За ПРЕСЛАВА!!! Уикенд ОКОло: Русе - градът на Дунав, когото всички наричат Малката Виена

30.10.2009 20:30 Иван Михалев

В новата ни рубрика "Уикенд ОКОло" ще представяме забележителности, които могат да се видят за два дни на максимум 50-ина километра от областните градове в България. Проектът се реализира съвместно с Министерството на туризма.

Публикациите ще излизат всеки четвъртък до края на годината. Те ще улеснят планирането на вашите уикенди, в които не само да отдъхнете, да се насладите на вкусна и сезонна храна, но и да разгледатфе интересни забележителности - манастири, музеи, природни феномени.

Днес ви предлагаме всичко, което си заслужава да видите в Русе и региона.

Русе е най-красивият български град по поречието на река Дунав. Известен е като Малката Виена, защото съдържа частица от атмосферата на австрийската столица, известна по цял свят със своите неокласически сгради и барокови дворци.

Основната заслуга за това е река Дунав, която винаги е играла важна роля в развитието на Русе. По нейното течение и до ден днешен прииждат културни влияния от Западна Европа.

По всяко време на годината градът очарова с изящните си сгради от началото на миналия век, направени в неокласически стил, смесващ барок, ренесанс, готика.

И още - с прекрасните си градски паркове и светещи фонтани, разположени на най-неочаквани места. С безкрайните пешеходни и велоалеи, които кръстосват градския център и зоната около Дунав. С множеството исторически и културни забележителности.

Ако сте в града през май, ще станете свидетел на традиционния Фестивал на туристическите забавления и анимации. Тогава Русе просто сияе - фонтаните искрят в различни цветове, весели компании изпълват площадите. По улиците свирят музиканти, хората се забавляват до късно с бира в ръка. Един масов хепънинг на открито, на който всички са поканени.

Градът е много приятен и за нощни разходки из центъра. Примерният ви маршрут може да започне от Доходното здание - изумителен архитектурен шедьовър, дело на виенския архитект Паул Бранк.

Докато сте на централния площад, обърнете внимание и на Статуята на свободата с двата бронзови лъва отпред, изработена от италианския скулптор Арнолдо Цоки. Фонтанът пред Сметната палата, намираща се на метри от паметника, ще ви омагьоса с разноцветните си светлини и отражения.

Ако продължите по главната търговска улица "Александровска", ще минете покрай още два красиви фонтана с разноцветни светлини, скрити зад водните струи.

Разходката ви може да завърши на площада пред двореца "Батенберг". Сградата е строена през 1879-1882 г. по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер за дворец на първия български владетел след Освобождението - княз Батенберг, което така и не се случва.

Днес в нея се намира Историческият музей. Паркът отпред е със светещ фонтан и е изключително романтичен особено през нощта.

Лесопарк "Липник" - най-големият в България

Горещо препоръчваме да се разходите и до лесопарк Липник, който се намира до близкото с. Николово (около 10 км). Това е най-големият лесопарк на територията на България. Името му произлиза от огромните липови насаждения на това място, които са на площ от 20 000 дка.

Мястото е много приятно за разходки сред природата. В района на лесопарка има голям гребен канал за кану-каяк и малко езерце с водни лилии, в което живеят диви патици и други редки птици.  

За тях е построена и симпатична къщичка, която местните хора наричат къщичката на Баба Яга. До нея се стига по тясна пътечка от камъни, минаваща през самото езеро.

Изграждането на комплекса започва през 50-те години на миналия век, когато са построени вили на много от заводите в Русе. Към тях са добавени ресторанти, изкуствени езера, хотел, зоокът, детски кът, спортна база и къмпинг. Тук се намира и една от някогашните резиденции на Тодор Живков.

Скалните манастири по поречието на Русенски Лом

Районът около Русе е известен със своите скални манастири, които са били обитавани от монаси отшелници (исихасти) през Средновековието. Такива има и на други места в България, но най-много са по поречието на Русенски Лом.

Първи в списъка е Басарбовският скален манастир, който е съвсем близо. От Русе трябва да хванете пътя за Бяла и да гледате отбивката за с. Басарбово. Манастирът е много добре запазен и изключително красив.

