Пловдивска област почервеня – БСП бие в 8 общини, аха да вземе и Карлово

06.11.2023 08:55 Радко Паунов
Според кмета на Садово Димитър Здравков, който взе четвърти мандат като кандидат на БСП, възходът в Пловдивска област се дължи най–вече на личностите.
Кметът на Първомай Николай Митков печели със 70 процента. Снимка: Община Първомай
Георги Мараджиев.

Голямото завръщане на БСП в Пловдивска област. Така могат да се определят резултатите от балотажите, където червените кандидати спечелиха в шест общини – Първомай, Хисаря, Брезово, Перущица, Сопот и Стамболийски. Към тях трябва да прибавим Садово и "Родопи", които бяха взети от досегашните кметове социалисти Димитър Здравков и Павел Михайлов още на първия тур. Така цифрата става 8.

"Увеличихме над 100 процента резултата. Досега имахме само три общини – "Родопи", Садово и Първомай и за малко да спечелим и Карлово, където досегашният кмет Емил Кабаиванов от СДС побеждава Веска Ненчева от БСП само със 167 гласа. В Асеновград също имахме големи шансове", коментира един от най–избираните кметове на БСП Димитър Здравков, който още на първия тур взе община Садово за четвърти път.

Според него червеният възход в Пловдивска област се дължи най–вече на личностите, а не толкова на самата партия. Депутатът от БСП Манол Генов смята, че успехът се дължи на добра организация и подходящи кандидати. "Кметският избор все пак е мажоритарен и когато претендентите са приети добре от обществото, резултатът е налице", каза той.

Най–зашеметяваща е победата в Първомай, където досегашният градоначалник  Николай Митков печели със 70,07% пред Чавдар Здравчев от ПП–ДБ, който получи едва 29,05%. Митков бе кандидат на БСП, Левицата и ИТН. 

Както още снощи съобщихме, БСП си взема обратно Брезово. Там Калин Калапанков печели с 55,68% пред местната лидерка на ГЕРБ Нели Минчева, която получи 42,30 на сто. В Хисаря Ива Вълчева от БСП победи с 53,43% досегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ. Перущица също е червена, след като Николай Баков взе 59,98% и победи досегашната управничка Мария Вълканова. И Сопот Станислав Стоенчев печели с 54,71% над досегашния Деян Дойнов, който получи 43,99%. Големият разгром е в Стамболийски, където областният лидер на ГЕРБ Георги Мараджиев (39,21%) загуби от Петър Неделев (59,36%), който се яви от "Алтернативата на гражданите" и е смятан за червен.

А самият Мараджиев на предизборна среща в Пловдив пред Бойко Борисов се хвалеше, че откакто е той начело, ГЕРБ бил абсолютен хегемон в областта и даваше уверения, че и на тези избори ще е така.

"Трябва да си направим сериозен анализ на резултатите", коментира пред "24 часа" депутатът от Раковски Младен Шишков. По думите му ГЕРБ запазва Раковски, Асеновград и Куклен. В Карлово подкрепи Кабаиванов, но той е от СДС. 

Община "Марица" можеше сега да бъде причислена към сметката на ГЕРБ, ако бяха подкрепили досегашният кмет Димитър Иванов от "Обединени земеделци", който снощи спечели разгромно с 65,34 на стой пред конкурентката си от БСП Виолета Христодулова. Досега Иванов беше винаги подкрепян от ГЕРБ, но този път от партията решиха да заложат на училищния директор в Скутаре Петър Славков, който беше отвян още на първия тур. 

Други от Регион

Общинарят Вълков от Пазарджик влезе в НС за 3 заседания, в почти всеки мандат има депутат за 1 ден (Обзор)

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков от Пазарджик. Досегашният общински съветник положи клетва на мястото на Екатерина Захариева

Майка се хвърли с бебето си от третия етаж на хотел, бягала от ревнивия си мъж (Обзор)

Детето е със строшен череп, жената останала невредима Експертиза ще покаже дали има психични проблеми Разследват опит за убийство 20-годишна жена скочи заедно с детето си на година и половина от

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

>