Разследват компания, продавала и в България китайски коли като италиански

09.11.2023 17:50
Електрическият мъник DR 1.0 EV може да се зареди от 20 до 89 процента на бърза станция само за 35 минути.
Това SUV купе е най-евтиният модел на компанията.
Пикапът DR PK8 е с дизелов двигател и задвижване 4х4.

Сравнително младият италиански производител DR Automobiles, който продава коли от няколко години и в България, е разследван от властите в Италия заради китайския произход на моделите, които пласира. Според разследващите тази компания е подвеждала клиентите, като е представяла некоректно произхода на автомобилите си.

Въпреки че от известно време е на италианския, испанския, френския и българския пазар, малко хора са чували за марката DR Automobiles и нискобюджетната EVO. Фирмата предлага освен модерни кросоувъри с бензинови двигатели и една малка градска електрическа кола на цена около 25 000 евро. У нас SUV моделите вървят с фабрична газова уредба.

Базирана в южния италиански регион Молизе, компанията DR сглобява, или по-скоро преопакова, евтини автомобили от китайските производители Chery, JAC, BAIC, включително някои

изцяло електрически модели, с компоненти, внесени от Китай

от гореспоменатите производители.

Собственикът Масимо ди Рисио заедно с китайските производители, предимно Chery, са създали проста система за обработка на китайски автомобили с изискан "италиански" дизайн. Резултатът е привличащи вниманието SUV модели - от малки и средни до големи. Самият слоган Una storia Italiana ("Една италианска история") е част от фино опакован маркетинг, пропит с патриотизъм, въпреки че на заден план се очертава като троянски кон за китайските производители на европейска земя.

Около 24 200 автомобила с емблемите DR и EVO са продадени в Италия през първите девет месеца на 2023 г., което е с 48 процента повече от година по-рано,

с общ пазарен дял от два процента

Явно компанията става трън в очите на конкуренцията, защото с по-достъпни цени и атрактивен дизайн превземат все повече клиенти.
Италианският производител е изправен пред разследване за предполагаемо подвеждане на потребителите относно това къде се произвеждат автомобилите му с марки DR и EVO, съобщи италианският орган за защита на конкуренцията и потребителите (AGCM). Служители на AGCM и италианската данъчна полиция извършиха проверка в централата на DR Automobiles и тяхната компания майка Donington.
Твърди се, че италианската компания некоректно е комуникирала и представяла както на корпоративния си сайт, така и в рекламни кампании информация за произхода на някои от моделите, съобщиха от AGCM.

"В някои случаи те са пропуснали съответната информация за произхода на автомобилите, предполагайки, че са били изцяло произведени в Италия, докато превозните средства, изглежда, идват от Китай", се казва в изявление на AGCM.

Представители на DR Automobile засега не са коментирали случая.

Компанията DR Automobiles е основана преди повече от 50 години и се налага в Италия като водеща за продажба на автомобили от най-престижните западноевропейски марки. Паралелно с търговската си дейност DR проектира и произвежда състезателни автомобили. През 2006 година е изработен първият сериен модел, благодарение на който DR влиза в редиците на масовите производители.

Изцяло електрическият DR 1.0 EV се продава в Италия на цена от 25 900 евро.

Двувратият автомобил обещава пробег до 294 км с едно зареждане

на батерията, която се зарежда на бърза станция само за 35 минути. Градската кола се предлага с гаранция от 8 години. Максималната скорост на градския модел е 120 км/ч. Мощността е 45 квт, а въртящият момент 150 Нм.

Тежащата хиляда килограма количка ускорява от място до 50 км/ч за 5 секунди, а до 100 км/ч за 17 сек.

Най-евтиният модел в гамата е SUV купето DR 3.0, което в Италия струва 20 400 евро, с ръчна трансмисия и бензинов двигател с обем 1,6 литра и мощност 116 конски сили, с въртящ момент 135 Нм.

Има и по-големи и луксозни кросоувъри с автоматични трансмисии, както и дизелов пикап, който струва 32 900 евро.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>