Топагроном: Пилеят милиони за изборите, а пари за знаков фонтан в Пловдив няма

19.10.2023 14:52 24 часа Пловдив онлайн
Фонтанът с ябълката си остава само проект, след като три години не намира реализация в Пловдив.

Три години не стигнаха на сегашната общинска управа на Пловдив да намери място и да подкрепи проекта "Фонтанът с ябълката". В същото време се мятат милиони по време на предизборната кампания, леят се обещания, но за скулптурата, която символизира плодородието на Тракия, нито дума.

Това написа известният агроном Красимир Кумчев. Той и изявеният скулптор Цвятко Сиромашки три години чакат местната власт да придвижи проекта им.
"Мисля си каква е причината за мотаенето. Ами няма нищо за усвояване", огорчен е Кумчев.

Още през май м.г. той и Сиромашки внесоха новия проект в общината и чакаха оттам одобрение. Но това не се случи.

Първоначално двамата предложиха Фонтанът да бъде зад Джумая джамия, но това срещна съпротива. Тогава се съгласиха композицията да е на най-горната площадка до бившето бирхале "Каменица".
Сиромашки обясни, че ябълката ще е от месинг с тегло 2 тона ще се превърне в един от новите символи на Пловдив.

"От самата община ни посочиха новото място, което също е добро. Ябълката ще направи хубав контакт с главната улица и тепето", обясниха двамата. Но така и не получиха зелена светлина.
Според тях Ябълката ще стане любимо място за срещи на младите пловдивчани.

Двамата представиха проекта си на 25 февруари 2021 г. Тогава 45 знакови лица, между които музикантът Теодосий Спасов, художникът Васил Стоев, журналистката Нери Терзиева (светла й памет!), братя Аргирови и адвокат Емилия Недева, застанаха зад идеята. Първоначално се предвиждаше композицията да е с височина 2,7 м и да бъде разположена на ул. "Константин Иречек", до Джумая джамия. Представляваше голяма ябълка, от която тече вода на каскаден принцип, а в долната част има резен от плода.
"Ябълката е символ както на плодородието на Тракийското поле, така и на първото познание. Водата пък олицетворява река Марица", обясни Сиромашки.

Други от От Пловдив

Мъж и жена пострадаха в пламнала кола в Пловдив

Мъж на 64 г. и жена на 70 са пострадали при пламването на кола в Пловдив, става ясно от справка за произшествията на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

>