Жители на “Тракия” към Костадин Димитров: Сега ставате кмет на Пловдив, но после пак се връщате, нали? (снимки)

01.11.2023 22:01 Радко Паунов
Жителка на "Тракия" умолява Димитров да не ги изоставя.
Млад мъж поиска снимка с Костадин Димитров и му пожела успех.
Продавачки от магазин за детски стоки пресрещнаха Димитров за селфи и му заръчаха да се завърне в “Тракия” след мандата му в голямата община.
Младата майка Жанет Господарска пред обновения фонтан до поликлиниката в “Тракия” СНИМКИ: АВТОРЪТ
Няма такъв кмет, казва Рангел Марков.
"Нашият любим кмет", казва Виржиния Лалкова и уверява, че цялото й семейство в неделя ще го подкрепи.
Ще мина да си взема шарена сол, казва Димитров на продавачка.
Човек от сой, казва за кмета на "Тракия" бившият учител и екскмет на Баните Димитър Славчев.
Запрянка Петрова моли Костадин Димитров да се заеме с "Кючук Париж" като стане кмет на Пловдив.
Много се грижи за всички, категорични са жени от блок 127 в "Тракия" за Костадин Димитров.

Да се променям? Вече съм на 48 години и няма за кога.

Така Костадин Димитров, магистърът по математика и кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив, отговаря на въпроса ще се поддаде ли на изкушенията на властта в голямата община, ако в неделя победи на балотажа.
На първия тур той получи 33,72%, а конкурентът му от ПП-ДБ Ивайло Старибратов - 17,90.

Жителите на пловдивския район "Тракия", където Димитров е кмет вече 12 г., на всяка крачка се увещават едни други, че трябва в неделя да отидат и да подкрепят "нашия кмет".

"Колкото и да не ми се иска да го изпускаме, трябва да го изберем,

за да внесе ред в целия Пловдив", казва младата майка Жанет Господарска. С още няколко жени с бебешки колички те седят на пейките пред обновения фонтан на поликлиниката в района.

Водното съоръжение в продължение на 30 г. не работеше, мозайките му бяха почти заличени от варовика. Димитров го възстанови и сега хората се събират там на отдих. Това е едно от многото неща, които свърши като районен кмет.

"Тракия" стана неузнаваема благодарение на него. Обновени пространства, облагородени места за отдих, китни градинки. Преди ни смятаха за далечен квартал, а сега всеки, който дойде, го харесва", категоричен е 75-годишният билкар Иван Иванов.

Бившият военен е наредил сергия зад един от търговските центрове. Казва, че е трябвало да гласува за кандидат от друга партия.

"Сърце не ми даде и пуснах за Костадин Димитров. Сега ще го направя пак", уверява той.

До него 58-годишният Рангел Марков пък продава домашни консерви. "Няма такъв кмет", казва той за Димитров и му стиска ръката.

В това време случайно покрай тях минава Виржиния Лалкова. "Нашият любим кмет!", възкликва тя и моли за снимка с него. "Много направихте за "Тракия", сега се надяваме по същия начин да действате в целия град. Успех от сърце!", казва жената.

Питаме я защо е толкова харесван. "Общителен е,

никого не е отпратил, на всеки обръща внимание и най-важното - решава проблема

му. За обикновените хора това е достатъчно - не се чувстват отритнати", обяснява Лалкова, която е от първите заселници в "Тракия" през 1980 г.

Покрай Димитров минава жена на средна възраст. "Като станете кмет на Пловдив, да оправите градския транспорт, защото никакъв го няма", натъртва ядосано тя.

Той отговаря, че първата му работа е да въведе разписания с повече автобуси и да осъществява контрол върху изпълнението на курсовете. Разказа, че във вторник се качил на градски рейс, за да стигне до центъра.  

Шофьорът продаваше билетчета, а на слизане пътниците му ги връщаха и той ги прибираше, за да ги препродаде отново. На това ще бъде сложен край, зарича се Димитров.

Стига до импровизиран пазар, където няколко жени са изложили стоката си.

Как сте, пита ги. Златка Тотева му отвръща, че се мъчат нещо да продадат. На връщане ще си купя шарена сол, казва той и продължава.

Няма човек, който да не го спре. "Всички в нашия блок 84 сме много доволни и ще го подкрепим пак.

Оправи ни тротоарите, сложи ни пейки,

благодарна е Данка Николова.

Две продавачки от магазин за детски стоки пресрещат Димитров.

"Сега ви даваме за кмет на Пловдив, но за малко! После пак се връщате при нас в "Тракия", разбрахме ли се?", почти му нареждат те. Той се усмихва.

"Надяваме се Пловдив да се събуди и да направи правилния избор", изрича Адриана Уручева.

Едва приключил разговора си с продавачките, насреща му две млади пенсионерки - Тодора Спасова и Мария Игнатова, изричат в един глас: "Нашето момче! Той направи "Тракия", ще подреди по същия начин и целия град".

"Ти си нашият!", бърза да го здрависа 79-годишният Димитър Славчев, бивш учител и бивш кмет на община Баните. От години живее в "Тракия". Казва му, че неговата внучка Анастасия 5 г. е била съученичка с голямата дъщеря на Костадин Димитров Дари в Английската гимназия, а сега двете са четвъртокурснички в Медицинския университет.  

"Никога като районен кмет не се възгордя. Пристига с тротинетка пред блока,

събира ни и изслушва проблемите. Казваме му какво желаем, а той действа", описва маниера му на работа бившият учител. И му заръчва: "Остани си човек и родопчанин!".

Запрянка Петрова също спира кмета. "Аз съм от "Кючук Париж". Моля ви, заемете се с нашия квартал, че е страшен", настоява тя. Той отговаря, че във всички райони на Пловдив ще действа така, както е правил 12 г. в "Тракия".

Хората го имат за народен човек. Пешеходци се здрависват с него на всяка крачка, а от колите му бибиткат и го поздравяват със знака на победата.

"Той е голям сладур. Много е загрижен за всички", възкликва Мария Костадинова. С още няколко жени са седнали пред вход Г на блок 127. Питат Димитров защо новата детска градина още не е пусната, като е готова.

Питайте в голямата община. Твърдяха, че не е обзаведена. Намерих мебели, обзаведохме я. След това обясниха, че не била актувана и изтъкнаха куп причини. Ще я пуснем много скоро, отговаря Димитров.
Жените разказват, че за тези 12 г. кметът винаги бил сред хората.

Как сте, имате ли въпроси, били първите му думи. "Досега такъв кмет не сме имали", казват те. И посочват тротоарите пред блока, градинките, зоните за отдих.

"Нека оправи и Пловдив! Как можаха да запуснат този хубав град", ядосват се тракийци.

Служители от районното кметство твърдят, че Димитров най-много

държал и изисквал да бъдат вежливи с хората и да ги обслужват експресно

Дори понякога гражданин да повиши тон и да не е прав, администраторите трябвало да бъдат сдържани и възпитани.

Този модел ще бъде пренесен както в голямата община, така и в останалите районни кметства, уверява Костадин Димитров.

"Ще ви откраднат от нас. Но знаем, че няма да ни оставите. Рано или късно ще се върнете при нас", са думите, които чува най-често тези дни.

Други от От Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

Откриха 6 флакона с райски газ в колата на 20-годишен пловдивчанин

Безакцизни електронни цигари открили полицаи от Трето РУ в колата на 20-годишен пловдивчанин. При претърсване в спрения за проверка автомобил униформените иззели 37 устройства със съдържание на

>