Митрофанова отключи Руската църква, новият предстоятел от Москва пристигна с украински джип (Обзор)

10.11.2023 21:35
Елеонора Митрофанова
Руската църква в София отваря врати Снимка: Велислав Николов
Руската църква беше затворена 50 дни Снимка: Велислав Николов

Имаме всички документи за собственост, "Св. Николай Мирликийски" е наш, заяви ръководителят на мисията

Елеонора Митрофанова отключи Руската църква в София на 49-ия ден след скандала с експулсирането на духовниците от Московската патриаршия, а новият предстоятел протойерей Владимир Тишчук пристигна в храма с джип с украинска регистрация. Той беше назначен от патриарх Кирил на мястото на обявения за шпионин архимандрит Васиан Змеев.

“Един от свещениците е от Украйна, от Донецк”, обясни Елеонора Митрофанова, преди да влезе в храма, където беше отслужен молебен.

“Отварянето на храма е голяма, истинска радост. Това е съкровище насред София. Радвам се, че толкова много хора дойдоха”, каза протойерей Тишчук. Десетки миряни чакаха от сутринта, за да присъстват на службата в храм “Св. Николай Мирликийски”, за който още има спорове чия собственост е - на България или на Русия. 

“Църквата е руска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом. Това е бившо царско посолство. Имаме всички документи и те са редовни, включително нотариален акт. Всичко имаме - от самото начало на създаването на тази църква”, твърди Митрофанова.

Спорът започна, когато тя разпореди църквата да бъде заключена след изгонването на тримата руски духовници на 21 септември. Оказа се, че посолството има нотариален акт, издаден през 1997 г. Прокуратурата започна проверка след сигнали на депутатите и председатели на парламентарните групи на партиите от управляващата сглобка Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. 

“Не знам какво е проучила прокуратурата относно собствеността на църквата. Знам това, което е в публичното пространство. Прокуратурата казва, че има 4 тома, но не е ясно какво може да има в тях. Ще видим какво ще се случи”, посочи посланикът на Русия у нас.

Миналата седмица главният прокурор Борислав Сарафов се срещна с регионалния министър Андрей Цеков, за да го запознае с резултатите от проверката за собствеността на църквата. Беше му препоръчано да заведе дела.

“Църквата е отделна от държавата и трябва да работи нормално. Този храм е популярен сред софиянци и се надяваме всичко да бъде наред”, каза по този повод Елеонора Митрофанова.

Молебена в отворения храм води предстоятелят Тишчук в съслужие с тримата български свещеници, които бяха назначени от патриарх Неофит седмица след шпионския скандал, но които влязоха в храма чак в петък. На миряните направи впечатление, че в молитвата на първо място е споменат руският патриарх Кирил, а след него българският Неофит, а трябвало да е обратното. 

“Изгонването на духовниците беше съшито с бели конци”, коментираха други. Според тях България е съгрешила като народ с този акт.

На молебена присъства и лидерът на АБВ Румен Петков, който дружески се ръкува с Митрофанова.

“Празник за православието! Радост бяха стотиците дошли на този празничен ден!”, коментира той във фейсбук.

В четвъртък, ден преди отварянето на храма говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва разглежда “заплахата за узурпиране на църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” като открита проява на враждебност от страна на София”. Тя предупреди българските власти, че ще им бъде търсена отговорност. 

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>