Силният вариант е да има споразумение

08.11.2023 21:17 Васил Тончев, социолог
Десислава Атанасова, Бойко Борисов и Томислав Дончев КАДЪР: Facebook/Бойко Борисов

Очаква се ГЕРБ да реши дали да продължи подкрепата за правителството. “Ако Борисов казва, че иска да напусне коалицията, мотивът му е да накара партньорите си да подпишат споразумение. А то не беше подписано заради изборите”, коментира социологът Васил Тончев пред БНР.

“Ръководството на ПП-ДБ мислеше, че едно тясно обвързване с ГЕРБ ще повлияе негативно на електората. Сега ситуацията ще се нормализира", добави той. Според него следваща опция е ПП-ДБ да потърси други партньори - БСП и ДПС. Такава опция обаче той окачестви като по-слаба. “В ДПС също има трансформации. Има определени жестове и от страна на БСП, които отказват да подкрепят съдебното оспорване на изборите в София. Силният вариант е това, което предлага Бойко Борисов: програма за всички основни проблеми – от отношението към Украйна до най-важните вътрешнополитически промени.

“Трябва да направят ротацията. Едва ли сега ще се стигне до смяна на министри”, коментира социологът.

Според него най-важният въпрос е този за бюджета. Прогнозира: “Ще има напрежение за това къде ще бъдат сложени приоритетите”.

Коментира и случващото се в ДПС. “Движението затвърди позициите си в смесените райони. Затвърдиха и ангажимента си към евро-атлантическата кауза и към подкрепата за конституционните промени. В ДПС става вътрешно преструктуриране, за да продължат да бъдат балансьор в политиката и да са по-плътно до управлението на страната. Ахмед Доган е човекът, който взима крайните решения, а Делян Пеевски пое оперативното управление на партията. Вероятно ще му бъде поверено и председателското място.”.

По думите на социолога зад Ваня Григорова е софийската организация на БСП. “Очаквам сериозна вътрешна битка в БСП. Григорова ще е фактор в лявото пространство през идните години”, каза той.

Тончев окачестви като грешна тактиката на “Възраждане” да играят самостоятелно. “Запълниха патриотичната ниша и успяха да изместят конкурентите си, но това е техният предел. Или трябва да се научат да влизат в колаборации, или ще губят терен”, заключи Тончев.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>