Опасно време в събота, ветрове от над 120 км/ч и силни дъждове

17.11.2023 18:54
Ще има валежи от дъжд СНИМКА: Pixabay

През следващите 48 часа, времето Източна България ще се определя от Черноморски циклон. Очакваният център ще премине много близо до Черноморското крайбрежие. Бурята ще генерира силни ветрове с ураганни стойности и високи вълни. Висок е и рискът от възможни наводнения и материални щети, следствие от силните пориви на вятъра от над 100 км/ч и значителните валежи, предупреждават от Метео Балканс. 

През нощта срещу събота валежите над Западна и Централна България постепенно ще обхващат и останалата част от страната. Около полунощ в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, която ще е силно изразена от надморската височина.

Синоптичната обстановка до сутринта в събота над Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и за гръмотевични бури.

Над Западна и Централна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще започне и понижение на температурите. Валежите над тези райони ще са по-слаби по интензивност.

В Източна България ще духа силен северозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от север и да се усили до ураганни стойности.

Очакваните пориви на вятъра на нос Емине и Калиакра, ще надминат 80 - 120 км. /час. Силни ветрове се очакват и над района на Сливен, като там вятърът ще се прояви и като Бора. На вр. Ботев поривите на вятъра ще надминат 130 км. /час.

Поради очакваните силни пориви на вятъра над Източна България. През следващите часове се очакват материални щети, като паднали дървета и клони, възможни са и щети по сгради и прекъсвания на електрозахранването.

Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд, като се очаква те да са значителни по количества. Според регионалните модели, има вероятност до сутринта на 19-ти ноември, валежите да достигнат 80-100 л/кв.м. Това в комбинация със силният северен вятър по крайбрежната ивица, като ще се образуват и големи вълни - до 5-6 бала. Висок риск и от наводнения в района на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско.

Минималните температури ще се понижат и ще са между 1°С и 6°С. Максималните в страната - до 8°С.

Други от Времето

Вижте кога времето ще се затопли

У нас валежи се очакват около 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се повишат. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ синоптикът Анастасия

Предимно слънчево, но хладно време ни очаква днес, в Пловдив 21 градуса

Доста хладен първи учебен ден посреща пловдивските ученици. Над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време

Първи сняг заваля на Мусала

След Алпите - сняг и на връх Мусала. Първите снежинки са прехвърчали вчера в Рила, но снежна покривка не се е образувала, пише NOVA. Циклонът, който бушува в момента над Западна Европа

Климатологът Симеон Матев: Лятото свърши, но трите почивни дни в края на седмицата ще са топли

Лятото свърши. И да има топли дни, няма да са като летните. Трите почивни дни в края на седмицата ще са съпътствани с приятно време. Това заяви климатологът Симеон Матев

Туристите в планините да очакват дъжд и студено време в планините

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК)

>