500 лв. такса за стара кола = 175 млн. лв. във фонд “Бонус за нова на ток”

13.11.2023 21:00
България е на трето място отзад напред с най-висок процент стари автомобили.
Георги Гвоздейков
Юлиян Попов

Такса от 500 лв. при внос на употребяван автомобил е една от идеите за зелен преход и вариант България да не се пълни със стари и цапащи автомобили. Това заяви миналата седмица министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който участва в дебат, част от кампанията “24 часа и ОББ за устойчиво бъдеще”, на тема “ESG и транспортният сектор в България. Предизвикателство или възможност”.

Парите от таксата може да влизат във фонд, от който да се дават бонуси при покупка на електромобили. Темата за таксата е била обсъждана на среща между Гвоздейков и няколко сдружения - на производителите на автомобили, автомобилния клъстер, сдружението на общините.

В България всяка година се внасят по около 350 хиляди употребявани коли, което би събирало в такъв фонд по около 175 млн. лв. годишно.

Евентуалната такса ще затрудни съвсем леко този пазар и търговците, но е ефективен начин да не сме на едно от първите места в ЕС по внос на стари и замърсяващи коли, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

“Едва ли стойността на такава кола е по-висока от 300 лв., защото в страната, от която е докарана, тя е отпадък за рециклиране. Но вносителят вкарва такава “кола” в гараж, слага ѝ три болта и я продава за 1300 лв.”, смята той. Попов припомни, че всички идеи досега у нас за ограничаване на вноса на замърсяващи стари автомобили са срещали политически отпор главно от съображения за ниската покупателна способност на населението. Затова вероятно въвеждането на таксата няма да бъде лесно.

Колкото до икономическите стимули за покупка на електромобили, той смята, че с течение на времето ще има все по-малка нужда от тях, тъй като тече процес по изравняване на цените между електрическите и двигателите с вътрешно горене.

Други от От страната и света

210-сантиметрова мистерия с подобрения рекорд на Стефка Костадинова

Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

>