САЩ, Япония и Южна Корея със свой център в бургаската библиотека – за обмен на книги и студенти (Видео)

24.10.2023 20:00 Тони Щилиянова, Димчо Райков
Модерната сграда на библиотеката се появи върху старото Немско училище, превърнато в болница, в широкия център на Бургас.
Бургаската библиотека “Пейо Яворов” е посещавана от хиляди читатели от цяла България.

Общината призовава жителите на Бургас да гласуват до 14.XI.  Центърът за съвременно изкуство  да спечели в конкурс за най-добри проекти с европари

Едва ли има институция в Бургас, която да е толкова близо до хората, колкото Регионалната библиотека “Пейо Яворов”. Именно от такава позиция Центърът за съвременно изкуство в града, който бе изграден на мястото на стара болница, е избран за един от финалистите в престижния конкурс на Европейската комисия – RegioStars awards 2023, за най-добри проекти, реализирани с европейски средства за 2023-а.

В модерното културно пространство всеки ден се провеждат срещи, обучения, литературни премиери, прожекции, четения, концерти, изложби, спектакли, организирани от Община Бургас, екипа на библиотеката и от Националната художествена академия, чийто филиал в града има ателиета и експозиционна зала в центъра.

Освен че работи без почивен ден,

през лятото библиотеката приема посетители
денонощно

В нея по всяко време може да влезете и да прочетете това, което ви интересува.

“Случвало се е млади хора да идват в един, два или три часа след полунощ - значи има смисъл да сме отворени денонощно”, казва директорката Яна Кършийска.

Центърът за съвременно изкуство и библиотека в Бургас се конкурира с още 4 проекта от Европа в категорията “Европа по-близо до гражданите”, като според регламента гласовете на хората са решаващи при определяне на победителя.

Гласуването върви в момента, като крайният срок е 14 ноември. Три са стъпките как да стане това: първо влизате на https://regiostarsawards.eu/ и кликвате на банер Vote now. После попълвате своя имейл, влизате в електронната си поща и активирате получения линк за регистрация. При третата стъпка вече имате достъп до гласуването в раздел A Europe closer to the citizens, избирате Cultural Art Centre: museum and library – Bulgaria с отметка и давате своя глас чрез бутон Submite my voice.

Глас може да се даде и чрез QR кода на сайта на общината

Чрез него третата стъпка достига до сайта, на който може да гласувате за Център за съвременно изкуство и библиотека в конкурса на ЕК Regiostars awards 2023. Бъдете активни, нека Бургас и неговите жители се гордеем с още едно престижно отличие”, призоваха от кметството.

Проектът “Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека” е реализиран с подкрепата на ОП “Региони в растеж 2014-2020” и финансови инструменти, предоставени от Фонда на фондовете и Фонда за устойчиви градове.

  Така през април 2021 г. се появи красивата модерна сграда, в която основата е библиотеката, но съчетава проявите на различни видове изкуство под различни форми.

Само за 2 години проектът печели 3 национални
награди,

сред които “Сграда на годината” и една международна. "Не знам какво ще е крайното класиране, но е факт, че има голям интерес от страна на оценяващата комисия към проекта,.

Един от членовете проф. Евангелос Аспротерикас вече ни предложи сътрудничество. Голямо постижение е, че пожелаха да работят с нас”, казва Яна Кършийска.

Според нея бургаската библиотека е в топ 5 на IFLA (Международна федерация на библиотечните асоциации), което досега не се е случвало за Югоизточна Европа.

Бургаският проект намира признание и в лицето на чуждите посолства. Американското вече откри свой център, предоставяйки книги и достъп до литература и публикации.

В ход е откриването на японски кът, като от мисията възнамеряват да разширят сътрудничеството с обмен на студенти с университет в Осака. Посолството на Южна Корея също планира да открие център в сградата.

Книжният фонд на бургаската библиотека наброява над 600 хил. тома, а посетителите постоянно се увеличават. През 2019 г. новозаписалите се читатели са 1900, а след пандемията за един месец са 1500.

“Посетителите са от всички възрасти, даже от различни краища на страната, има и чужденци. Особено голямо удовлетворение е да видиш млади хора как пристигат с ентусиазъм. Има случаи родителите им да ги търсят при нас вечер”, разказва директорката.

Само от началото на годината досега през Центъра за съвременно изкуство са минали над 240 хил. души.

В момента върви подписка сред младите хора библиотеката да продължи да работи денонощно и през зимата като вече са събрани 1500 подписа.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>