Прагове за 7 наркотика – шофьорът е дрогиран, ако ги надвишава

26.10.2023 22:00
Георги Семерджиев, който уби две момичета с джипа си, имаше дрога в кръвта, но кога я е взел, не стана ясно.

Само над определен праг, а не при всяко наличие на дрога в кръвта да се приема, че шофьорът управлява автомобила си под въздействието на наркотици. Тази ключова промяна предлагат трима министри - на здравеопазването, вътрешните работи и правосъдието. Ведомствата им публикуваха за обществено обсъждане промени в наредба №1 от 2017 г. за реда за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта и употребата на наркотици.

По сега действащите текстове за дрогиран се приема водач, в чийто организъм е открито наркотично вещество. На делата за катастрофи обаче най-често задаваният въпрос към експертите е дали е възможно да посочат преди колко часа шофьорът е взел наркотика. И дали е бил под въздействието му, когато е бил зад волана. Само от количество дрога обаче не може да се определи кога е взета. Това беше един от най-често задаваните въпроси по делото срещу Георги Семерджиев, който уби с джипа си две момичета.

Затова вносителите слагат прагове на 7 наркотика - кокаин, хероин, амфетамин, метамфетамин, морфин, екстази и канабис.

За кокаин се изследват две вещества. Прагът за кокаин е 10 нг/мл, а за бензоилекгонин - 75 нг/мл.

За амфетамин (AMP) доказана употреба има при концентрация в кръвта, равна или по-висока от 25 нг/мл.

За метамфетамин – 25 нг/мл.

За тетрахидроканабинол (канабис) се изследват две вещества и за всяко има съответен праг:

За тетрахидроканабинол1 нг/мл

За карбокси-тетрахидроканабинол 10 нг/мл.

За хероин се изследват:

6-моноацетилморфин – с праг 5 нг/мл

За морфин прагът е 10 нг/мл

В мотивите вносителите казват, че са предложили стойности, валидни в много държави от Европейския съюз.

“Въвеждането на прагове елиминира сега задаваните от съдебните състави въпроси за времето на употреба на наркотичното вещество, доколко управлението на автомобила е извършено непосредствено след употребата и дали водачът е наясно с това”, се посочва в мотивите.

Друга ключова промяна е, че

полевият тест

трябва да се

потвърждава, включително и с допълнително изследване на слюнката и когато шофьорът откаже да даде кръвна проба.

“Към момента голям брой от лицата, установени с положителен резултат за употреба на наркотици при предварителното изследване на слюнка, отказват кръвна проба, което прави невъзможно доказването на употреба и налагането на санкция”, казват вносителите.

В промените се предлага при отказ от кръвна проба за допълнително изследване да се изпраща касетата от полевия тест.

“По този начин употребата на наркотично вещество ще бъде категорично и еднозначно доказана по обективен и несъмнен начин”, казват тримата министри.

Изследването ще се прави само в лабораториите, които разполагат с капацитет за извършването му. “Предвиден е ред по запечатване, съхранение, изпращане и транспортиране до лабораторията”, се казва в мотивите. Другият важен момент е, че ако шофьорът откаже кръвен тест, ще го декларира на място, в момента на полицейската проверка.

Сега при положителен резултат от полевия тест шофьорът се съпровожда до болница за медицинско изследване.

Когато отиде там обаче, често отказва да даде кръв. “Това води единствено до ангажиране на ресурс на МВР за съпровождането, както и излишно ангажиране на специалисти в лечебните заведения за оформяне на документите”, посочват още вносителите.

Друг много важен момент е, че се търси

изясняване на

ситуациите, при

които шофьорът

отказва полеви

тест, но пък е

съгласен на

кръвен

Тогава обикновено водачите твърдят, че са взели наркотика след отказа.

Сега на шофьора се дава талон за изследване и се определя срок от 2 часа, в които трябва да отиде да даде кръв в лечебното заведение. А той декларира, че през това време няма да пие или да взима наркотик.

“Практиката обаче показва, че водачът, който не е придружен от полицаи, обикновено казва, че е пил или е взел наркотици в този период от време, което на по-късен етап затруднява установяването на обективната истина”, се посочва в мотивите.

Затова трите министерства предлагат шофьорите да бъдат придружени до лечебното заведение.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>