12 балотажа се очертават в Пловдивско

30.10.2023 08:01 Никола Михайлов
В 6 от общините гласоподавателите вече са избрали победител.

Досегашният кмет на Стамболийски Георги Мараджиев е втори на първия тур

В 12 общини в Пловдивска област се очаква кмет да бъде избран на втори тур. Това показват данните на ЦИК сутринта след изборите. В Града на тепетата Костадин Димитров от ГЕРБ води убедително пред кандидата на ПП-ДБ Ивайло Старибратов, но гласовете му не са достатъчно за директна победа. Жителите на 6 общини обаче вече са посочили своя управник и няма да стигнат до втори тур.

При 91,57% обработени протоколи досегашният кмет на Асеновград Христо Грудев от ГЕРБ води с 29,67 на сто от гласовете, следван от кандидата на БСП Петко Чирпанлиев, който има 19,02. Малко след него се нарежда Несрин Рамаданова-Юмерова, получила 17,22% от гласовете на асеновградчани.

В Брезово са обработени всички протоколи и на балотаж отиват Калин Калапанков от БСП с 34,47 на сто и Нели Минчева, взела 29,41. В Калояново към 6 ч. са обработени 98,25% от протоколите и резултатът е близък. Досегашната кметица Виктория Михайлова от “Заедно за силна община” е получила 26,81% от гласовете, а издигнатият от СДС Младен Кичев - 28,5.

В Карлово обработените протоколи са 84,92% и се очертава балотаж между дългогодишният кмет Емил Кабаиванов от местна коалиция СДС -ГЕРБ, получил 33,19 на сто и Веска Ненчева от БСП с 22,77.

Мария Белчева ще управлява Куклен и в следващите 4 години, тъй като е получила 51,68%, или за нея са гласували 1629 души. През 2019-а кметицата от ГЕРБ спечели с 1049. Лъки също преизбра стария градоначалник Валентин Симеонов, но с по-малко гласове - 715 в сравнение с 829.

При 97,83% обработени протоколи в община “Марица” досегашният кмет Димитър Иванов от “Обединени земеделци” е на крачка от сигурен четвърти мандат. Той е получил 48,45 на сто от гласовете и се очертава да се изправи на балотаж срещу издигнатата от БСП Виолета Христодулова със 17,40%.

В Перущица броенето приключи и балотажът е между кандидатът на БСП Николай Баков (45,15%) и спечелилата предишните избори Мария Витанова-Вълканова (35,66%). Кметът на Първомай също не успя да си гарантира следващ мандат. Николай Митков от БСП е получил гласа на 5295 от избирателите в общината, или 47,95 на сто, и в неделя ще се изправи срещу Чавдар Здравчев от ПП-ДБ, когото са подкрепили 13,66%. На изборите през 2019-а Митков отново беше на балотаж, но тогава беше спечелил едва 2672 гласа.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров от ГЕРБ ще управлява общината за трети път. Той отново печели от раз, след като за него са гласували 4971 души или 61,74 на сто. В сравнение с миналите избори Гуджеров е получил по-малко гласове, но по-висок процент. В община “Родопи” са обработени 90% от протоколите и досегашният кмет Павел Михайлов от БСП води убедително с 66,95% от гласовете. След него е кандидатът на ГЕРБ Пламен Спасов, който е получил 10,51 на сто.

В Сопот ще има балотаж. За кмета Деян Дойнов са гласували 1607 души, в сравнение с 2150 на предишните избори. Преди него е кандидатът на БСП Станислав Стоенчев със 184 гласа повече. Изненадваща е картината в Стамболийски. Досегашният кмет Георги Мараджиев от ГЕРБ е получил 41,09% от гласовете и в неделя ще се пребори с издигнатия от "Алтернатива за гражданите" Петър Неделев, който е първи засега - 49,06.

Както "24 часа" вече писа, още снощи жителите на Садово и Кричим преизбраха градоначалниците си Димитър Здравков и Атанас Калчев. В Хисаря кандидатката на БСП Ива Вълчева отива на балотаж с досегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ, а в Съединение Атанас Балкански ще се изправи срещу Георги Руменов.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>