Започна договарянето на постове в Пловдив, ето кого за какво го гласят

07.11.2023 11:24 Радко Паунов Ваня Драганова
Слави Георгиев на микрофона, а зад него е Савина Петкова като председател на общинския съвет и Иван Тотев, когато беше кмет.
Новият областен координатор на ГЕРБ Димитър Колев е неизменно до Иван Тотев. Дори и в изборната нощ пред централата на партията в Пловдив.

Съветникът с пети мандат, но този път от ГЕРБ, Слави Георгиев най-вероятно ще бъде предложен на утрешната тържествена сесия за председател на местния парламент. Това усилено се говори в различните политически кръгове, включително и в ГЕРБ. Лично бившият председател на партията Иван Тотев, с когото не е тайна, че са близки, го налагал за престижния пост. Самият Георгиев казва, че засега никой не му е предлагал. Повтори го пред "24 часа" и в изборната нощ, докато чакаха пред централата на ГЕРБ да дойде Бойко Борисов и да поздрави победителя Костадин Димитров.

"Как обаче това ще стане при група на ГЕРБ от 13 души, трябват сериозни договорки с останалите", коментира опитен съветник.

Един от аргументите бил, че Георгиев е от гражданската квота на управляващата партия, има опит в местния парламент, юрист е по образование и му идва реч. Досега е бил съветник от ВМРО, НФСБ и независим, дори имаше периоди, в които громеше ГЕРБ.

План Б бил да бъде номинирана Савина Петкова от "Браво, Пловдив", която вече беше председател на Общинския съвет във втория мандат на Иван Тотев и двамата работеха добре заедно.  Самата тя беше забелязана днес да излиза от фризьорски салон, но това нищо не значи - може би иска утре на тържествената сесия да е с прическа. Петкова също е юрист, балансирана е и може са внася спокойствие, когато страстите в залата се нажежат.

За да бъде избран председател на съветниците обаче, трябва да се сглоби мнозинство, поне за първите стъпки на мандата, защото 4 години са много време и нещата лесно могат да се променят. На този етап според източници на медията ни сглобката може да изглежда така: ГЕРБ - 13 съветници, "Съединени за Пловдив" - 8, "Браво, Пловдив" - 5, и ДПС - 2-ма. Това прави 28 гласа (при нужни 26), които са достатъчни на първо време. Когато обаче се стигне до тежки финансови решения и разпоредителни сделки, за които е нужно квалифицирано мнозинство от 34 гласа, ще трябва да се търси допълнителна подкрепа.

"Не е ОК една група от 13 съветници да държи двата най-важни поста в Пловдив - кмет и председател. Би следвало постът в местния законодателен орган да бъде даден на друга голяма група. ГЕРБ имат нужда от спокойствие в този момент", смятат анализатори.

Макар на утрешната сесия да се избира само председател и новите кметове да положат клетва, вече вървят совалки за конструиране на кметски екип. В изборната нощ новият градоначалник Костадин Димитров каза, че "тепърва ще решаваме какъв ще е моят екип".

На този етап за негов заместник се спряга Иван Стоянов, който да поеме екологията и управлението на отпадъците. Той има подходящото образование и експертиза за това. Беше успешен кмет на район "Източен", а преди това 8 години бе начело  "Чистота" и компетентността му в тази област е безспорна.

За зам.-кмет по строителството в общината усилено се коментира името на Димитър Колев, досегашен кмет на район "Западен" и настоящ и.д. областен координатор на ГЕРБ след оттеглянето на Иван Тотев. Двамата са изключително близки. Колев обаче не е инженер, завършил е туризъм и международни отношения във Велико Търново. Единственият опит, който има като районен кмет, е в ремонтите на улици и изграждане на паркове.

За най-важния пост - зам.-кмет по финансите, се спряга Розалин Петков, настоящ шеф на "Свободна зона" в Пловдив. Беше заместник на Иван Тотев и отговаряше за общинската икономика и здравеопазването. Бил счетоводител във ВМЗ-Сопот, тъй като е от Карлово. За кратко беше и областен управител.

Третата по численост група в местния парламент - "Съединени за Пловдив", най-вероятно отново ще имат зам.-кмет, но това нямало да бъде неизменният Георги Титюков, защото това би донесло негативи на ГЕРБ. На коалицията щяло да бъде дадена възможността да излъчи друг човек. Кой ще е той, засега не е ясно. "Не са водили разговор с нас. Не са ни търсили още едно благодаря да кажат за подкрепата, която им дадохме на втория тур",  казват от "Съединени за Пловдив". Вероятно и това ще стане, но на този етап нищо със сигурност не може да се каже, защото преговорите са интензивни. 

Попитан на каква подкрепа ще разчита в разнородния общинския съвет, Костадин Димитров каза, че ще се надява "на всички съветници, които имат проблем с трафика, с чистотата, зелената система и които подкрепят развитието на Пловдив".

Не е изключено на останалите, които ще влязат в бъдещото мнозинство, да им предложат зам.-кметски места по районите, които ГЕРБ спечели. Това са "Централен", "Тракия", "Южен" и "Източен". А трябва и да се търсят места в общината за тези кадри, които евентуално ще бъдат освободени от "Западен" и "Северен", тъй като кметовете там са от ПП-ДБ.

Други от От Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

Откриха 6 флакона с райски газ в колата на 20-годишен пловдивчанин

Безакцизни електронни цигари открили полицаи от Трето РУ в колата на 20-годишен пловдивчанин. При претърсване в спрения за проверка автомобил униформените иззели 37 устройства със съдържание на

>