Местят 1100 ученици от електротехникума в Пловдив насред учебната година

20.11.2023 15:50 24 часа Пловдив онлайн
Сградата на Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.

Съществуваща сграда ще се ремонтира за 6 млн. лв.

От началото на втория срок на учебната 2023/2024  учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив ще провеждат учебните си часове в други училища на територията на града. Преместването се налага заради предстоящия ремонт на сградата на гимназията, която получи финансиране от 6 млн. лв. по различни програми на Министерството на образованието и науката и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Професионалната гимназия по механотехника "Проф. Цветан Лазаров" и средно училище "Св. Климент Охридски" ще са двете школа, които ще приемат 1092 ученици до края на ремонта. Очаква се той да завърши до края на лятото следващата година. 

На работна среща между кмета на район "Централен" Георги Стаменов, началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова и директорите на учебните заведения бяха обсъдени и подробности по преместването. 16 паралелки 8-и и 9-и клас ще учат в "Св. Климент Охридски", а 26 паралелки 10-и, 11-и и 12-и клас - в гимназията по механотехника.

Директорката на електротехникума Камелия Стоянова поясни, че с оглед безопасността на учениците се налага преместването им в други учебни заведения. Тя сподели, че общественият транспорт, с който пътуват деца от съседни населени места е основен проблем за училищата в Пловдив.

"В район "Централен" се намират най-голям брой училища в града. Текущите ремонти затрудняват допълнително достъпа до образователната инфраструктура в центъра. Поемам ангажимент да проведа необходимите разговори с областната администрация и колегите от общината за актуализиране на линиите от градския транспорт и съобразяването им с вътрешните премествания, които правим и в момента", заяви Георги Стаменов. Допълни, че ще съдейства на директора на СУ "Св. Климент Охридски", което попада в непосредствена близост до пробива на Централна гара, за допълнителни дейности, необходими за обезпечаването и безопасността на учебния процес.

След приключване на ремонтите Професионалната гимназия по електротехника и електроника ще се превърне в център за високи постижения в професионалното образование и обучение. Паралелно с това ще бъде ремонтирана основната й сграда, където ще бъде подменена парната инсталация, ще има нова ел. инсталация, саниране на сградата, подмяна на прозорците и боядисване. По програмата на МОН в училището ще бъде изграден и нов физкултурен салон.

Други от Просветни

Поне 14% ръст на учителските заплати в бюджет 2025 (Обзор)

За първи път учебниците безплатни и след 7-и клас, вече са доставени До 14,5% може да стигне увеличението на учителските заплати догодина. Това обяви министър Галин Цоков

"Галъп": Няма нарушено доверие към учителите у нас

Нито остра тревожност, нито стабилно спокойствие сред обществото по отношение на потенциална пропаганда в училищата у нас. Българите са по-скоро разделени, а значими нива на несигурност

Зам.–министър връчи студентските книжки на отличниците в Медицинския университет в Пловдив

Зам.-министърът на здравеопазването Добромира Карева връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал в Медицински университет-Пловдив. Това стана на откриването на учебната година

НСА награди студентите си - олимпийски шампиони, а министър Глушков откри академичната година

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков беше специален гост на тържественото откриване на учебната 2024/2025 година в Национална спортна академия „Васил Левски"

Рая Назарян открива академичната година в УНСС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян ще открие академичната 2024/2025 година в Университета за национално и световно стопанство на 17 септември, съобщават от пресцентъра на парламента

>