Въвеждат прагове, по които ще се определя дали шофьорът е дрогиран

26.10.2023 16:24
Пътна полиция Снимка: Велислав Николов

При отказ за кръвна проба слюнката ще се изпраща допълнително за лабораторно изследване

Ключовите промени се предлагат от три министерства 

Дали шофьорът е употребил дрога, или не, при седем наркотика ще се определя, ако те не просто бъдат открити в организма на водача, а надвишават определени прагове.

Това предвиждат промени в Наредба № 1 от 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества.
Измененията са изработени от МВР, Министерството на здравеопазването и Министерството на правосъдието и са публикувани за обществено обсъждане. 

Сега се смята, че водачът е употребил наркотици, ако такива бъдат установени при изследването. То обаче не може да каже кога шофьорът е взел дрогата и дали е бил под нейно въздействие при шофирането. 

Въпросът кога точно водачът е взел наркотикът, се поставя на всички дела за катастрофи. Вещите лица обаче няма как да дадат отговор.

Ето защо вносителите на предложението, които са тримата министри - на здравеопазването, правосъдието и вътрешните работи мотивират предложението си обясняват, че въвеждането на праговете ще елиминира тези въпроси.

Ето какво казват те в мотивите си:

"Въвеждането на прагови стойности елиминира сега задаваните от съдебните състави въпроси към експертното изследване за времето на употреба на наркотичното вещество, доколко управлението на МПС е извършено непосредствено след употреба на наркотично вещество или негов аналог и доколко водачът е наясно с това".

Ето и самите праговете, над които ще се смята, че един водач шофира под въздействието на наркотици. 

За амфетамин (AMP) доказана употреба има при концентрация в кръвта равна или по-висока от 25 нг/мл.

За метамфетамин (MET)  – 25 нг/мл.

За 3,4-метилендиоксиметамфетамин (MDMA) Екстази – 25 нг/мл.

За тетрахидроканабинол (THC) (основното вещество в канабиса) изследват две вещества:
       за тетрахидроканабинол прагът е  1 нг/мл
       за карбокси-тетрахидроканабинол е 10 нг/мл.

За кокаин (COC) също се изследват две вещества

   кокаин – 10 нг/мл

  бензоилекгонин – 75 нг/мл

За хероин (HER) се изследват също две вещества:

 6-моноацетилморфин – с праг 5 нг/мл

 морфин с праг от 10 нг/мл

За морфин (MOR) прагът е 10 нг/мл.

По този начин категорично и еднозначно, въз основа на обективен аналитичен критерий, ще се доказва съответната непосредствена употреба на наркотичното вещество, казват вносителите на промените.

"За наркотични вещества и техни аналози извън предложения списък употребата ще се счита за доказана при установяване наличието на всяко количество от търсеното вещество или негов метаболит в пробата", се посочва още в мотивите.

Друга ключове промяна е, че полевият тест трябва да се потвърждава, включително и със допълнително изследване на слюнка и в случаите, когато  шофьорът откаже да даде кръвна проба. 

Ето какво се казва в мотивите.

Към момента голям брой от лицата, установени с положителен резултат за употреба на наркотични вещества или техни аналози при предварителното изследване на орална течност (слюнка), отказват предоставяне на кръвна проба, което прави невъзможно доказването на употреба и налагането на санкция.

С предложената промяна, при подобен отказ като проба за изследване се изпраща тест-касетата от извършеното предварително изследване за допълнително лабораторно изследване чрез прилагане на доказателствен аналитичен метод.
По този начин употребата на наркотично вещество ще бъде категорично и еднозначно доказана по обективен и несъмнен начин.

Изследването ще се извършва само в лабораториите, които разполагат към настоящия момент с аналитичен капацитет за извършването му. Предвиден е ред по запечатване, съхранение до изпращане и транспортиране до изследващата лаборатория.

Другият важен момент е, че ако шофьорът откаже кръвен тест, това ще се декларира на място, в момента на полицейската проверка.

 Съгласно действащата към момента наредба, при положителен резултат от предварително изследване за употреба на наркотични вещества, лицето се съпровожда до лечебно заведение за медицинско изследване, пише в мотивите.

 Анализът на практиката към момента показва, че в голяма част от случаите лицата декларират отказ от медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба, което води единствено до ангажиране на ресурс на МВР за съпровождането им, както и излишно ангажират медицинските специалисти в лечебните заведения, при оформянето на необходимите по реда на процедурата документи, посочват още вносителите.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>