Пловдивчани готови да вадят лодки, улици под вода (снимки)

04.11.2023 12:38 Радко Паунов
Младеж отпушва с ръце шахта на ул. "Белица", която прилича на езеро. Снимки: Авторът
Такава е картината под жп моста на бул. "Копривщица" и "Марица".
Улица "Младежка" е наводнена.
Единствено градските автобуси могат да минават по–смело под моста на бул. "Копривщица".
Такава е ситуацията и на улица "Владивосток".
Линейка пори водата на път за Инфекциозна клиника.
Наводнено е трасето, което води към УМБАЛ "Свети Георги".
Пешеходец не може да стигне до Хирургиите на "Пещерско шосе".
Христо с голи ръце отпушва листата от шахтите на улица "Белица".
При всеки дъжд е така, казва младият мъж.
Капещите листа създават големия проблем, твърди шефът на "Чистота" Димитър Георгиев.

Един недотам голям дъжд наводни десетки улици в Пловдив, а мнозина се питат дали да не вадят лодките.
"Пловдив ми е есенна Венеция", пише Милена Василева от улица "Белица", която се е превърната в езеро.

Млад мъж не издържа на гледката и слезе да разчиства шахтата с голи ръце, за да се оттече голямата вода. Коли едва преминават, а шофьори се опасяват, че двигателите им могат да засмучат вода и тогава следват тежки и скъпи ремонти. "Винаги е така", казва младежът, който се представи като Христо. Нагазил във водата, бъркаше с ръце да вади листа от шахтата.

По "Пещерско шосе", което е основен булевард, не е по–различно. Точно пред един от хипермаркетите и до голяма АГ болница се е образувала река насред булеварда и колоната от автомобили едва пъпли. Но това не е нищо. Отсечката, която свързва "Пещерско шосе" с булевард "Свобода", прилича на пълноводна река. Точно този участък води към Хирургиите на УМБАЛ "Свети Георги" и Инфекциозна клиника, той буквално плува. Линейките минават през езерото подобно на амфибии, а водачите на по–ниски автомобили се чудят какво да правят.
По–храбрите, осмелили се да изгазят оттам, ги чака нова изненада на бул. "Свобода" точно до Братската могила. Там колоните се точат, защото ай настъпят газта, ай са отишли двигателите им. Завивайки наляво по улица "Владивосток", попадат в истинско изпитание. Тясната отсечка прилича на пълноводна река. Единствено градските автобуси, които в събота и неделя са голяма рядкост, могат да преодолеят препятствието.
А на бул. "Марица – юг" под жп моста с "Копривщица" е обичайната гладка, както при всеки дъжд. И днес не прави изключение. Водач на лек автомобил, идвайки откъм центъра, изпадна в потрес. Той даде заден и не посмя да продължи пред водното огледало.

"Да не съм луд! Ще си повредя колата, после ходи по майстори и брой луди пари", коментира Васил Николов. Зави към улица "Младежка", но още с влизането в нея откъм обръщалото на автобус 22, го чакаше пореден капан.

Не по–различна е картината и в останалите части на Пловдив. Капещите есенни листа запушват дъждоприемните шахти и те няма как да поемат водата. Поддръжката им от години е поверена на общинското предприятие "Чистота". Директорът Димитър Георгиев увери пред "24 часа", че засега нямали големи проблеми освен по булевард "Васил Априлов", където от Бунарджика се стича вода и той се превръща в Канале гранде при всеки дъжд.
"Дежурни екипи обикалят във всички райони да премахват листата от шахтите", увери Георгиев. Той твърди, че под жп моста на бул. "Марица" и "Копривщица" няма проблем, но действителността показва друго.
Според шефа на "Чистота" по–сериозно било положението на Голямоконарско шосе, което се разширява. "Извикахме ВиК на помощ, защото там шахтите са хоризонтални", обясни Георгиев. По думите му на другите проблемни места – "Скобелева майка" и Коматевския възел било всичко наред.
"Дъждът не е голям като количество, но се изсипва за кратко и това предизвиква наводненията", коментира шефът на "Чистота".

Други от От Пловдив

Жена с количка с две деца пометена на булевард "Руски" в Пловдив, едното изхвърча

Лек автомобил "Хюндай" блъсна пешеходка, докато бута количка с две малки деца на бул. "Руски". Инцидентът е станал около 13,30 часа близо до кръговото кръстовище на гарата

Връща ли се уволнен шеф на полицията в Пловдив? Новият министър оттегли жалбата за махането му

Трябва да му намерят подходяща длъжност, коментира адвокатът на Васил Костадинов Иван Демерджиев Искам да работя нещо, с което да съм полезен на себе си, на семейството и обществото

В "Прослав" не вярват на очите си - след 2 месеца жалби ВиК пристигна и разкопа (Видео, снимки)

Бяхме решили да пуснем шарани да плуват на шосето, казват хората от квартала Дано отстраняването на аварията не продължи месец, надява се районният кмет Тони Стойчева "Не е за вярване

Най–после! Дават старт на югоизточния обход на Пловдив с 41 млн. лева

Срокът за изграждането на 5–километровото трасе от "Скобелева майка" до Асеновградско шосе е 18 месеца Първа копка на югоизточния обход на Пловдив ще бъде направена днес следобед

Вижте всички кандидати за депутати от 16-и МИР Пловдив-град

Вижте пълния списък на кандидат-депутатските листи на партиите и коалициите за изборите на 27 октомври 2024 г. в 16-и МИР Пловдив-град. ГЕРБ-СДС Бойко Методиев Борисов Костадин Димитров

>