Куцара, който се бори за сексстаи в затвора, остава вътре за още 5 г.

21.11.2023 13:20 Тони Маскръчка
Полицаи водят Куцара към съдебната зала.
Залата за срещи в Софийския затвор, където обаче мъжете не могат да се усамотят с половинките си.

Съжалявам много за всичко извършено след 22 години в затвора. Всички присъди са справедливи. Всъщност, който реши да се поправи, ще се поправи, който не иска - няма, ако иска и 30 г. да стои.

Това каза пред Софийския градски съд един от най-известните затворници у нас Светломир Нешков - Куцара.

Излежава присъда от 29 г. и 11 месеца, която е групирана от множество други за тежки умишлени престъпления. Сред тях са квалифицирани кражби и грабежи, включително с опит за убийство, опит за бягство при конвоиране, опит за умишлено убийство на служител на МВР, хулиганства, незаконно държане на огнестрелно оръжие. Реално

има 14 присъди, а общият сбор от наказанията се равнява на близо 95 г.

Години наред той съди държавата за липсата на сексстаи в затвора, а иска да има дете от приятелката си.

Куцара направи пореден опит да излезе предсрочно - остават му близо 5 г., но магистратите му отказаха. За първи път Нешков се изказва ласкаво за работата на служителите в Софийския затвор, където е в момента.

За първи път и представителят на затвора оповестява, че той вече се е поправил.

Повече от 20 г. Куцара търси "своята истина", като пише жалба след жалба.

Осъди дори и държавата в Страсбург 
за лоши условия зад решетките. Оплаква се, че в затвора му пречат да има деца от приятелката си. Удължените свиждания са до 4 часа, но камерите не се изключват. Присъстват надзиратели и осъдените не могат да се усамотят с жените си.

Влиза зад решетките през 2002 г. и досега е минал през килиите на затворите във Варна, Враца, Белене, Ловеч, София.

Налага се да го местят заради конфликти със служители и съкилийници, отказвал да се подчинява на разпореждания и често е наказван. До 2020 г. са му налагани 20 дисциплинарни наказания.

Сега обаче администрацията на Софийския затвор, където Нешков е от 2015 г., смята, че има трайна промяна в поведението му. Почти през цялото време е трудово ангажиран, работил е във фитнеса, в кухнята, завършва средно образование. Получава и

номинация за Човек на годината от Българския
хелзински комитет

за 2021 г. Заместник-председател е на затворническото сдружение на лишените от свобода. Участва активно в издаването на вестник "Затворническо право", където води рубрика с правни съвети.

Съдът обаче установява, че поведението му в някаква степен продължава да бъде колебливо въпреки стремежа му за спазване на изискванията.

На 5 юли 2022 г. е извършил нарушение - държал забранени вещи, за което обаче не му е било наложено дисциплинарно наказание. За съда остава неразбираемо на какво точно основание, се казва в съдебното решение.

Според магистратите поведението на осъдения е било

в някаква степен фаворизирано от затворническата
администрация

Разглеждайки доклади от социалните работници в затвора, стигат до извода, че проявите на затишие и агресия у Нешков са циклични, а действията му са непредвидими. През годините грубо е нарушавал установения ред и влияел отрицателно върху останалите лишени от свобода.

В доклад от 2019 г. е описан като прикрит, самонадеян и потаен, а начинът му на комуникация като хладен, ироничен, доминантен и манипулативен.

В самооценката му има силен нарцистичен компонент, което се отразява и в отношенията му с другите лишени от свобода. Приема се за повече от останалите. Хитър и комбинативен, притежава манипулативни похвати.

В доклад от април 2021 г. е описан отново като хладен, ироничен, доминантен и манипулативен, способен да реагира агресивно. Склонен да обвинява околните и институциите за своите неблагополучия.

Голяма част от времето си оползотворява с писането на молби, жалби и заявления, адресирани до различни институции, с които цели злепоставяне на администрацията на затвора в София.

В един от последните доклади от 10 юли 2023 г. е отразено, че продължава да се държи самоуверено и премерено, но при противостоене и критика може да реагира остро, както и че е проницателен, интуитивен, но същевременно прикрит.

