Шофьорът на Наглите Данчо Релето се върна към безопасния занаят на автокрадец, скритите милиони от откупи са легенда

11.11.2023 17:50 Кирил Борисов
Данчо Релето в съда
Така изглежда колата, разфасована в халето на бандата.
Любомир Димитров-Любо Гребеца остана единственият от Наглите в затвора, но лежи там за две убийства.

Освободеният предсрочно от затвора Даниел Димитров арестуван 3 пъти от април насам за отмъкнати коли, последния път в деня на изборите – с учителя му от 90-те Митко Турчина

Легендите за богатството на бандата за отвличания Наглите рухнаха през тази седмица.

49-годишният Даниел Димитров-Данчо Релето беше арестуван заради открадната кола. Това е третото му задържане за същото престъпление от април.

Релето е един от 4-мата, които лежаха в затвора заради отвличанията между 2007 и 2009 година. Според материалите по делото печалбите от откупи са около 3 милиона евро, поделени между участниците. Парите така и не бяха открити. Основната версия е, че са изхарчени за луксозен живот още докато бандата е действала, а остатъкът е платен на адвокати.

Релето беше освободен предсрочно през януари 2022 г. Извън затвора отново му се налага да “работи”, вместо да харчи парите, заради които прекара 13 г. зад решетките. Димитров се завръща към стария си занаят с крадени коли, в който го вкарва друг от арестуваните при акцията в нощта на изборите. Това е Митко Симеонов-Турчина, един от най-ловките джамбази през 90-те. За разлика от Релето обаче Турчина не се преквалифицира в похитител. 

В неделя, деня на балотажа за местните избори, Данчо Релето работи. Същото обаче прави и полицията, която не е ангажирана с вота. Криминалистите следят Релето още от излизането му от затвора. Той, Митко Турчина и още двама техни съучастници са наели хале в столичния кв. “Илиянци”. Когато ченгетата атакуват склада, Релето и хората му разкостват нова тойота хибрид и старателно отделят частите от нея, които се търсят на пазара. Задържани са Релето, Турчина и още двама. Сред тях има

познавач на електрониката в колите и автомонтьор

Данчо Релето и съучастниците му са обвинени за укривателство на скъпата кола, но не е ясно кой я е откраднал. Той и Митко Турчина бяха оставени за постоянно в ареста от Софийския районен съд. За разлика от други два случая в последните месеци, когато Релето се измъкваше с парична гаранция. 

На 6 април е задържан заради незаконно проникване в чужд автомобил - отново тойота. Колата била открадната и открита в кв. “Дружба”. По нея имало ДНК от Данчо Релето.

На 7 април бандитът отново беше арестуван. В гараж в кв. “Надежда” криминалистите го спипаха с крадена тойота, която също трябвало да бъде разфасована за части. Родственик на Даниел Димитров има автосервиз и автоморга и така пласирал стоката.

Парадоксално, но след 30 г. в занаята Данчо Релето не е осъждан за автокражби.

В началото на 90-те, едва навършил пълнолетие, Данчо работи за Митко Турчина заедно с друг член на бандата на Наглите - Иван Пайнавелов-Сапата. Той е убит през 2008 г., когато автокрадците стават похитители. Турчина е учител в занаята на младите, които години наред му плащат процент от всеки удар. Тогава крадат колите и ги

връщат срещу откуп, а не както сега – за части

До края на 90-те Пайнавелов и Димитров стават най-добрите автокрадци. Предпочитат новите модели на немските лимузини. Освен на учителя си се отчитат и на силовите групировки, без позволението на които не могат да работят. В ония години Релето е срамежлив младеж, не обича шумните компании. Прякорът му е заради специфичното заекване и мигане с очите.

Релето е приятел и съратник в автокражбите и с друг емблематичен герой от занаята, останал ненаказан от закона - Светослав Петков-Лъвицата. През 2004 г. двамата откраднаха колата на адвокат Тодор Батков, тогава президент на ФК “Левски”. Преди полицията ги намира т.нар. Банда на чуковете, в която има членове на агитката на отбора. Историята мълчи как са наказани от биячите, но отново се разминават със закона.

Според данните от делото за отвличанията бандата Наглите е създадена от бившите затворници Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Валентин Михайлов-Ихтиманския. И тримата са се занимавали с грабежи.

На свобода започнали работа, но парите не им стигали. Затова решили да отвличат. Първата жертва е Мехмед Чакър. Похитен е на 13 април 2007 г. За живота му тримата получават откуп от 200 хил. лева. Връщат го на близките му на 10 май. Ивайло Евтимов-Йожи, също известен автокрадец от 90-те, е близък с Иван Пайнавелов-Сапата. След разбиването на бандата един от тях -

Ихтиманския, ще разкаже за среща в дома на Сапата

през октомври 2007 г. Там са Йожи, Културиста, Ихтиманския, Релето и Любомир Димитров-Любо Гребеца. Шестимата бандити решават, че след успешното похищение на Чакър ще продължават да отвличат богаташи за пари. Разпределят и функциите. Сапата, Гребеца и Релето ще крадат колите, с които ще отвличат. Последните двама ще наблюдават и района, където причакват жертвите, и ще комуникират с близките им за откупите. А самите отвличания са ресор на здравеняците Йожи, Културиста и Ихтиманския. 

Заради опита на Данчо Релето с колите от дете му поверяват и шофирането. Така той се включва в бандата като помощен персонал. За повечето от жертвите дори не знаел къде са скрити, защото били прехвърляни в други коли на определено разстояние от къщите на ужасите.

Релето и останалите от бандата, които се увеличават във времето, са арестувани през декември 2009 г., след като Вальо Ихтиманския проговаря и става защитен свидетел.

Неженен, с едно дете, неосъждан, безработен, със средно образование. Това е статутът на Данчо Релето към датата на дългия му престой в затвора. В крайна сметка е осъден на 18 г., колкото получават Културиста и Йожи. 10 г. е наказанието за Любо Гребеца, който обаче остава лишен от свобода с доживотна присъда заради убийството на колегата си Иван Пайнавелов-Сапата и на една от жертвите на отвличане - Юлиан Лефтеров. В началото той също проговаря за престъпленията. За да му го върне, Данчо Релето дава показания срещу него за двете убийства.

Даниел Димитров е осъден за 6 отвличания. За 4 е оправдан, защото няма доказателства за участието му - не само негово, но и на другите подсъдими.

 Първи от Наглите предсрочно излиза Йожи,

през 2022 г. е пуснат и Данчо Релето. Прокопий Културиста беше последен - през това лято. За разлика от другите обаче, Релето не е осъждан и не е лежал преди това в затвора. Вътре е имал добро поведение. Работил е като библиотекар, хигиенист, както и в кухнята. Съдът няколко пъти му отказва свобода предсрочно, но на последното дело прокурорът, полицаят, който работи зад решетките, както и администрацията на затвора са единодушни - Релето се е превъзпитал и заслужава да излезе с условна присъда. С труд е стопил 4 г. от наказанието си. Оставали му 2 г. Така влиза отново в обществото, но в срока на условната си присъда се връща и към автокражбите - занаята, с който се издържа дълго време и заради който не е лежал в затвора. 

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>