Пиано и танци помогнаха на Даниел днес е от най-добрите млади географи в света

24.10.2023 14:55 Лиляна Клисурова
Даниел Димитров с последния си медал като ученик - сребро от Европейското по география 2023 г. в Белград. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ НА ДАНИЕЛ ДИМИТРОВ
Даниел с наградата си от OLGENAS International Geolympiad - златен медал и абсолютен шампион.
Медалите на Даниел от Международната олимпиада 2021 и 2022 г. и плакета от БАН.
В Математическата гимназия с учителките му по география Димитрина Докимова (вляво) и Десислава Темелкова.
На награждаването от фондация "Енчо Керязов".
Даниел и брат му Тони по време на семейна екскурзия до Сан Марино.

Географията не са само столици и върхове, а и познания за процесите на планетата ни, без които животът ни е немислим, казва първокурсникът по гражданско и природно инженерство в Италия

Той е писал идеен проект за развитие на туризма в една от малките провинции в Индонезия - Джокякарта. Изчислявал е скоростта на вятъра покрай Антилите. А сега се учи как да се намали негативният отпечатък на човешката дейност върху околната среда.

Това е Даниел Димитров от Варна. Тази година той завърши Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” в морската ни столица, а като ученик в нея в последните няколко години завоюва големи успехи. Той е двукратен сребърен медалист на Международната олимпиада по география iGeo и първият българин, спечелил 2 медала от 2-те си участия, позволени от регламента. Златен медалист - абсолютен шампион, от Международната OLGENAS олимпиада по география в Индонезия през 2022 г.

В момента Даниел е студент първа година в Политехническия университет в Торино, Италия. Избрал си специалността “Гражданско и природно инженерство”, защото съчетава любимите му науки - география, физика, химия и математика. В основата на тази специалност е акцентът върху намаляването на негативния отпечатък на човешката дейност върху околната среда - от алтернативни източници на енергия, изграждане на язовири, управление на речното корито и крайбрежните зони до до проектиране на пътища, летища, мостове и градска инфраструктура. “Разработването на нови технологии, улесняващи живота на хората, не трябва да нарушава природното равновесие, а трябва да има ключова роля в опазването на околната среда”, убеден е той. Все още е в началото на обучението си и не е избрал като какъв ще специализира, но се надява да има възможност един ден да работи върху инженерни проекти не само в България, но и по целия свят.

Обича пътешествията, опознаването на нови места и срещите с различни култури. Досега пътуванията му са били или за удоволствие, или на състезание. Но мечтата му е един ден посетените от него в момента 25 страни да станат поне 200. От малките страни фаворит му е Лихтенщайн, а от големите - Италия. Мечтае за Исландия и Шри Ланка.

Любовта му към географията се заражда именно с пътешествията, които семейството му организира из България, за да събира печати от 100-те туристически обекта. Така Даниел е обиколил почти цялата страна, като му липсват само планинските върхове. Но гледайки като турист природните забележителности, започва да обръща внимание и на други неща - релеф, климат...

България е географски “рай”, не скрива възхищението си

Даниел. А на въпрос кои са любимите му места у нас, първо изброява пещерата Венеца, язовирите в Родопите, Крушунските водопади, Белмекен.

Постепенно географията се превръща в негова страст и измества другите предмети. От първи клас се състезава с математика, но когато в пети клас е приет в Математическата гимназия, открива, че има интереси и в други области. Така през годините е бил състезател по физика, химия, финанси, статистика. А за любовта му към географията ключова роля имат учителите му Димитрина Докимова и Десислава Темелкова. “Те запалиха искрицата, бяха моята опора и вдъхновение през годините и съм им изключително благодарен за всички успехи, които постигнахме заедно”, казва Даниел.

