В ново и модерно студио ще се учат на журналистика студентите в Софийския университет

18.10.2023 00:38 Константина Костова
Петър Кънев, почетен председател на СПИБ, получи специална грамота за дарение от зам.-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - проф. Георги Вълчев.
Проф. д-р Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, заедно с г-н Петър Кънев, почетен председател на СПИБ, инж. Красимир Илиев, председател на Съюза и инж. Румен Трифонов - главен секретар представиха студиото и неговите възможности.
Петър Кънев и проф. Георги Вълчев присъстваха на откриването на ново и модерно студио във ФЖМК.
Петър Кънев и проф. Георги Вълчев разглеждат модерното студио.
Модерното студио във ФЖМК

В ново студио, оборудвано с висок клас компютри ще се обучават студентите във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет. Техниката е дарение от Съюза на печатарската индустрия в България и Полиграфическа група „Демакс“. Студиото, където на практика студентите ще се обучават по журналистика, онлайн медии и книгоиздаване, бе открито днес.

"Ние сме под покрива на най-старата сграда на нашата Алма Матер. Сградата вече е на 140 години, тя е в непрекъснати ремонти. Имахме нужда от ново оборудване и модерни станции, на които студентите да практикуват в условия, близки до реалните редакционни условия", обясни домакинът на събитието проф. д-р Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация. 

Тя заедно с г-н Петър Кънев, почетен председател на СПИБ, инж. Красимир Илиев, председател на Съюза и инж. Румен Трифонов - главен секретар, както и г-жа Екатерина Николова, главен редактор на сп. „Полиграфия“ представиха студиото и неговите възможности.  

"Споделяме  общи цели и отговорности - да подготвяме бъдещите професионалисти по социални комуникации в България", обърна се проф. Вълканова към гостите на откриването. 

"Рядко се намират приятни поводи, такъв приятен повод е днешния", заяви Петър Кънев. "Всичко стана случайно, бяхме при ръководството на факултета и решихме, че е пълен абсурд студентите от Софийския университет специалност "Полиграфия" да нямат база, на която да се обучават. Да набират, странират и да редактират, да обработват страниците на печатни издания", разказа още Кънев.

По думите му има още неща за обзавеждане, но тепърва предстоят.

Специална грамота за полученото дарение ще бъде връчена от зам.-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - проф. Георги Вълчев.

"Няма как да не изкажа нашата гореща благодарност към Съюза на печатарската индустрия в България и Полиграфическа група "Демакс"", каза Вълчев. По думите му няма как България да е привлекателна, ако няма инвестиции в образованието.  

Други от Просветни

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

>