Ваня Григорова иска съдът да спре Терзиев да стане кмет в понеделник и да чака делото за вота

09.11.2023 16:26
Ваня Григорова СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

В Административен съд в София е постъпила жалба от Ваня Григорова и Иван Таков срещу решението на ОИК-София за избор на кмет на Столична община.

В жалбата е направено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението. Жалбата е изпратена на СИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им съда. След постъпване на преписката незабавно ще бъде образувано дело и разпределено на случаен принцип на съдия. Искането за спиране на предварителното изпълнение ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото.

Ако искането на Григорова бъде уважено от съда, Васил Терзиев няма да може да се закълне като кмет на София в понеделник. За тогава е насрочено първото заседание на новоизбраните общински съветници. Той ще трябва да чака окончателно решение на делото дали наистина е спечелил изборите в столицата.

При 100% обработени данни от протоколите, Григорова остана на втора позиция след Васил Терзиев, като разликата между двамата е под 5000 хиляди гласа.

За Ваня Григорова от „БСП за България" гласуваха 170 258, или 46,89%. Разликата между двамата кандидати за кмет на София е 4786 гласа, или 1,31%.

Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев стана градоначалник на София със 175 044 от гласовете на избирателите, или 48,20%.

Малко преди да излязат окончателните резултати на ЦИК, Ваня Григорова обяви, че ще оспорва резултатите от втория тур на местните избори.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>