“Съвременната география не е да знаеш сухи факти, като например столиците на държавите, или кой е най-високият връх на континента, или най-дългата река и т.н. Това вече лесно може да бъде проверено в интернет. Географията ни дава много по-задълбочени познания за процесите и закономерностите на нашата планета, без които животът ни е немислим. Природната география си взаимодейства с физиката, химията, биологията. От друга страна финансите, статистиката, математиката са от ключово значение за разбирането на икономическите връзки между страните, процесите на глобализация и интеграция, производството, потреблението и т.н. Затова и географите са хора с изключително богата обща култура”, обяснява той.

Така започват състезанията, на които извоюва многобройни награди. След дълги години труд и постоянство, през 2021 г. става един от 4-мата в българския национален отбор. Първото му участие в Международната олимпиада по география iGeo е през 2021 г. Печели сребро, а отборът се класира 6-и от над 40 държави.

Следващата година отново влиза в националния отбор за Международната олимпиада и печели втория си сребърен медал (само на 0,7 точки от златото), като записва най-висок резултат като точки на български състезател. И става първият българин, спечелил два медала от двете участия, които позволява регламентът на олимпиадата. Освен това е двукратен сребърен и двукратен бронзов медалист от Европейската олимпиада по география от 2019 до 2023 г.

Три пъти печели злато от Българския национален географски фестивал

Лауреат на Националната олимпиада по география. Носител е и на златен медал за работа с картографски софтуер в GIS (Географски информационни системи).

Даниел завоюва отличия и в други сфери. Три години е първи в заключителния етап на Националния кръг на Олимпиадата по статистика и става първият българин, представител с отбора ни на 3 последователни финала на Европейската олимпиада по статистика (2020, 2021, 2022 г.) През 2021 г. е първи в Националното състезание по финансова грамотност. През 2021 г. е и лауреат на финалите на Международното състезание Trimarium (инициативата “Три морета” и фондация “Ягелонска”).

Носител е на много други награди, сред които на фондация “Енчо Керязов” за област “Образование” за 2022 г., има Граждански почетен медал от Американския университет в България за изключителни постижения в лидерството, академичните занимания и гражданската ангажираност. В началото на годината бе удостоен с плакет от Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Има и диплом за отлично представяне от Българско географско дружество.

Разбира се, за този успех се изискват и сериозни “жертви” - никакво свободно време, безсънни нощи над учебниците... Подготовката отнема много време, защото състезателният график е натоварен. През 2021 г. например международната олимпиада била през август и Даниел прекарал лятната си ваканция в самоподготовка и в лагери с националния отбор, а почивката му започнала едва през септември, когато трябвало отново да се връща на училище. Имал е 2 и дори 3 състезания в различни дисциплини за 1 ден. Ако много искаш да постигнеш мечтана цел, се организираш и успяваш, казва той.

За дисциплината много му помогнало и това, че ходел на пиано и на спортни танци, където бил активен състезател. Оставало му по-малко време за учене, затова се мобилизирал да съчетае всичко. С годините обаче разбрал, че това е невъзможно, и така танците и музиката останали за удоволствие.

Има си, разбира се, и ритуали за късмет преди състезание - учебниците под възглавницата и поливане на вода преди тръгване. Признава, че притеснение има винаги, но гледа на това като на нещо хубаво, защото го кара да се фокусира и да даде най-доброто от себе си.

Помни само положителното от всяко състезание. Неуспехите не ги брои за провал, а напротив – за стимул да бъде още по-добър следващия път. Пътят към успеха не е бърз, нито лесен, казва младият мъж.

Смята да продължи да се състезава и като студент, макар и в по-различни формати. В университета му сега често се организират събития, има клубове за работа по проекти в областта на строителното инженерство, роботиката, автомобилите, космическите изследвания и др. Със състудентите му вече имат и първа покана за участие в най-голямото инженерно състезание в Италия.

“Мечтата ми е географията да бъде призната в България като равноправна на останалите природни науки. Географите решават едни от най-важните проблеми на човечеството - глобално затопляне, продоволствен проблем, градоустройство, климатични промени, замърсяване, устойчиво развитие и др.”, казва Даниел. Щастлив е, че е успял да запали по-малкия си брат Тони по тази наука и той вече е състезател по география.

Други от Просветни

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

>