Валери Йорданов: Директорът на Народния оспорва ТЕЛК-а ми. От театъра: Пореден опит за манипулация

13.11.2023 16:05
Валери Йорданов

Г-н Йорданов целенасочено разпространява невярна информация, посочват от Народния театър в своя позиция

Актьорът Валери Йорданов изпрати писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев и председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по повод на това, че работодателят му – директорът на Народния театър Васил Василев, оспорва ТЕЛК-а му. Васил Василев правел това с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си. Това пише Валери Йорданов във фейсбук профила си. От години той живее с диабет. Той е от най-активните защитници на уволнения от Василев главен режисьор Александър Морфов. В своя позиция от Народния театър отговориха на актьора. В нея пише, че думите на Йорданов са пореден опит за манипулация на общественото мнение от страна на г-н Йорданов.

„Някой от вас дали е чувал подобна история – за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара „негоден" за професията, която упражнява успешно? Вчера получих "Становище от НЕЛК" (Национална експертна лекарска комисия - б.р.) към мен, към г-н Васил Василев и към Българския съд. Вчера разбрах, че директорът на НТ "Иван Вазов" и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че "НЯМАМ право да работя по специалността си", демек – не съм бил годен за професията „актьор", която извършвам от 1996 г. насам ?!?", пише Йорданов, като допълва, че му е неудобно да прилага CV-то си.

Йорданов се обръща директно и към директора: „Г-н Василев – вече уволнихте дисциплинарно най-големия ни и обичан режисьор и по този начин лишихте който и да е български театър да го назначи през следващите две години. Г-н Василев – вече не слагате в програмата на Националния ни театър най-гледаните представления на същия режисьор, а други – на „неудобните", ги няма или слагате на 29-и февруари – за да разбера, че „ще играя веднъж на високосна, щом не ви слушам".

Справка в програмата на Народния театър, която е изготвена до февруари включително, показва, че моноспектакълът на Валери Йорданов под режисурата на Стоян Радев „Караконджул", който е сред търсените от зрителите представления, наистина е планиран единствено на 29 февруари. В останалите дни от ноември, целия декември и януари заглавието не фигурира.

„Хъшове" и „Животът е прекрасен" – хитовите постановки на Александър Морфов, отпаднаха по-рано от афиша, пише "Сега".  В програмата от участията на Валери Йорданов засега фигурират „Народът на Вазов" на Диана Добрева – един от стълбовете в репертоара (на 24 ноември, 3 и 23 декември, 9 януари и 24 февруари), както и „Големанов" (30 ноември, 21 декември, 23 февруари) и „Опит за летене" (12 декември, 14 януари) с режисьор Стоян Радев. От спектаклите на Морфов пък плевенската „Антигона" отново ще гостува на първата ни сцена на 16 декември и 23 януари.

По-нататък актьорът хъш призовава министъра на културата и председателя на САБ за категорично отношение по казуса. „След поредния низък опит „някой да унищожи някого тихо", в Националния ни театър или където и да е, без „никой да чуе за това" – аз искам изключително категорично и крайно от Вас – Незабавна ОСТАВКА или уволнение на директора на НТ „Иван Вазов"! И "поради документирано от хиляди български граждани – несправяне и упражняване на работодателската власт и уронване на авторитета на Националния ни театър. Оставка или Уволнение! (не съм сам, а сме хиляди... вижте подписите им), завършва обръщението си Валери Йорданов, позовавайки се на подписката, в която хиляди граждани застават с имената си в подкрепа на уволнения именит режисьор Александър Морфов и с искане за оставката на Васил Василев. 

В края на октомври няколко десетки театрали и зрители излязоха на импровизирана акция пред Народния театър в антракта на представлението „Хъшове", което се оказа последно (поне засега) на култовия спектакъл, излязъл още през 2004 г. и спечелил множество награди. Събралите се настояха за оставката на директора Васил Василев, вдигайки и листове хартия с призиви "Вън търговците от храма", "Оставка на Васил Василев!", "Да живее Морфов!".

На 1 ноември Морфов излезе с премиера на спектакъла „Посещение" по Дюренмат за 70-годишнината на Националния театър на Черна гора в столицата Подгорица. В анонса за събитието в сайта на театъра Морфов е представен като „реномиран европейски режисьор".

От Народния театър излязоха с позиция относно писмото на актьора

Позицията е във връзка с целенасочено разпространяваната от г-н Валери Йорданов невярна информация", посочват от Народния театър.

В писмо до министъра на културата и председателя на Съюза на артистите в България, пише, че Васил Василев е работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си, стремейки се да го изкара "негоден" за професията, която упражнява успешно. Това според Народния театър е пореден опит за манипулация на общественото мнение от страна на г-н Йорданов.

В писмена позиция ръководството на театъра пише, че актьорът със свое писмо до директора на Народния театър е отправил искане да не участва в спектакъла "Големанов", посочвайки, че е необходимо да му бъдат осигурени специфични условия на труд. "В качеството си на служител в Народен театър Йорданов е представил на работодателя Експертно решение, издадено от ТЕЛК, с посочен по-висок процент временна неработоспособност, в което е отразено, че лицето може да работи по производствена характеристика, но при спазване на определените му от комисията противопоказни условия на труд", се твърди още в позицията на театъра.

Освен това, в Картата за оценка на риска на работното място за длъжността "актьор", изготвена от СТМ "Н. И. Пирогов" за Народен театър "Иван Вазов", е посочено "Вид опасност-нервно-психическо напрежение и пренапрежение; Следствие от опасността - Нервно-вегетативни и соматични прояви на стрес; Степен на риска - II".

От театъра твърдят, че противоречието в горните три точки е причината посоченото експертно решение да бъде обжалвано в срок пред НЕЛК - т.е. заради наличието на неясни, непълни и противоречиви констатации на ТЕЛК, вкл. следва ли по-висок процент временна неработоспособност да се отрази на бъдещото изпълнение на трудовите задължения на служителя или не. "Категорично в жалбата няма изложени твърдения, че г-н Валери Йорданов е негоден за професията "актьор", както и че същият няма право да работи по специалността си", пище още в позицията.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>