Майката на убития Митко за уволнените полицейски шефове: Не е достатъчно, да ги подведат и под отговорност

20.10.2023 07:20 24 часа Пловдив онлайн
Майката на убития Митко Атанаска Бакалова.
Уволненият дисциплинарно Васил Костадинов (на преден план) и окръжната прокурорка на Пловдив Ваня Христева.

Синът ми е бил още жив, когато близнаците са го заровили, казва Атанаска Бакалова

Те имат огромна вина за затлаченото разследване и за спомагането на сочения за извършител Рангел Бизюрев да избяга. Тези уволнения не са достатъчни, трябва да бъдат подведени и под наказателна отговорност.

Така майката на убития Димитър Малинов Атанаска Бакалова коментира пред БиТиВи дисциплинарните наказания на тримата полицейски началници от Пловдив и Стамболийски.

Три месеца след убийството на сина й в Цалапица с дисциплинарни уволнения се сдобиха шефът на пловдивската полиция Васил Костадинов, началникът на районното в Стамболийски Ангел Керпиев и Дамян Капов, който ръководи Криминална полиция в Стамболийски. Техните пропуски и нарушения в разследването са довели до бягството в чужбина на Бизюрев.

"Уволненията не са достатъчни. Рангел все още го няма. Утре пак ще се случи, тогава ще има само пак дисциплинарни уволнения. А ако ги подведат под отговорност, всеки следващ ще се замисли дали ще се повторят такива пропуски", коментира Бакалова.

Според нея най–голяма вина нови началникът на районното в Стамболийски Ангел Керпиев. "Той ако не е знаел, че се издирва човек, извършил убийство, кой да знае. Подадохме информация, че Рангел Бизюрев е търсил преди убийството сина ми да го бие. Защо никой не го извика да го разпита. Рангел беше тук тридесет и шест часа до бягството му. Това е изключително важно при положение, че в това време синът ми вече го няма", недоумява майката.

Бакалова коментира и заключението на проверката  на МВР, според което има пропуски в разследването, но няма прикриване на случая. "Къде е Рангел, това не е ли прикриване", попита почернената майка. Тя пита как се издържа човек в чужбина, ако не му се помага. И продължава да пита дали действително го издирват. "Беше ни показана европейската заповед за арест от 30 август, но Рангел още го няма", недоумява Атанаска.

Тя е категорична, че извършеният следствен експеримент не е точен и настоява да се направи нов. "Има свидетели. Защо не бяха разпитани? Всичко трябва да започне отначало. Никой нищо не е погледнал. Записите не бяха проверени своевременно", изброи тя пропуски в началното разследване.

Категорична е, че протестите в Цалапица продължават и тази неделя хората отново ще се съберат, за да искат справедлив процес. "Следваща седмица на 25 октомври ще бъдем пред прокуратурата в Пловдив. Искаме обвинението на близнаците да бъде променено, които сега се водят само помагачи. А те са заровили Митко. Казаха, че след побоя 30 минути той е бил жив. Те в 23,20 часа тръгват към полето в злополучната вечер да го заравят. За какво говорим. Може да е бил жив, когато са го заровили", съсипана е майката. По думите й съдебно–медицинската експертиза твърдяла, че синът й не е имал външни наранявания.

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>