Денков отказа на ПП-ДБ да вземе главата на МВР шефа, преди да го обсъди с Габриел (Видео)

17.11.2023 10:55
Премиерът акад. Николай Денков

Смущаващо е, че министърът е бил на кино по това време, заяви премиерът

Има искания за оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. Ще обсъдя въпроса с вицепремиера Мария Габриел, която в момента е в чужбина.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, след като снощи футболни фенове излязоха на протест срещу БФС и ръководството му.

Протестът започна привидно спокойно около 17:30 ч., но рязко ескалира към 18:20 ч. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Униформените изкараха водното оръдие на барикадата и предупредиха, че ако не спрат, ще бъде употребена сила, след което започна да разпръсква феновете.

След началото на мача феновете запалиха няколко кофи за боклук и отново тръгнаха към полицията. Във входа на блок на "Гурко" човек бе пребит зверски от полицията. Пристигна линейка на мястото.

Междувременно бесни фенове потрошиха полицейски бус на "Васил Левски" до Министерството на спорта и взеха полицейските щитове. След това го запалиха. Имаше сигнали и за бити деца. По последна информация има 24-ма пострадали, както протестиращи, така и полицаи. 33-ма са задържаните.

Оставката на Боби Михайлов беше поискана от Бойко Борисов и ПП-ДБ, които настояха също да си тръгне и вътрешният министър Калин Стоянов.

"От Калин Стоянов виждам неадекватна оценка на обстановката. Аз няколко пъти се чух с него вчера и той ме уверяваше, че не очаква провокации, имаше и такива медийни изяви. Тази сутрин отново като се чухме, неговият коментар беше "ама нищо особено не се е случило", уточни Денков.

Министър председателят обаче не вижда вина у спортния министър Димитър Илиев, чиято оставка също бе поискана.

Вместо футболен празник наблюдавахме грозни сцени на насилие. Причината е дългогодишното управление на БФС, което доведе до упадък на българския футбол. Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващи агитки, посочи премиерът.

Искам горещо да благодаря на всички мирно протестиращи спортни запалянковци, както и на тези полицаи които изпълниха дълга си без да проявяват насилие, каза още той.

Не е виновно СДВР като цяло, но трябва да се анализират грешките. Поискал съм доклад от МВР и тогава ще обсъждаме конкретни имена, продължи премиерът.

Възложих на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и да получат най-високи дисциплинарни наказания, настоя още той.

Запитан истина ли са думите на Делян Пеевски от ДПС, че е притискал Калин Стоянов по време на изборите, Денков отвърна така: Ако съм притискал Калин Стоянов за нещо, то е да си изпълни задълженията по вота. Това сме имали като разговори. Това му е работата. Никога не съм го притискал, сусеатирал, никога по отношение на други партии. Но не искам да коментирам чужди думи.

Калин Стоянов се уволнява и избира от Народното събрание. Разговорът за него тепърва предстои, настоя Денков.

Премиерът обаче е освободил зам.-вътрешния министър Стоян Темелакиев.

Изпратих писмо до централата на УЕФА и контролната и етична комисия на УЕФА. Ще потърся и ФИФА, подчерта Денков.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>