Асен Василев разчете знаците: дерогацията пада, бюджетът се редактира, кабинетът оцеля (Обзор)

17.11.2023 21:45
Съвместна пресконференция дадоха след среща в парламента министърът на финансите Асен Василев, шефът на комисията по бюджет и финанси и зам.-шеф на ДПС Йордан Цонев, председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова и Теменужка Петкова. На нея те обявиха, че са се разбрали за бюджета и дерогацията.

Премиерът и Кирил Петков първо възразиха, финансовият министър обаче отстъпи пред условията на ГЕРБ и ДПС, те останаха доволни

Бюджетът ще бъде преработен, а дерогацията за руския петрол пада, макар и на две стъпки - така бяха разчетени знаците, които от ДПС и ГЕРБ зададоха на “Промяната” и ДБ. С което дойде и отговорът как ще завърши гласуването по неочаквано проточилия се вот на недоверие.

Те не могат да четат, отсече първоначално Делян Пеевски в парламента, чийто кворум отново бе провален и така безпрецедентно прегласуването по исканата от опозицията оставка на кабинета остана чак за другата сряда. Няколко часа по-късно обаче се оказа, че финансовият министър Асен Василев има верния отговор.

Даде го след извънредна среща в НС с шефа на комисията по бюджет и финанси и зам.-шеф на ДПС Йордан Цонев, председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова и Теменужка Петкова. По-рано през деня лидерите на ДБ бяха забелязани заедно с Василев да влизат в сградата на Министерския съвет.

Дерогацията ще отпадне на две стъпки - от 1 януари 2024 г. ще бъдат спрени квотите за износ, а от 1 март ще се отмени окончателно, договорено бе вчера. А какво се разбраха за бюджета - виж в карето по-долу.

Срещата идва ден след като внесените от Василев промени в данъчните закони бяха блокирани в бюджетната комисия. Също в четвъртък парламентът отхвърли предложението на Делян Добрев от ГЕРБ дерогацията да отпадне в 3-дневен срок - то не мина с гласовете на “Възраждане” и БСП, и на ПП-ДБ, които натиснаха бутона “въздържал се”. Преди това скандал по темата имаше и на свиканото от премиера заседание на Съвета по сигурност на МС.

Така бюджетните закони и руският петрол за “Лукойл” се превърнаха в залог за бъдещето на (не)коалицията, след като напрежението между партньорите по тях ескалира точно когато се гласува вторият вот на недоверие към кабинета “Денков”. В четвъртък ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала, така както по-рано през деня си тръгнаха от съвета при Денков, на който той не отстъпи от позицията си, че отмяна на дерогацията сега ще доведе до вдигане на цените на бензина. Кирил Петков пък видя опит от ДПС и ГЕРБ да вкарат мандатоносителите и кабинета в “политически капан”.

Излизайки от пленарната зала, ГЕРБ и ДПС не подкрепиха правителството. То и не падна, тъй като опозицията има 66 от нужните 121 гласа. При поисканото прегласуване кворумът бе провален. Това се повтори и в петък сутринта и така окончателната съдба на кабинета ще се реши в сряда сутринта - достатъчно време партньорите да последват съвета на Пеевски, че е “вечер на знаците”, да ги разчетат и да се разберат.

На сутринта той избухна на казаното от Кирил Петков, че били готови да жертват правителството. Последва коментар в подобен дух и от премиера Денков: “ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, имат всички права да свалят правителството, нека да го направят.” Той се зарече, че няма да се поддава “на извиване на ръце” и “няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата”. По обед обаче Асен Василев показа, че в правителството са попремислили.

“Лукойл" е руска компания, собственост на руската държава. Виждаме кой си говори с нея, проверете кой оръжеен търговец е организирал срещите. Христов се казва”, каза още Пеевски преди помирителната среща, без да уточнява кого визира. Но изрази убеждение, че ПП-ДБ имат личен интерес за дерогацията.

Как така заради тоя петрол пусти и тези пари явно са готови да падне правителството, да се съберат с опозиционните уж партии - “Възраждане”, ИТН и БСП, и това да е по-важно от правителството?, възмути се и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Отсече, че няма да осигури кворум “на тези, които решиха да пада правителството, да се откажат от него само заради петрола”. Делян Добрев вече бил във Вашингтон и “ще разкаже това, което говорим тук”, по повод дерогацията.

Третото условие на ГЕРБ и ДПС бе да се отстоява евроатлантизмът на това правителство, за да продължат да го подкрепят. Обвиненията към ПП-ДБ са, че играят с БСП и “Възраждане” срещу ГЕРБ, което лъснало по сглобките в общините.

След срещата в петък Атанасова разказа, че получили уверение от партньорите в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува в синхрон с “Възраждане”, БСП и ИТН.

2 магистрали и общините - приоритет за 10 млрд. лева

Списък с национални приоритетни инвестиционни обекти е бил договорен на срещата, обясни Йордан Цонев. Част от проекти в него са магистралите “Струма” и “Хемус”, пътят Плевен - Русе и други. От ДПС са настояли да бъдат включени и инвестиции в общините. Списъкът ще бъде окончателно одобрен между двете четения на Закона за бюджета. Към тези приоритетни обекти ще бъде насочена основна част от парите за капиталови разходи. За догодина те ще бъдат намалени от 12 на 10 млрд. лв.

От ГЕРБ поставили условие очакваните проходи в бюджета да бъдат по-реалистични и поради това те са намалени с 2,4 млрд. лв. - точно толкова, колкото е планираната вноска от таксата за транзита на руски газ.

Капиталовата програма е достатъчна да покрие всички тези изисквания и да помогне икономиката на страната да не влезе в рецесия. Бил прецизиран и таванът за поемането на нов дълг с почти 1 млрд. лв.

По отношение на приоритетните списъци на общините има предвидени 1 млрд. лв. За тях финансовият министър Асен Василев отдавна предлагал да се разпределят от парламента, сега това вече било възприето.

“Общините ще трябва да работят по-бързо, така че до 12 декември да са готови с приоритетните обекти", обясни Василев. Относно списъка с приоритетни проекти, който бил договорен, той обясни, че такъв съществува и сега, но не е систематизиран.

“Хубаво е проектите да бъдат ясни, с определени срокове и ангажименти, че ще се реализират, тъй като през годините често се случва да се дават средства, но да не се усвояват, защото проектите не могат да бъдат реализирани", добави финансовият министър.

Други от От страната и света

210-сантиметрова мистерия с подобрения рекорд на Стефка Костадинова

Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

>