Аз, ако имам междуличностни проблеми, няма да съм председател на съвета на общността и председател на груповия съвет. Това се прави със събрание. Всяка група - в момента има 12 групи в затвора, си избира на събрание групов отговорник.

  Тези председатели на груповите съвети участват в общо събрание на съвета на общността, там се гласува и се избира председател на съвета на общността.

На това му казват "кмет на затвора"

Аз дори помагам на множество лишени от свобода. Непрекъснато идват при мен да им пиша, повечето са неграмотни и на никого не съм отказал. Дори в момента съм със съкилийник, който е от ромски произход, и мисля, че има малко по-различна сексуална ориентация, но нямам проблеми с тези неща.

Преди него имаше друго момче, което беше с различна сексуална ориентация. Аз имах проблеми, защото се застъпих за него. Ако съм искал да не бъда с тях, щях да отида при социалния работник да кажа, че имаме психическа несъвместимост, обяснява Куцара.

Прокурорът в залата намира, че молбата за предсрочно освобождаване е неоснователна. Позовава се на неговото цялостно поведение: Във Варна е създавал пречки и е бил наказван многократно.

Това поведение е продължило и във Враца, където отново е възникнало неразбирателство. Наблюдава се враждебно агресивна нагласа към администрацията, към лишените от свобода и към правоохранителните институции.

В Белене това противоречиво поведение е продължило. Отказал е да се храни, да комуникира със служителите, с лишените от свобода, което отново е наложило преместването му.

Наричат го Бога на колите заради ловките му кражби

Често симулира психични заболявания, опита да убие двама полицаи

52-годишният Светломир Нешков е от русенското село Мартен. През 90-те е наричан Бога на колите заради ловкостта му в кражбите. Осъжданията му започват от 1997 г.

Дори зад решетките през 2016 г. получава присъда от 2 г., защото счупил телевизора на съкилийник в Белене. Голяма част от престъпленията извършва след успешна симулация на психическо заболяване.

Бяга и от психиатричната болница, където е пратен за експертиза във връзка с разследване на грабеж. На 12 декември 2000 г. получил призовка по дело на апелативния съд в Търново и на следващия ден - 13 декември, след 23 часа избягал от отделението при болницата.

Успешно се укрива две години и е задържан на 7 март 2002 г. във Варна, когато извършва най-тежкото престъпление в досието си - опит за убийство на двама полицаи.

Малко преди полунощ на 6 март 2002 г. в дежурната част на РДВР - Варна, постъпва сигнал за опит за кражба на "Опел Кадет". Патрулите в района са уведомени и първи на местопрестъплението пристига екип на служба "Охранителна дейност".

Полицаите приближават, без да пускат буркана и сирената, но двамата в опела виждат патрулката, изскачат навън и хукват да бягат. Униформените тръгват след тях, като неколкократно предупреждават, че ще стрелят.

Бегълците не се подчиняват и служителите дават два предупредителни изстрела със стоппатрони. Тогава единият от апашите стреля по полицаите, които се прикриват зад дърветата и отговарят на огъня.

Тръгват след въоръжения крадец, а към мястото са изпратени още екипи и куче. То открива в храстите мъж в безпомощно състояние, който е задържан. У него са намерени боен пистолет и шофьорска книжка на името на Николай Иринчев.

После е установено, че е фалшива, и Иринчев всъщност е Куцара. Прави втори опит да избяга, но този път за малко не успява.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил: Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ

Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ, каза патриарх Даниил днес по повод празника на светеца, който бе отслужен в храма на Софийската духовна семинария „Свети Йоан

Загасен е пожарът в Стара планина под връх Ком

Късно снощи е загасен пожарът в Стара планина под връх Ком, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков

Труп на мъж е намерен на сметище в балчишко село, задържан е братът на жертвата

Тяло на мъж е било намерено на сметище в балчишкото село Безводица, потвърди за БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Трупът на мъжа е бил случайно открит край селото вчера

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

>