Дистанцията между кандидатите в София е трудно преодолима

31.10.2023 17:30 Ирена Тодорова
Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Промените в държавата традиционно започват от столицата, заяви пред БНР политологът Ирена Тодорова, която беше и кандидат за общински съветник от "Синя София". Тя подчерта, че резултатите й дават отговори на някои ключови въпроси:

"Препотвърди се доверието в управляващите в момента - ГЕРБ, ПП-ДБ. Виждаме, че избирателите, колкото и да са гневни, отивайки до урните, не предлагат категорична друга алтернатива на националното управление. Като гледаме сумарно резултатите в страната, виждаме, че се преповтаря до голяма степен доверието в тези две най-големи в момента формации".

Според нея представителят на ГЕРБ в София не е достигнал до балотаж по няколко причини. Тя смята, че се е допуснала стратегическа грешка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с избора на Антон Хекимян. "Това е кандидатура, която не успя да привлече дори някаква периферия и даже отдалечи колебаещите се избиратели от ГЕРБ. Не мога да кажа категорично дали целият актив на ГЕРБ е бил мобилизиран покрай Антон Хекимян", коментира Тодорова.

В предаването "Преди всички" политологът изказа мнение, че това е начин за оцеляване на Борисов дългосрочно в политиката:

"Разтоварване  на Борисов от малко власт обаче ще му гарантира по-дълъг живот", обобщи ситуацията тя. "Това е начин за дългосрочно оцеляване на Борисов в политиката, убедена е тя.

За нея е грешка да се издигат непартийни фигури за такива високи позиции. Според нея залогът е бил повече за Общинския съвет.

Ирена Тодорова каза също, че няма да е изненада, ако голяма част от привържениците на ГЕРБ подкрепят Ваня Григорова на втория тур на изборите. По думите й Григорова е взела протестния вот. Но тя трябва да бъде по-умерена в рамките на седмицата, за да привлече допълнителни избиратели към себе си, смята тя.

По думите й, ако Григорова реши да овладее старата левица, ще сгреши. Тук ще се търси нов прочит на лявото в България и това би бил успешният ход, смята политологът.

За балотажа в София в неделя, тя изказа мнение: "Мисля, че Васил Терзиев е достигнал естествения си потенциал. При Ваня Григорова има още накъде да се разширява. Но дистанцията между двамата е много голяма - около 40 хил. гласа, които са трудно преодолими".

Тодорова очаква ниска избирателна активност в неделя. Тя очаква интересни балотажи още в Пловдив и Варна.

Според нея в момента никой няма изгода от предсрочни парламентарни избори.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>