджет през 2024 г.

Че трябва да бъде спешно изслушан настоя още вчера лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Тя се ядоса, че в рамките на няколко часа кметовете е трябвало да си изпратят проектите, въпреки липсата на подписано писмо от министъра.

Той разказа, че през 2022 г. била направена първата такава програма и проектите тогава били утвърждавани с акт на МС. В Закона за бюджет 2024 г. отново се е възродила такава идея, но за фиксиран бюджет до 1 млрд. В предишната той е бил двойно по-малък - 500 млн. лв. 

"След разговори с представители на ПП, ДПС и ГЕРБ те казаха, че не искат програмата да става с акт на МС, както беше, а с акт на Народното събрание. В много кратък порядък трябваше да направим такова приложение,  което да включва проектите на общините плюс механизъм как това да бъде актуализирано, защото беше ясно, че в такива кратки срокове не може да стане", обясни министърът защо се е наложило толкова бързо да бъдат изпратени писмата на кметовете. 

За щастие обаче общините са имали нещо готово и са го подали, което не било толкова чудно, защото и при предишния проект плануван за 2022 г., кметовете имали няколко дни да си подадат нужните проекти и  отреагирали навреме.

Въпреки всичко голяма част от кметовете били подготвени и доволни от програмата, стана ясно от думите му. 

Гарантира още, че ще има възможност да се добавят проекти между първо и второ четене, и актуализация на списъка през март. 

"В текстовете на член 108 в бюджета се дава право на парламента, със свое решение да актуализира този списък и на първи март, и ако има изостанали проекти да бъдат добавени", обясни Василев.

 "Ако говорим за общини, които на се готови и мислите, че имаме политически пристрастия, ние също имаме кметове за първи път и влизат в общини, които не са хич подготвени", категоричен бе той.   

Той обясни още, че програмата е заложена по обективни критерии на база категоризацията на общините от данни на НСИ, като за всяка община се допуска лимит за 2024 г., оттам нататък всеки кмет решава кои са му важните проекти. 

"Ако те са за строително-монтажни работи трябва да имат вече разрешение за строеж, ако са за проектиране,  трябва да имат виза за проектиране", добави още финансовият министър. 

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>