Търси се кабинет за прокурора по разследването на главния, за да не се засичат през час (Обзор)

23.11.2023 21:45 Ана Михова
Даниела Талева отива на изслушването във ВСС.
Борислав Сарафов и Руси Алексиев (вдясно) представиха проблема преди две седмици на заседание на ВСС.

Даниела Талева ще встъпи в длъжност на 10 декември, но никой от МВР още не се е свързал с нея, за да изяснят как ще проверяват Борислав Сарафов 

Дни преди прокурорът по разследването на главния прокурор, т. нар. ad hod прокурор, да встъпи в длъжност, битовите му неволи продължават. И изобщо не намират решение. През юни за новата длъжност беше избрана съдийката от Софийския градски съд (СГС) Даниела Талева. Тя беше назначена от ВСС на 10 ноември заради законодателни пропуски. Предстои да заеме поста на 10 декември, защото използва едномесечния срок, на който има право, за да напише мотивите по завършените дела като съдийка.

“Не се мотая

излишно,

опитвам се да оставя колкото се може по-малко наследство на колегите от СГС”, обясни Талева в четвъртък.

До момента обаче още не е ясно къде ще се намира кабинетът ѝ. Също така дали ще има администрация, деловодство, включително и секретно за съхранение на доказателства, които са класифицирана информация.

Заради неяснотите Висшият съдебен съвет се занимава с проблема две заседания. Кадровиците бяха сезирани от самата Талева, от зам.-шефката на ВКС Лада Паунова, от зам.-председателя на СГС Руси Алексиев и от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Прокурорът по разследването ще проверява точно него заради сигнал за имотното състояние на роднините му. Сигналът е подаден по времето, когато той беше заместник на предишния главен прокурор Иван Гешев. От думите на Талева се разбра, че предпочита да бъде в стая, която не се намира близо до кабинета на Сарафов, “за да не се разминават през час с разследваното лице”.

“В битов план не знам как ще стоят нещата. Не знам къде ще бъда позиционирана, добре е да съм

на място, където

ще бъда най-

независима

от главния

прокурор,

когото трябва да разследвам”, обясни Талева пред ВСС. Тя се надявала да работи в “условия, в които да е независима”.

В случай че бъде настанена във Върховната касационна прокуратура на четвъртия етаж в столичната Съдебна палата, Талева ще се среща постоянно със Сарафов, чийто кабинет също е там. На предишното заседание кадровиците поставиха въпроса дали кабинетът ѝ трябва да бъде в тази сграда, но до отговор не стигнаха.

Евгени Иванов от Прокурорската колегия се поинтересува как си представя мястото и обстановката, където би се чувствала независима.

“Не знам дали ми достига въображението, но ако може да не се засичаме през час с главния прокурор, когото трябва да разследвам”, обясни тя. И постави още един проблем: “Не знам и как ще стои въпросът, когато трябва да изляза в отпуск, от кого ще поискам да подпише, от главния прокурор, когото трябва да разследвам ли? Разбирате

конфузността

на ситуацията,

в която съм

поставена

от законодателя”, добави Талева. Евгени Иванов също се мъчил “да използва фантазията си, за да си представи това съвършено място, където тя да се позиционира”.

Вторият проблем, който е по-нерешим от този за кабинета, е дали специалният прокурор да има своя администрация и ако няма, чие деловодство да ползва.

“Няма как да знам от каква администрация ще имам нужда, защото съм работила само като съдия. Мисля, че е добре да има отделен деловодител и служител в секретното деловодство, който да се занимава с дейността на ad hod прокурора”, смята Талева.

Този въпрос беше обстойно обсъждан на предишното заседание на Пленума на ВСС. Тогава беше решено Прокурорската колегия да напише предложения за промени в правилника на администрацията на ВКП, в които да се включи и прокурорът по разследването.

“След като встъпите, трябва да започнете и да работите, не може да се отлага във времето”, смята Евгени Иванов.

Третият проблем, който се появи, беше свързан с разследващите полицаи. Според закона разследването срещу главния прокурор ще се води от служители на МВР, определени от вътрешния министър. Заради това Огнян Дамянов попита Талева дали от МВР са се свързали с нея. Той напомни думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши отпреди дни, че имало проблем с разследващите от МВР. Дамянов също имал не добри спомени в тази връзка.

“Това е виждането на законодателя, а не моето разбиране”, каза Талева. “Никой до този момент не се е свързал с мен, изобщо не знам кои са колегите от МВР, с които ще работя. Изобщо не знам на какви критерии ще отговарят”, добави тя. Зам.-шефката на ВКС Лада Паунова обясни, че когато започнали да идват сигнали, преписките се завеждали в частта, която е за кореспонденция, а после разработили модул.

“Предвид особения характер на тези преписки, с мое разпореждане ограничихме достъпа до този модул - само аз и съответният служител имаме достъп до тях”, разказа Лада Паунова.

След изслушването ВСС не взе решение.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>