6 стъпки, за да купите лекарство в аптеката

16.11.2023 12:55
Пациентите продължават да задават въпроси, месец след въвеждането на новите електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Мога ли да купя антибиотик без рецепта, лекар ми каза, че ще помогне? Всички лекарства ли се изписват вече електронно? Какво трябва да предоставя на фармацевта, когато отида в аптеката? Защо ми е необходима рецепта, след като това лекарство го купувам 10 г. свободно? Това са най-честите въпроси, които хората продължават да задават месец след въвеждането на новите електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Специално за читателите си “24 часа” систематизира пътя, който пациентите трябва да извървят, за да купят необходимия медикамент.

Пациентите трябва да запомнят шест основни стъпки, защото така ще си спестят време и нерви. Проверка на вестника показа, че това отнема от 2 часа до половин ден.

Първо, пациентът трябва да бъде прегледан от лекар, ако до три дни симптомите на предполагаемо заболяване не отшумяват. Лекарят не може да предпише лекарство по телефона, без да го е прегледал, категорични са специалистите.

“Пациентите трябва да разберат, че не може да им изпишем лекарство по телефона, или във вайбър,

обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ напоследък хората чуват, че рецептите се изписват електронно, и мислят, че това означава дистанционно. “Рецепти изписваме само след извършен преглед”, категорично е джипито.

Второ. След като е установил здравословното състояние, специалистът преценява каква терапия да назначи.

Вирусните заболявания не се лекуват с антибиотици - само бактериалните. В сезона на вирусните заболявания специалистите напомнят, че температурата не се сваля с антибиотик. Обикновено симптомите на грип, коронавирус и респираторни вируси са температура, болка в гърлото и в мускулите. Следват запушен нос и отпадналост, обяснява д-р Николова.

“Не знам защо битува мнението, че когато имаш температура, е най-добре да я свалиш с антибиотик

Няма такова нещо - ясно и категорично трябва да се знае, че вирусната инфекция не може да бъде лекувана с антибиотик, защото антибиотиците лекуват и се справят с бактериалната инфекция”, коментира лекарката. Според нея е много важно да не се създаде резистентност в бактериите към големи групи антибиотици.

“Много внимателно трябва да употребяваме терапията с антибиотици тогава и само тогава, когато тя е необходима и то само с лекарско предписание”, обясни д-р Николова.

От 16 октомври здравното министерство въведе задължително антибиотиците да се изписват само на електронни рецепти. Пациентите трябваше да купуват медикамента, казвайки единствено своя ЕГН в аптеката, без да носят хартиени рецепти.

С въвеждането на електронните предписания здравното министерство опита да реши проблема с недостига им. А те липсват често не само в българската аптечна мрежа - стагнацията след пандемията от COVID-19 разстрои рязко производствения ритъм на фармацевтичните компании, липсваха и основни суровини от Китай и Индия, дори войната в Украйна усложни направата им.

На втори план целта на промяната бе да се намали броят на самолекуващите се с антибиотик

След разясненията на специалиста по отношение на терапията се тръгва към стъпка 3 - общопрактикуващият лекар изписва с електронна рецепта антибиотик и на електронна или хартиена (по свое желание) - всички останали медикаменти, необходими за лечението.

И оттук започва късането на нерви, казват пациентите. Вместо да разрешат проблемите с прекаленото желание “да се оправим по-бързо с антибиотик,

да е по-евтин, да се пие по-кратко и да е наличен  квартала,

електронните рецепти създадоха друг - скараха лекари и фармацевти, а пациентите обикалят по няколко пъти аптеки и личните си лекари. Те са връщани от фармацевтите, тъй като изписаният медикамент в е-рецептата липсва, а аптекарят няма право да изпише друг заместител.

Според Българския лекарски съюз промяната създава проблеми и ограничава правата на лекарите. Специалистът вижда в компютъра си всички медикаменти, регистрирани в България, а не наличните в момента. Той може да изпише лекарство, което липсва в аптеката и се налага пациентът да се върне обратно при него, за да изпише друго. Това забавя както пациентите, така и лекарите.

Когато стигне до аптеката, въпросите се удвояват. Ако медикаментът е изписан на е-рецепта, пациентът казва само своя ЕГН. И ако той е наличен или е сложена отметка, че може да бъде заменен с продукт на друг производител,

антибиотикът примерно може да бъде получен на петата стъпка

- фармацевтът поглежда националния референтен номер на хартиената рецепта и я въвежда в системата. А за да изпълни електронното предписание, въвежда ЕГН-то на пациента.Ако пациентът носи “бяла” хартиена рецепта, може да бъде попитан за името, ЕГН, постоянен/настоящ адрес. Често се интересуват от уникалния идентификационен номер (УИН) и специалността на лекаря.

Защо в някои аптеки от компютърната листа липсват имена на известни лекари,

които преглеждат и в частни кабинети, и в държавни болници - този въпрос напоследък се задава често.

