Делян Пеевски: Министър Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на руската църква

01.11.2023 16:13
Делян Пеевски

"Очаквам министър Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на храма. Като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес и храмът ще бъде отворен отново за хората", заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

В сряда след проверка на прокуратурата стана ясно, че България е собственост на руската църква в София. 

Скандалът относно собствеността на църквата се разрази през септември, когато свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им бе молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

От ДАНС потвърдиха, че са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от пет години на трима чужди граждани.

Сигнал до върховната административна прокуратура за собствеността на църквата беше подаден от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. 

"Удовлетворен съм от това, че се потвърдиха нашите обосновани предположения за това, че собствеността на храма е на българската държава", каза още Пеевски. 

Други от От страната и света

Румен Радев наложи вето на изменения в Закона за адвокатурата

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменения и

Задържаха мъж, участвал в телефонни измами във Враца

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца

Шофьор блъсна 2-годишно дете в Димитровград и избяга

На 19 септември в Димитровград, в района на автогарата, 43-годишен шофьор на лек автомобил е блъснал 2-годишно дете. Водачът напуснал мястото на катастрофата и не уведомил органите на МВР

Главчев: Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност (Видео)

Не смятам, че тонът, който напоследък РСМ използват ще им помогне да станат част от ЕС. Достатъчно компромиси направихме с националната си идентичност

"Български пощи": Заради наводненията доставката на пратки в Австрия ще се бавят

Поради обилни валежи и наводнения в страната обработката и доставката на пратките се извършват с голямо закъснение, уведомява пощенският оператор на Австрия, съобщиха от "Български пощи"

>