Бойко Борисов реши: Атанас Узунов е авторитетният председател на Пловдив, а не човекът на Тотев (обзор, снимки)

08.11.2023 19:12 Радко Паунов
Атанас Узунов обеща да бъде приятел на всички съветници.
Атанас Узунов (вляво), областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев и кметът Здравко Димитров на тържествената клетва в зала "Съединение".
Самият Атанас Узунов не ски изумлението си, че го номинират за председател.
Ти ще бъдеш добър председател, каза Здравко Димитров на Атанас Узунов.
Д-р Димка Димчева, майката на Костадин Димитров. До нея е малката дъщеря на кмета Белослава и съпругата му Доника.
Кметът Костадин Димитров с майка си д-р Димка Димитрова и съпругата му Доника.
Здравко Димитров подари на наследника си икона на свети Георги Победоносец.
Подкрепяме го и винаги ще го подкрепяме, каза съпруга на Костадин Димитров Доника (вдясно). Зад нея е сестрата на кмета д-р Елена Джурджева, както и малката му дъщеря Белослава.
Бившият кмет Иван Тотев присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Костадин Димитров.
Здравко Димитров посрещна Костадин Димитров с думите: "Градът е твой".
Зико заръча на наследника си да работи с общинския съвет - нещо, което той не е могъл да постигне.
Цялата общинска администрация излезе пред сградата да посрещне новия кмет.
Твоите победи ще бъдат и победи на Пловдив, каза Здравко Димитров, връчвайки икона на наследника си.
Време е за приемственост, каза Костадин Димитров.
Митрополит Николай благослови новия кмет Костадин Димитров и председателя на общинския съвет Атанас Узунов.

Доказаният международен рефер Атанас Узунов, без изобщо да очаква, стана председател на общинския съвет в Пловдив. Избраха го с огромно мнозинство от 32 гласа, при нужни 26, а той остана смаян от номинацията. Това се случи на тържествената сесия в зала "Съединение" на Историческия музей в Пловдив, където новата местна власт положи клетва.

Узунов е четвърти мандат съветник от ГЕРБ, а в момента е координатор на първенства и турнири в зоналния съвет на БФС. Известен е и като кум на Христо Стоичков.

Като най-възрастен съветник, на него беше поверено откриването на първото заседание. Когато дойде ред за номинации за председател на местния парламент, шефът на групата на ГЕРБ Йордан Илиев посочи името му. Узунов не скри изумлението си.

"24 часа" узна, че до последно за поста на съветник номер едно ГЕРБ

до последно са смятали да предложат юриста Слави Георгиев,

който е част от тяхната група, но от гражданската квота. Той има зад гърба си четири мандата, бил е част от групите на ВМРО и НФСБ, а след това и независим. Минава за приближен на бившия кмет Иван Тотев, който лично го наложи в листата.

Лидерът на партията Бойко Борисов обаче късно снощи е дал друга идея - да бъде приложен в Пловдив моделът "Вежди Рашидов". И е споменал името на Атанас Узунов - най-възрастния от съветниците, както беше и Вежди в предишното народно събрание. Изтъкнал е, че

Узунов е авторитет и има качества да обединява

А това е наложително, защото общинският съвет на Пловдив е много шарен.

Щом съветниците чуха номинацията на ГЕРБ, постъпи само още едно предложение - на Виолета Константинова от "Възраждане". Другите групи не издигнаха кандидати.

"Никой ли не иска да бъде председател на общинския съвет", учуди се и самият Атанас Узунов. После даде 10 минути почивка, която прерасна в над половин час. През това време го увещаваха, че ще бъде най-добрият председател.
"Пловдив няма нужда от сеири, а от работа и сериозни хора", приветства съветникът от ВМРО Владимир Кисьов кандидатурата на Атанас Узунов. Още преди гласуването, повечето съветници, сред които и Славчо Атанасов, коментираха, че "Наско е опитен, има авторитет в общинския съвет и ще се справи с ролята на председател".

Това пролича и от категоричния вот. Конкурентката му от "Възраждане" получи само пет гласа от собствената си група, а 12 от ПП-ДБ и БСП избраха опцията "Не подкрепям никого". Така

зад Узунов застанаха ГЕРБ, "Съединени за Пловдив", ДПС, ИТН и "Браво, Пловдив"

Ако това е бъдещото мнозинство, то ще е доста внушително. А това ще е нужно на новия кмет Костадин Димитров, чийто предшественик Здравко Димитров беше в сложни отношения с местния парламент. Не случайно се оплака от това и при предаването на властта на Костадин Димитров.

"Гледай да се разбираш с общинския съвет. За съжаление аз не успях да работя с него, а имах желание, но някои не го разбраха", каза Зико. И връчи на Костадин Димитров икона с лика на свети Георги Победоносец с думите "Градът е твой. Твоите победи ще бъдат победи и за Пловдив".

Новият градоначалник прие подаръка и се обърна с думите: "Време е за приемственост - да довършим започнатото в града".

"Вие доказахте в Бога и обичате хората - двата основни критерия за християните, по които да разберем кой какъв е. Съчетавате и двете добродетели и още други, с които Бог ви е дарил. Ще се молим искрено за вас служението ви да бъде благодатно и леко", обърна се митрополит Николай към новия кмет.

По-рано на самата тържествена клетва Костадин Димитров каза, че е наясно с какво се заема.
"Знам каква отговорност поемам с управлението на най-стария жив град в Европа. Пловдив е история, той е уникален и няма да пестя енергия, за да разкрия пълния му потенциал", увери той. И даде дума, че ще работи за спечелване на доверието на всеки пловдивчанин.

От първия ред го слушаха бившите кметове

Иван Чомаков и Иван Тотев - единствените, управлявали Пловдив в продължение на два мандата в най-новата история.
След като церемониите приключиха, Костадин Димитров обяви, че след една седмица ще представи екипа си. В това време трябва да реши дали заместник-кметовете на Пловдив остават 9, което беше коментирано като твърде разточително от гражданите в последните 4 години. Ще трябва да се спре и на конкретни личности.

Майката на Костадин Димитров: Жалко, че баща му го няма, да му се радва

На предпоследните редове в зала "Съединение", възрастна, но достолепна жена, стискаше букет и видимо се вълнуваше. Това бе д-р Димка Димитрова, майката на новоизбрания кмет на Пловдив. До нея беше внучката й Белослава - малката дъщеря на Костадин Димитров, както и съпругата му Доника. А отзад стояха голямата дъщеря на кмета Дарина, която е студентка по медицина, и сестрата на градоначалника д-р Елена Джурджева със съпруга си д-р Борис Джурджев.

Костадин Димитров е израснал в лекарско семейство. Баща му доц. Димитър Димитров е лицево-челюстен хирург.

"Жалко, че не е сред нас, да му се радва", въздъхна майката на кмета. Тя описа сина си като борбен и трудолюбив. "От малък е научен на работа. Да е жив и здрав и да жъне много успехи да града. Той печели сърцата на хората", каза д-р Димитрова.
Призна, че е допускала всичко от нейните деца, защото като малки са били ученолюбиви и трудолюбиви. Но за сина си не си е представяла, че един ден ще бъде кмет на Пловдив.

"Ще му е много трудно, но той ще се справи", убедена е и сестрата на кмета д-р Елена Джурджева. Убедена, че брат й ще бъде успешен кмет. А съпругата на Димитров - Доника, обеща винаги да го подкрепя.

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>