До него се стига по стръмни стълби, които криволичат по отвесната скала и отвеждат до издълбана в камъка църква. Встрани от нея са разположени монашеските килии. От скалната площадка пред тях се разкрива красива панорама към долината.  

Манастирът притежава красив озеленен двор, пълен с цветя и плодови дръвчета. Пътечка отвежда до кладенеца, издълбан от Св. Димитрий Басарбовски. Вярва се, че водата в него е лековита.

Св. Димитрий е родом от село Басарбово. Според легендата той е водил скромен живот. Решил да се замонаши в близкия до селото манастир и там прекарал целия си живот. Разказва се, че починал между две скали до брега на река Русенски Лом.

Когато след пороен дъжд реката го завлякла под пясъците си, той се явил в съня на сляпо момиче и посочил мястото, на което се намира. Когато местните хора го открили, тялото било непокътнато. Те го преместили в църквата в селото и от този момент започнали да се случват различни чудеса.

Днес мощите на св. Димитър се пазят в катедралата "Св. св. Константин и Елена" в Букурещ.

20-те Ивановски скални църкви са под закрилата на ЮНЕСКО

Ивановските скални църкви се намират на около 20 км южно от Русе. Това е комплекс от около 20 скални църкви край село Иваново. Те са една от деветте културно-исторически ценности на България, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО.

По тази причина не е извършвана никаква реставрация, а само консервация на стенописите, които са от XIII и XIV век.  

Ктитор на манастира е бил цар Иван Александър - предпоследният български владетел преди падането под турско робство.

Манастирът дължи изключителната си историческа и културна стойност на своите стенописи, дело на майстори от Търновската художествена школа. Те се определят като върхово постижение на средновековното изобразително изкуство по време на Второто българско царство.

Главната църква "Св. Богородица" е на височина 38 метра в скалите. Трите й помещения са изцяло изрисувани с библейски сцени. В нея има ктиторски портрет на цар Иван Александър. Пукнатините в скалните плочи са от няколкото силни земетресения през вековете.

Средновековната крепост "Червен"

Ако продължите вашето пътешествие, може да се отбиете и при средновековната крепост "Червен". Тя е защитавала едноименния град, който е бил един от най-значимите военни и административни центрове на Втората българска държава. Намира се на 30 км южно от Русе.

Червен е наследник на ранновизантийска крепост от VI в. от времето на император Юстиниан.

Впоследствие градът е завладян от прабългарите. Поради защитеното си разположение и развита отбранителна система Червен е бил важен военен център, който е защитавал столицата Търново от север.

Градът е построен върху стръмен скален рид, обграден от трите си страни от река Черни Лом. На места височината на скалите достига до 100 м, като само от изток той плавно се слива с околния терен.

След въстанието на Асен и Петър Червен започва да се оформя като град, като с времето става един от главните центрове на Средновековна България. Значението му нараства още повече след 1235 г., когато става седалище на средновековната българска Червенска митрополия.

В скалната църква Кръщялнята се намира гробът на цар Георги Тертер.

Най-добре съхранена до днес е кулата на западната стена на Цитаделата, пострадала силно при земетресение през 1977 г. Тя е служила като прототип за изградена наново Балдуинова кула на хълма Царевец във Велико Търново.

Двете кули си приличат, но любопитното е, че оригиналът се намира в Червен, а във Велико Търново - копието.

Пещерата "Орлова чука" е на 2 млн. години

Пещера "Орлова чука" е втората по големина у нас след Духлата. Дълга е близо 14,5 км. По-интересна е обаче с необичайните си форми. Част от галериите в нея са покрити с красиви вълнообразни сводове, които й придават модернистичен вид.

Забележителен е и големият сталактон в пещерата с височина над 3 метра. Смята се, че е на около един милион години (самата пещера е на 2 милиона години).  

В пещерата са намерени върхове на копия, кремъчни стъргалки, топор, късове от глинени съдове. Те показват, че пещерата е била обитавана от хора още по времето на енеолита и каменно-медната епоха.

Във вътрешността на пещерата са открити и скелети на мечки. Орлова чука се намира в природен парк Русенски лом - на 11 км източно от град Две могили и на 3 км от с. Пепелина.

Внимание: пещерата е затворена за посещения от ноември до април. През останалото време е отворена за посещения на групи от по 15 души. Работното време е от 9 до 17 ч.

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>