Димитър Бербатов пред CNN: Българският футбол е в голяма криза

18.11.2023 12:43
Димитър Бербатов

"Българският футбол е в голяма криза". Това заяви футболистът Димитър Бербатов пред Си Ен Ен.

Успешната футболна кариера на Димитър Бербатов го отвежда в топ-лигите на Германия, Англия, Франция, Гърция и Индия, където отбелязва повече от 250 гола и печели 10 трофея. Но последното му начинание може да се окаже най-голямото му предизвикателство досега.

Четири години след като прекрати кариерата си, Бербатов има големи амбиции да промени футболния пейзаж в родната си България.

"С моя екип - Стилиян Петров, Мартин Петров, всички бивши футболисти - решихме, че трябва да променим нещо в родината. И започнахме да се борим за тази промяна."

Но промяната засега се оказва трудно постижима, особено - казва бившият играч на Манчестър Юнайтед - докато Българският футболен съюз (БФС) и настоящият президент Борислав Михайлов са заобиколени от редица скандали.

Си Ен Ен припомня оставката на президента на БФС Борислав Михайлов след скандала на мача с Англия през 2019, завръщането му, както и конгреса, на който той победи Бербатов през 2021 и заради който все още се водят съдебни дела.

"В професионалната си кариера съм бил побеждаван, вкарвал съм голове, пропускал съм голове, губил съм битки", казва Бербатов. "Когато всичко е било направено по правилата, няма какво да кажеш. Но когато не е, трябва да сигнализираш, за да видят какво се случва".

В крайна сметка от БФС посочват, че всичко в конгреса е било според правилата.

Си Ен Ен отбелязва и скандала с мачът между България и Украйна, и протестите, които се зародиха около него.

Мачът първоначално беше преместен от София в Пловдив, а след това върнат обратно в българската столица с предизвестие от няколко дни. Съобщава се, че промяната се дължи на строителни работи на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

Промяната на мястото на провеждане на мача беше поискана заради риск за сигурността, свързан с протестите на феновете. В крайна сметка мачът беше изигран при закрити врати поради "повишен риск от обществени безредици", съобщиха от УЕФА.

"Очевидно е, че системата не работи, защото от 2005 г. до днес не сме успели да се класираме за нито едно голямо първенство", казва Бербатов.

"И това ви показва как се управлява футболът у нас. Когато националният отбор е лицето на федерацията и няма големи първенства, на които да отиде да играе, това е сигнал, че футболът не се управлява по правилния начин."

Бербатов сподели, че той и екипът му са обиколили страната три пъти, като са представили на клубовете в България своята визия за управлението на футбола.

"Замръзнали сме във времето", допълва той. "Все още сме в 94-та година. И смятаме, че нещата трябва да се случват именно по този начин. Не, сега е 2023 г. Нещата във футбола са съвсем различни и това искам да покажа на хората".

Той казва, че екипът му е пратил сигнали до УЕФА и ФИФА относно конгреса. Бербатов заяви, че президентът на УЕФА Александър Чеферин е изразил притеснения за ситуацията, когато двамата са говорили преди. От друга страна централата на ФИФА, по думите му, все още не е отговорила на исканията на неговия екип.

От Си Ен Ен попитали УЕФА за разговора на Бербатов с Чеферин, но не получили отговор.

В свое изявление обаче от УЕФА заявили, че "никога не е изразявала загриженост по отношение на изборния процес в БФС".

В изявлението се казва още: "Можем да потвърдим, че УЕФА е получила от г-н Бербатов досие, съдържащо множество документи, свързани с този въпрос. Нашата администрация внимателно разгледа тези документи, но не откри нищо подозрително или нередно.

Бербатов заяви, че остава отдаден на задачата си, уверен, че той е човекът, който може да донесе положителна промяна в българския футбол.

"Ще успеем, в това няма съмнение", добавя той. "Ще отнеме известно време, а сега са необходими две години напред-назад, напред-назад. Това не е нещо, което обичам да правя, а което съм принуден да правя. Надявам се, че ФИФА и УЕФА ще се събудят и ще се опитат да проведат разследване".

Други от Футбол

Керкез: Щастлив съм, че не ни вкараха

Наставникът на "Ботев" (Пд) Душан Керкез коментира победата над "Берое" с 1:0 в Стара Загора:  "Трябваше да вкараме гол по-рано и да бъдем по-спокойни. Не е леко да победиш тук

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" и се изравни с лидера "Левски"

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" в Стара Загора в мач от 12-ия кръг на елита ни, който обаче идва след 7-ия заради промяна в прогламата. Кристиан Нвачусву донесе трите точки за "канарчетата" с гол в

С два гола в добавеното време "Хебър" изравни "Локомотив" (Пд) на "Лаута"

С два гола в добавеното време на мача "Хебър" стигна до точка при гостуването си на "Локомотив" (Пд) в първа среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двата тима изиграха вълнуващ двубой

Обявиха новия изпълнителен директор на БФС

След 15 години на поста изпълнителен директор и общо 18 в Българския футболен съюз Борислав Попов бе освободен. "Който не си върши работата, ще бъде сменен"

Илиан Илиев продължава без загуба, взе втора победа с националите - 1:0 над Северна Ирландия в Пловдив

България победи с 1:0 Северна Ирландия във втория си мач от Лигата на нациите, като победния гол вкара Кирил Десподов в 40-ата минута. Двубоят от Група 3 на Лига С се игра на стадион „Христо Ботев" в

>