Отвсякъде валят проценти в София, другите различна държава ли са?

31.10.2023 19:45 Валентин Хаджиев
Местни избори

Едва в понеделник сутринта жителите на десетки областни градове в България чуха първите резултати от кметския вот от телевизионния екран и сайтовете.

Причината - в Смолян, Пазарджик, Разград, Ямбол, Търговище, Габрово, Шумен, Силистра и много други социолозите не бяха правили екзитпол. При все че е ясно, че в цялата държава вотът е силно раздробен и поляризиран.

Хората гадаеха до последно кой води, кой изостава и кой догонва. Научиха го сутринта след вота. Огромни петна от картата на България останаха на тъмно.

По време на предизборната кампания партиите криеха социологическите изследвания и ги запазиха за себе си - така оставиха хората сами да се ориентират в джунглата от кандидати за кметове и общински съветници.

В седмицата преди изборите водещите телевизии се надпреварваха да рекламират колко дълъг студиен маратон със социолози и политолози са предвидили. Вместо това обаче надълго и нашироко се обясняваше в студията колко са процентите на Хекимян, Терзиев, Портних и Димитър Николов, където всичко е ясно.

“Все едно ни няма на картата и не сме в тази държава! Само София, София, Васил Терзиев отляво, Васил Терзиев отдясно и големите градове.”

Това се чуваше по цялата главна улица на Смолян днес (в понеделник - б.р.) от хора на различна възраст и дори от кандидати за кметове.

“Хората са огорчени, че все едно ги заличават, че не съществуват и че с всяка изминала година все повече, като че ли в България са две различни държави”, казват в Родопите.

Ако така върви, няма да има никакъв смисъл да правят нито избори, нито да излъчват кандидати, защото заради това никакво внимание тези региони още по-стремглаво се обезлюдяват, а вотът “Не подкрепям никого” стремглаво се увеличава, защото жителите на обезлюдените райони са принудени да стават новите жители на столицата, големите градове и най-вече - чужбина.

Защото знаят, че каквото и да се говори - става дума за пари.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>