Няма вариант от системата да липсват лекари, всеки правоспособен има УИН. Може евентуално да не излизат в системата, ако не са активирали мобилното приложение еRx за издаване на електронни рецепти. Когато го направят, стават легитимни за НЗОК - като лична карта пред здравната система, обясняват млади лекари, които са на “ти” с приложението. Според тях проблем може да бъде и бъг в компютрите на фармацевтите.

“Когато стартира системата, имаше проблеми. И сега има бъгове, но са все по-малко”, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По думите му проблеми се срещат при различните софтуери, с които работят лекари и фармацевти.

“Отделните софтуери имат свои особености. Един не може да отваря вече изпълнена частично рецепта. При друг пък не излизат сигнатурите”, обясни Костов.

Лекарите обаче продължават да твърдят, че от въвеждането на задължителните е-рецепти са загубили и пациенти, и лекари, и аптеки. От съсловието настояват да изписват антибиотици на хартиена рецепта, а тя да става електронна в аптеката. Фармацевтите обаче са готови на протести.

“В аптеките е мястото хартиената рецепта да  стане електронна

Как това ще се осъществи, е технологичен въпрос”, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Сред идеите, които се появиха неофициално, е аптекарите да сканират рецептата. Според зам. здравния министър проф. Илко Гетов сканирането на един документ не попълва информацията в Националната здравноинформационна система.

“Това е абсурдно от всякаква гледна точка. Хартиената рецепта се изхвърля, след като се използва. Може да се случи грешка при предписването на рецептата, може да се случи злоупотреба, кой носи отговорност?”, коментира Николай Костов.

Да даде гратисен период до април другата година, в който медиците да изписват и на хартия, и електронно, предлага здравният министър проф. Христо Хинков. Окончателното решение обаче ще се вземе в петък, когато премиерът акад. Николай Денков ще се срещне с представители на съсловните организации, на Българския лекарски съюз и на фармацевтите. “Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така че да има и възможност на хартия, и възможност на електронна рецепта”, заяви министър Хинков в Панагюрище.

30 групи препарати може да се вземат без рецепта

Лекарствата без рецепта в цял свят се избират от регулаторна агенция, за да се гарантира, че съдържат съставки, които са безопасни и ефективни, когато се използват без насоки от лекар. В страницата на ИАЛ на 65 стр. с по 20-ина позиции са публикувани всички лекарства, които се продават свободно, с търговското им наименование и съдържащото се активно вещество.

Лекарствата без рецепта са за алергии, анемия, безсъние, болкоуспокояващи - аналгетици, спазмолитици, нестероидни противовъзпалителни, които помагат за намаляване на болката от различен произход, бъбречни проблеми - без рецепта са на основата на билки и екстракти от растителен произход, висока температура, витаминен и минерален недостиг, възпалено гърло, грип и настинка, запушен нос, имуностимулиращи, кашлица, кожни проблеми, косопад, менопауза, капки за очи и уши, памет и концентрация, противовъзпалителни, противозачатъчни, разширени вени и хемороиди, стави и мускули, стомашно-чревен дискомфорт, стрес, напрежение и тревожност - това са масови таблетки или сиропи, съдържащи растителни екстракти от пасифлора, валериана, глог, мента и други растения с успокояващо действие, сърдечносъдови заболявания - най-често се използват профилактично или като допълнение в терапията с лекарства по рецепта за стенокардия, инфаркт и инсулт, тютюнопушене - дъвки, пластири, таблетки и спрей, потискащи никотиновата зависимост, устна кухина - лекарства при афти и никнещи зъбки при бебета, херпеси, чернодробни проблеми и щитовидна жлеза - най-често на растителна основа или хомеопатични за симптоматично лечение и хронични увреждания.

Други от Докторе кажи

Здравното министерство обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец"

Министерство на здравеопазването обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец". Срокът за подаване на документи е до 17 октомври. Освен това се търси и независим член в Борда на УСБАЛЕ „Акад. Ив

И Асоциацията на студентите по фармация против вендинг машините за лекарства

Срещу инсталирането на вендинг машини за продажба на лекарства се обявиха от Асоциацията на студентите по фармация. В позицията, разпространена от Управителния съвет на асоциацията, се казва

КЗП снакционира онлайн търговци на лекарства

В ход е активна кампания на Комисията за защита на потребителите относно лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат по интернет. Установени са търговци, които извършват продажби

Проф. Александрова: Не бива да подценяваме ХЕС - новия вариант на COVID-19

Препоръча и противогрипна ваксина до края на октомври Четири години след появата на Ковид-19 вирусът ни атакува с нов вариант, наречен ХЕС. Според вирусологът проф

СЗО: Противоотровите за ухапвания от змии са крайно недостатъчни

Ухапванията от змии убиват десетки хиляди хора по света всяка година, но противоотровите са крайно недостатъчни, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП

>