Савина Петкова и Веселина Александрова конкурентки за шефския пост в общинския съвет на Пловдив

31.10.2023 13:03 Радко Паунов
Савина Петкова като председател на общинския съвет успяваше да потушава страсти в залата.
Веселина Александрова беше от най-изявените и компетентни общински съветници в миналия мандат. По тази причиня името й се спряга като бъдещ председател в новия местен парламент.
Слави Георгиев има опита и експертизата да оглави общинския съвет в Пловдив.

Трима подгряват за председателския пост на новия общински съвет в Пловдив - длъжност, не по-малко престижна от кметския стол. Дори в политическите кръгове вече коментират, че може да се стигне и до интрига при избора, както се случи преди години между Дани Каназирева и Савина Петкова. През 2015 г. на самата тържествена клетва Каназирева си беше приготвила словото като председател, но изненадващо  беше избрана Савина Петкова, тогава част от Реформаторския блок.

Сега тя отново е съветник, но този път от сдружението "Браво, Пловдив", което ще има група от петима души.

"Имам компетентността и опита. Бих се радвала да получа нужната подкрепа и да бъда полезна в новия общински съвет", коментира Петкова пред "24 часа" дългогодишната юристка, която оглавяваше в мандата на Славчо Атанасов правната дирекция в общината. Не крие, че е диалогична и балансирана и на този етап е удовлетворена, че е съветник.

За поста обаче упорито се спряга и Веселина Александрова от ПП-ДБ. Тя също е юрист, с 16 г. стаж в областта на търговското и облигационното право.

"Ако Ивайло Старибратов не стане кмет на Пловдив, изобщо не искам да коментирам въпроса. Погледнете българския парламент, негов председател винаги е представител на управляващата партия или коалиция. Аз втора Савина Петкова не искам да бъда", отсече Александрова пред "24 часа".  При изброяване на качествата си, тя открои, че е "умна, красива и диалогична", както се самоопределят хората от "Демократична България", чийто представител е. В предишния мандат беше сред най-изявените съветници и срещаше уважението на колеги от всички групи.

В средите на ГЕРБ, с чиято листа досегашният независим съветник Слави Георгиев влезе в новия местен парламент, го споменават като подходящ за председател.

"Пети мандат ще е съветник, има огромен опит и също е юрист", посочват от новото му политическо семейство. В годините назад той беше съветник от ВМРО, НФСБ, а след това и независим.

"За готовност съм готов, но не вярвам това да се случи. Името ми не е споменавано за такъв пост, нито ми е предлагано", отговори Георгиев.

За евентуално мнозинство в новия местен парламент казва, че е рано да се говори, тъй като още няма проведени преговори с останалите групи. Но вярва, че такова ще бъде съставено.

ГЕРБ разполагат с 13 съветници, втори са ПП-ДБ с 10, трети - "Съединени за Пловдив" с 8, "Възраждане" и "Браво, Пловдив" имат по пет, БСП и ИТН - по 4, ДПС - 2.

Някои вече конструират сглобка на пловдивско ниво, пренасяйки модела на националната некоалиция. Те виждат ГЕРБ, ПП-ДБ, "Браво, Пловдив" и ДПС заедно, което прави желязно мнозинство от 30 гласа при нужни 26. Така в опозиция може да се окажат "Съединени за Пловдив", "Възраждане", ИТН и БСП.

Други обаче смятат, че по-реалистичен е вариантът ГЕРБ да привлекат на своя страна "Съединени за Пловдив", ДПС и "Браво, Пловдив", с което се събират 28 гласа, а ПП-ДБ се оказват в изолация.

На този етап всички отричат, че се готви местна сглобка, тъй като предстоят балотажи в неделя. По информация на "24 часа" в ГЕРБ чертаят план за управлението от най-високо партийно ниво.

"На местно ниво нещата са съвсем различни, няма как да бъде пренесен националният модел на управление в Пловдив. Ние се явяваме на балотаж срещу ГЕРБ", заяви Веселина Александрова.

Савина Петкова също е предпазлива в прогнозите за бъдещо управление. "Не мога да кажа дали тези аритметики ще проработят. Не сме се събирали да говорим още на тази тема", каза тя.

Други от От Пловдив

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

Защо да изберете нас – "Петко Ангелов БГ"

Опит „Петко Ангелов БГ“ ЕООД извършва транспорт на всякакви видове товари, включително ADR, от България и Турция до всички европейски дестинации и обратно

>