20-годишният Йордан от Пловдив: Наше право, но и задължение е да гласуваме

05.11.2023 12:24 Радко Паунов
20-годишният Йордан Иванов за втори път дойде да гласува и смята, че това е право, но и задължение.
В коридорите на Математическата гимназия, в която са разположени доста секционни комисии, към 11,30 часа беше празно.
Стефка Милева (вдясно) и Ангелина Стоянова упражниха конституционното си право.
Членовете в 31 СИК са весели и учтиви, но казват, че активността е доста по-слаба спрямо миналата неделя.
Люба Димитрова попита защо не й отваря машината за кмет на община, но след разяснения от комисия, бързо се оправи.
Времето е хубаво, не е дъждовно, а пак няма хора, коментират в секционни комисии.
Няма движение по коридорите в Математическата гимназия.
20-годишният Йордан Иванов е категоричен, че трябва да се гласува.
Докато в секционните комисии няма наплив от избиратели, по главната улица на Пловдив не можеш да се разминеш.
Кафенетата в центъра на Пловдив също се напълниха в изборния ден.
Слънчев и приятен е Пловдив в днешния неделен ден.

По-малко от 30 секунди отне на 20-годишния Йордан Иванов да гласува в 31 секционна комисия в Пловдив. Младежът пристигна в 11 часа по къси панталони в Математическата гимназия и се отправи към изборното си бюро.
Той седна на машината и мигом даде своя вот. "Наше право е, но и задължение е да гласуваме. После да можем да имаме основание да кажем "Това ни харесва", а "Това - не", обясни пред "24 часа" младежът. На първия тур той отново изпълнил конституционното си право.
Данчо беше едва 40-ият, който пусна бюлетина в своята секция, където избирателите по списък са 690.
"Убийствено ниска е активността. Миналата неделя по това време вече бяха гласували над 670 души. Дано след обед има раздвижване", коментираха членовете.
"Те пак са добре. Вижте в съседната 29 СИК, гласували са едва 27 души", коментираха наблюдатели.
В това време Люба Димитрова седна зад машината в 31 СИК, но нещо работата забуксува. "Защо не ми отваря за кмет на община", попита жената. Наложи се представител на СИК да й дава указания. "Трябва да избереш и за кмет на района, и за община, за да се отвори", каза той. Около 2-3 минути отне на Люба гласуването, докато в същото време през тъмната стаичка минаха двама.
"Машините зациклят често. Някъде изкарват празни разпечатки. И ако човекът не обърне внимание, а сгъне бележката и я пусне в урната, тогава гласът му отива на кино", коментираха наблюдатели.
По тяхно мнение днешният ден ще е с още по-ниска активност. "Хората са обезверени и не припознават никой от кандидатите. Дори не желаят вече да идват и да гласуват с "Не подкрепям никого", казаха хора с опит в изборните комисии.
Докато в секционните комисии е пусто и празно, кафенетата в центъра на Пловдив се изпълниха с хора, а по главната улица не можеш да се разминеш.
"Вчерашният дъжд и днешното слънце са благодат за гъбите. Който е тръгнал към поляните в планината, няма да се върне празен", смятат познавачи.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>