Сглобката на властта не сработи по места, в Пловдив също (Обзор)

20.11.2023 20:51
Още на първата тържествена сесия в Пловдив, на която избраха председател на общинския съвет, контурите на новото мнозинство се очертаха.
Славчо Атанасов и Владимир Кисьов от "Съединени за Пловдив" засега са твърдо в новото мнозинство.
Кметиците на районите "Западен" Тони Стойчева и на "Северен" Венцислава Любенова са единствените извън ГЕРБ.

Сглобката не сработи по места. В повечето от общинските съвети на големите градове ГЕРБ и ПП-ДБ са противници и играят в различни конфигурации, след като нито една политическа сила няма мнозинство, за да прокара сама решенията си. Това става видно от разпределенията в местните парламенти при първия им най-важен избор - на председател. За сметка на това в много общини хората на Бойко Борисов играят заедно с ДПС.

Контурите на бъдещото управляващо мнозинство в Пловдив се очертаха при избора на председателя на местния парламент Атанас Узунов от ГЕРБ. Бившият международен рефер бе подкрепен и от "Съединени за Пловдив", "Браво, Пловдив", ИНТ и ДПС. 

Нито една политическа сила не разполага с нужните гласове, за да прокарва сама решенията си. Това налага новият кмет Костадин Димитров да търси подкрепа и от други сили извън ГЕРБ. Неговата партия е с най-голямата група - 13 съветници, втори са ПП-ДБ с 10, трети "Съединени за Пловдив" - 8, следват "Браво, Пловдив" и "Възраждани" - с по 5 , ИНТ и БСП - с по 4 и ДПС - с 2.
На първо четене може да се смята, че гласовете, дадени за Атанас Узунов, оформят новата конфигурация, която е възможно да се запази и занапред.
"Ще бъдем реална опозиция на ГЕРБ и модела на управление, който е наложен в последните години, но ще сме отворени, ако предложенията са добри за града", заяви Владимир Славенски от ПП-ДБ.
Освен тази формация, "Възраждане" и БСП също заявяват, че ще бъдат опозиция.
"Димитров е бил 12 г. районен кмет и е опитен човек. Той ще може да състави мнозинство, което да подкрепя предложенията му", смята Славчо Атанасов от "Съединени за Пловдив".
Според наблюдатели не е сигурно, че четиримата съветници от ИТН ще бъдат част от мнозинството. "Ще се опитат да ги присъединят като "резервна гума" или по-скоро като спасителен вариант, когато трябва да се подкрепят определени предложения, подозират запознати. "Няма как да гласуваме безпрекословно. Това, което е полезно за Пловдив, ще среща подкрепа", уточни пред "24 часа" съветникът Димитър Арнаудов от ИТН. Той каза, че са подкрепили Атанас Узунов, защото е безспорна фигура. И без техните гласове обаче пак е налице мнозинство от 28 души - достатъчно, за да минават решенията.

Наблюденията са, че двамата съветници от ДПС няма да влязат официално в него, но ще го подкрепят. Нещо подобно като това, което ДПС прави в Народното събрание.

Един срещу друг се изправиха партньорите в (не)коалицията в Смолян, където от втория опит бе избран шеф на общинския съвет. Димитър Кацаров от местната коалиция "Новото време" бе подкрепен освен от своите и от съветниците на ГЕРБ, БСП, ДПС. А ПП-ДБ се съюзиха с "Нашият град" зад адв. Елена Радева.

Не така успешни бяха трите опита (колкото неуспешните в столицата досега) за шеф на съвета в Пазарджик, където се борят областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов и Таня Колчакова от ПП-ДБ. Те събират около себе си почти равен брой гласове, затова на 28 ноември ще бъде направен четвърти опит.

Почти няма областен град, където ГЕРБ и ПП-ДБ да са в един отбор. Те са опоненти в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Варна, Благоевград, Монтана, Ловеч и др.

В Бургас кметът Димитър Николов няма проблем с осигуряване на мнозинство за политиките си. В 51-членния съвет има достатъчно представителна "сглобка" от над 26-има - ГЕРБ, КОД, "Български възход", МИР и ДПС. Неслучайно кметът си назначи за заместник по финансите Станимир Апостолов от КОД, по всяка вероятност друг пък ще е от "Български възход". Като твърда опозиция се очертават БСП, "Възраждане" и СЕК. ПП-ДБ ще гласуват плаващо с четиримата си съветници според случая. Такова ще е поведението и на двамата от ИТН.

ПП-ДБ, макар втора по численост, е в изолация в шарения общински съвет на Велико Търново. 10 формации влязоха в 37-членния орган. Най-много са от ГЕРБ - 11, ПП-ДБ са с 6-има. ВМРО и ИТН направиха обща група и имат 4 гласа, които заедно с тези на ДПС, "Общество за нова България" и "Нашият град" вероятно ще гарантират комфорт за ГЕРБ.

Трудно ще бъде сформирането на мнозинство около новия кмет на Варна Благомир Коцев. Ако съдим по гласуването за шеф на общинския съвет, вероятно има някакво, макар и негласно споразумение между ПП-ДБ и "Алтернативата на гражданите", но дали то ще приключи с избора на Христо Димитров за шеф - не се знае. Ако договорката за тази сглобка продължи и към нея прибавим и съветниците от БСП, които подкрепиха Коцев на балотажа, то новият кмет на Варна ще може да разчита на подкрепа на не повече от 17 съветници. В шарения съвет с 12 партии и формации възможно единение може да има между съветниците от "Възраждане", "Левицата" и ИТН, вероятно със ЗС "Ал. Стамболийски". Опозицията се оформи още на първото заседание, когато бойкот обявиха 16 от ГЕРБ, ДПС и местната партия "Български гласъ".

В Ловеч сглобка се оформи, когато на балотажа зад издигнатия от ИТН - "Български възход" за кмет Страцимир Петков застанаха БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Това мнозинство избра за шеф на ОС Стефан Тихолов.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>