СЗО: Нарастват епидемиите от холера, най-малко 31 държави са засегнати

20.10.2023 10:30
СЗО СНИМКА: Pixabay

Епидемии от холера през тази година са регистрирани в най-малко 31 държави, като в света около един милиард души са изложени на риск от заболяване, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус пред представители на дипломатически мисии в Женева, предаде ТАСС и БТА.

"Това е болест, която трябваше да сме победили отдавна, но всъщност тя се увеличава", заяви ръководителят на СЗО. Той подчерта, че броят на регистрираните случаи на холера през 2022 г. се е удвоил в сравнение с 2021 г. и "тази година ще бъде още по-лоша". Гебрейесус заяви, че "най-малко в 31 държави е имало огнища на холера тази година" и че "един милиард души са изложени на риск".

"Най-голямо безпокойство сега предизвикват огнищата в Бурунди, Камерун, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Судан, Сирия и Зимбабве", продължи генералният директор. В южната част на африканския континент е постигнат "значителен напредък" в борбата с болестта, но "дъждовният сезон увеличава риска от сериозни огнища".

"Особена загриженост буди фактът, че страни, които са ликвидирали холерата преди много години, са изправени пред завръщане на болестта през тази година", заяви Гебрейесус. Той обърна внимание и на "сериозния недостиг на жизненоважни консумативи, включително орална ваксина срещу холера".

Ръководителят на СЗО призова световната общност да откликне на призива за отпускане на 160 милиона долара за борба с холерата. "Сега е моментът да се реагира на този призив, за да се избегнат ненужни смъртни случаи", заключи той.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>