Водещи специалисти влязоха в новото ръководство на Медицинския университет в Пловдив

09.11.2023 15:04 24 часа Пловдив онлайн
Новото ръководство на Медицинския университет-Пловдив. Снимка: МУ-Пловдив

Водещи специалисти намериха място в новото ръководство на Медицинския университет в Пловдив. Те бяха избрани от Академичния съвет по предложение на ректора проф. Ангел Учиков.

Заместник-ректор „Учебна дейност" стана  проф. д-р Веселина Горанова. Тя e ръководител на секцията по хематология към Първа катедра по вътрешни болести на Медицински факултет. Има специалности по вътрешни болести и клинична хематология. Специализирала е в областта на трансплантацията, хемостазиологията и клиничната хематология в Германия, Израел, Швеция, САЩ. Координатор е на Българското медицинско дружество по хематология към Европейската асоциация по хематология.
Научноизследователската дейност е поверена на проф. д-р Мария Токмакова. Преди по-малко от месец кардиологът от УМБАЛ „Св. Георги" бе обявена за лекар на годината от Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив. Тя главен координатор на експертния съвет по специалност „Кардиология", бивш председател на Дружеството на кардиолозите в България, член на Управителния съвет на Европейската асоциация по сърдечна недостатъчност, с множество публикации, съобщения и лекции на национални и международни научни форуми.
В следващите четири години заместник-ректор „Проектна дейност" ще бъде проф. д-р Николета Трайкова. Тя е председател на Българската асоциация по радиология и началник на отделението по образна диагностика при УМБАЛ "Св. Георги".
Заместник-ректор „Международно сътрудничество и чуждестранни студенти" ще бъде проф. д-р Нешка Манчорова. До момента тя бе зам.-декан по учебната дейност и следдипломното обучение във Факултета по дентална медицина. Ръководител е на катедрата по оперативно зъболечение и ендодонтия, има научна степен „доктор на медицинските науки".
За управлението на качеството и акредитацията ще отговаря доц. д-р Веселина Кондева-Главинкова. Тя е била е декан на Факултет по дентална медицина, както и зам.- декан по научноизследователската дейност, качеството и акредитацията. Участвала е в състава на Националната агенция за оценяване и акредитация на висшите учебни заведения в България към Министерския съвет.
Заместник-ректор „Следдипломно обучение" ще бъде проф. д-р Силвия Цветкова-Тричкова. Професор по образна диагностика и ръководител на катедрата по образна диагностика. До момента тя заемаше длъжността главен секретар по международно сътрудничество и проектна дейност в Медицински факултет. Председател е на държавна изпитна комисия по образна диагностика.
Проф. д-р Росен Димов е новият заместник-ректор „Учебно-болнична координация". Той е единственият български лекар и практикуващ в страната хирург, който е член на Кралското дружество по хирургия в Лондон.
Новоизбраните заместник-ректори по съответните ресори ще изпълняват своите функции за мандат 2023 – 2027.

Други от Просветни

"Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите (Графика)

Като на съдебен процес е - невинен до доказване на противното. Учителят трябва да направи 25 неща, преди да накаже недисциплиниран Идея: няколко дни детето да учи само̀ вкъщи Ученици се биха в

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

>