Благоевград иска безлихвен заем от държавата до 8,2 млн. лв., заради дупка в бюджета

23.11.2023 18:06 Тони Маскръчка
Кметът Методи Байкушев обсъди с финансовия министър Асен Василев план за оздравяване на Община Благоевград.

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев внесе в общинския съвет предложение за отпускане на безлихвен заем от Централния бюджет на министерството на финансите в размер до 8 169 656 лв. със срок на погасяване 1.12.2024 г. Кметът мотивира предложението си с тежкото финансово наследство и с оглед осигуряване на ресурс за нормалното функциониране на дейността на общината.

В предложението се посочва, че заемът е единствената възможност, за осигуряване на крайно необходимите в момента средства за кратък срок, които представляват: 2 660 497 лв. запорирани за изплащане на дължимото СМР по договор за инженеринг на закрития басейн в жк. Еленово, 1 265 418 лв. за самоучастие по европроект, 3 536 741 лв. предоставени временни безлихвени заеми от собствени приходи по изпълнявани от общината проекти и 707 хил. лв. - непогасена част от безлихвен заем от централния бюджет в размер на 807 000 лв, изтеглен през януари 2022 г., чийто падеж е 1.12.2023 г.

Заедно с предложението кметът внася и Доклад за изпълнението на бюджета на община Благоевград и сметките за средства от Европейския съюз към момента на встъпването му в длъжност, който обосновава необходимостта от теглене на безлихвения заем от държавния бюджет. Докладът съдържа подробна справка за състоянието на общинския дълг, който към 31.10. 2023 г. е 17,487 млн. лв.

Отделно от това непосредствените задължения са към доставчици - 2,1 млн.лв., към проект „Интегриран градски транспорт" – 441 666 лв., към проектите, изпълнявани чрез бюджетната сметка на общината – 1.2 млн.лв.
Освен това има и временни безлихвени заеми, дадени от собствените приходи на изпълнявани от общината проекти – 3,5 млн. лв., които общината не очаква да бъдат възстановени до края на тази година, тъй като средствата ще бъдат верифицирани през следващата година,
Заеми между проектите са 2 млн. лв, които общината трябва да върне под формата на съфинансиране до края на тази година, когато изтича програмният период.

Липсващите целеви средства от държавни трансфери са на обща стойност 6 786 803 лева. 

Община Благоевград през периода 2021-2023 година е получила целеви трансфери за капиталови обекти - 1,3 млн. лв. за възнагражденията и осигурителните плащания и средства за техническата организация на местните изборите, 1 млн. лв. за ремонт на Камерна опера и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1866".  Остатъкът по сметките на общината, би трябвало да бъде 524 139 хил. лв.

За укрепване на свлачището по пътя Бодрост – м. Картала, на 8 декември 2021 г. са преведени 4,3 млн.лв., от които към този момент трябва да бъдат налични 4,2 млн. лв.

За изграждане на улица „Промишлена" има три трансфера на обща стойност 3,5 млн. лв., от които през м. юли т.г. е преведен аванс на изпълнителя 1.5 млн. лв., остатъкът, който би трябвало да е наличен по сметките е 1,9 млн. лв.

Към датата на встъпване в длъжност на новия кмет, средствата по изброените постъпили държавни трансфери не са налични в сметките на община Благоевград.
Наличните свободни пари в банковата сметка на общината са на стойност 480 хил. лв.

Кметът посочва, че предвид заварената финансова ситуация съществува реална възможност да не се разплатят разходи от първа необходимост, като заплати и осигурителни вноски, храна, отопление и др. поради което е необходимо общината да изтегли безлихвен заем от централния бюджет на основание от Закона за публичните финанси.

Предстои общински съвет да разгледа предложението на кмета и доклада към него и да гласува на предстоящата сесия.

Други от От страната и света

28-ото издание на фестивала „Талантът възраст няма" обедини фолклорни изпълнители от България и Румъния

В Дома на културата в Русе днес се проведе 28-ото издание на Международния фестивал „Талантът възраст няма". Събитието, което се организира от Съюза на пенсионерите – Регион Русе

Блокираха пътя Кнежа – Искър в знак на протест заради безводието

Жители на село Долни Луковит в област Плевен блокираха за около половин час днес участък от пътя Кнежа – Искър в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването

Радио Китай: Подобряването на икономическата активност увеличава доверието на чуждестранни компании в китайския пазар

Китайската икономика запазва стабилност по отношение на основните макроикономически показатели като растеж, заетост, инфлация и международния платежен баланс, съобщи Радио Китай

Мъжът, чийто труп намериха на сметище, е бил обявен за общодържавно издирване

Мъжът, чийто труп намериха на сметище в село Безводица, е бил обявен за общодържавно издирване на 17 октомври по молба на роднини, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Добрич

Патриарх Даниил: Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ

Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ, каза патриарх Даниил днес по повод празника на светеца, който бе отслужен в храма на Софийската духовна семинария „Свети Йоан

>