Глутници кучета превземат Пловдив - изнервени хора им хвърлят отрова

19.10.2023 19:51 Никола Михайлов
Протест на жителите на кв. "Прослав" в Пловдив срещу отравянето на кучета
Местата в пловдивския приют за кучета недостигат.

След масовото прочистване на пловдивските улици от кучета, извършено в далечното вече време на кмета Иван Чомаков, бездомните животни отново са проблем - в града и в региона.

Основната причина за това е, че в единствения приют има само 90 места за трайно настаняване и 17 за оперативен и следоперативен престой.

Последното преброяване на уличните животни в Пловдив, извършено през 2022 г., показва, че

в града има 305 кучета и 4349 котки

Данни за броя на безстопанствените кучета в 17-те общини около Пловдив няма. Там приюти не съществуват и е очевидно, че няма как само в Зооветеринарния комплекс, както е наименованието на приюта, уличните животни да бъдат кастрирани, обезпаразитени и върнати на предишните им места. 

За глутница кучета предупреждават периодично жителите на район “Тракия”. Те обикалят основно в района между края на бул. “Санкт Петербург” и ботаническата градина до “Скобелева майка”.

“Там е гора, джунглата на Амазонка направо. Непрекъснато ходим, но има толкова растителност, че на места е трудно човешки крак да стъпи, камо ли да мислим, че може да уловим всички животни”, обясниха за “24 часа” от общинското предприятие “Зооветеринарен комплекс”. Служителите периодично обхождат района и хващат четириногите, които видят. След това ги кастрират и ги пускат на свобода, но заради гъстата растителност няма как да бъдат сигурни, че са уловили абсолютно всички. 

Хората от района се оплакват, че подават сигнали, а глутницата все остава. “Отидете сутрин сами на това място, защото спирката е там, и се убедете в доброто им отношение, особено зимата! А рано напролет преминете по импровизираната пътечка зад социалните къщички и ботаническата градина, където са малките им рожби, и отново ще срещнете “мило” отношение”, коментира Таня Паунова. Живеещите в квартала се притесняват да пускат деца да играят сами, за да не бъдат нападнати.

Сериозни проблеми с бездомните животни има в по-малките населени места в Пловдивска област. Служителите на “Зооветеринарен комплекс”

помагат и на други общини, но приютът не разполага с достатъчно места,

за да настанява и “чуждите” четириноги. Единствено могат да бъдат кастрирани, за да не се размножават. По тази причина някои хора взимат проблема в свои ръце и намират различни начини да се справят с глутниците.

На 18 септември жители на близкото до Пловдив село Калояново откриха десетки мъртви безстопанствени кучета и котки. Тъй като няма как без причина толкова много трупове да се появят изведнъж, хората веднага заподозряха умишлено убийство. 

“Извършителят е изхвърлил по улиците пилешки крилца със силна отрова. С това злодеяние са пострадали и домашни животни, които са избягали от вкъщи”, алармира Емилия Есева. Тя подозира, че лабрадорът ѝ е станал жертва на храна, заложена пред вратата за бездомно куче. 

В същия ден неправителствена организация съобщи, че са намерени десетина трупа на малки и средни неагресивни кучета на паркинг в селото, един в улицата до полицейския участък, още десетина на трети място и около 20 мъртви котки, изхвърлени в контейнер. По техни данни общият брой на животинските трупове е над 50. 

Хората от Калояново признават, че в селото има проблем с високия брой на бездомни кучета, но са убедени, че начинът да се реши не е с отрова.

“Картинката беше страшна - десетки проснати по улицата кучета

и на покривите - котки. Не са хвърлени едно-две крилца, а е “ръсено” щедро”, разказва Анна Василева. Хората се притесняват, че при подобна “акция” може да пострада и дете, което е докоснало отровената храна. 

Полицията започна разследване за зловещите сцени в Калояново, но до този момент виновникът за убитите животни все още не е установен. По случая е образувано досъдебно производство, назначен е и токсикологичен анализ на някои от труповете. За жестокост към гръбначно животно, довела до трайни увреждания или смърт,

законът предвижда лишаване от свобода до 4 г. и до 5000 лв. глоба

Миналия месец разпръсната отрова като мярка срещу бездомните кучета имаше и в Пловдив. По-малко от седмица след случилото се в Калояново жители на квартал “Прослав” излязоха на протест. Поводът - смъртта не само на безстопанствени, но и на няколко домашни любимци на ул. “Вегетарианска”. Жителите на квартала бяха толкова наплашени, че някои от тях носеха кучетата си на ръце, за да не изядат случайно отровена храна. Сигнализирали са в полицията, а разследващите са иззели записи от камерите в района, където е била поставена отровата. 

Според експерти най-сериозен проблем с глутниците има в етническите махали и изоставените промишлени терени. На първо място е район “Източен”, където се намира и кв. “Столипиново”, със 142 бездомни кучета. Веднага след това е “Северен”, по чиито улици бродят 63.

Често се случват обаче и нападения. В края на 2022 г.

глутница се спусна срещу 4-годишно дете,

което обаче било спасено от съсед. По-рано през годината подобна ситуация се разигра в курортния град Баня, а месец преди това същите животни нахапаха 35-годишна жена. Такива случаи са по-скоро инцидентни, но хората се притесняват, че някое от следващите нападения може да се окаже сериозно.

Настроенията им се подхранват и от слуха, че малките градове и села в областта са посещавани от бял бус, който през нощта изхвърля десетки животни. Най-разпространената теория е, че автомобилът идва от областния център и премества хванати в Пловдив кучета, за да бъдат проблем на други. От приюта уверяват, че в случаи на агресия към хората уловените четириноги не се връщат обратно на улицата. Така се процедира и когато те са прибрани от училища, детски градини или болници.

Специалистите казват, че популацията на бездомните животни зависи много от фактори като храна и условия на улицата. Дори кучетата да не бъдат прибирани в приют,

ако контейнерите за смет са затворени

и те не намират лесно храна, няма да се размножават толкова.

Принос за високия брой безстопанствени животни имат и безотговорните стопани, които изхвърлят непотребните новородени на улицата, без да се замислят. Но има и хора, които ги оставят в близост до приюта – с надеждата, че някой ще ги осинови.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>