Бащата на убития Ангел Здравков от Пазарджик дари кръв в кампанията „Усмихни сърце“

18.10.2023 10:20 Диана Варникова
Бащата на убития Ангел Здравков от Пазарджик дари кръв в кампанията „Усмихни сърце“

„Синът ми, Ангел, беше убит преди 19 дни много хладнокръвно и никой не можа да му помогне, включително и ние. С кръводаряването и кампанията ‘Усмихни сърце’, се надяваме да можем да помогнем на много други хора. Името на кампанията само говори каква е нашата цел. Това сподели Недялко Здравков, след като дари кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик. Той призна, че се опитват да превърнат огромната болка от загубата на сина им в сила, която да ги води напред.

„В момента не успяваме, но ще се помъчим да го постигнем. Затова подкрепяме и подобни инициативи. Обмисляме да реализираме и други неща в памет на нашето ангелче“, обясни бащата на Ангел. Той дари кръв за пети път.

„Смятам, че въпреки злото, което застигна нашето семейство, на света има много добри хора. Кръв е нужно на абсолютно всеки човек, на всеки болен, за всяка операция и манипулация. Постоянно има недостиг на кръв. Хубаво е всеки, който е здрав и има възможност и време да се включи в акцията и да кръводари“, призова Недялко Здравков. Той изрази очакванията си, че още много хора ще са съпричастни към кампанията. Александър Здравков, който е чичо на Ангел, също стана част от кампанията „Усмихни сърце“ и дари кръв за седми път.

„Тук съм по две причини. Едната е, че моят племенник Анeто би постъпил по абсолютно същия начин, и втората е, че бих могъл да спася нечий живот“, заяви Александър Здравков след кръводаряването. И насърчи пазарджиклии да помогнат по същия начин на някой човек, който се нуждае от кръвопреливане.

Две 18-годишни момичета също дариха кръв за първи път и се включиха в кампанията „Усмихни сърце“. Ася Спасова мечтае да стане полицай и да помага на хората. Заедно с нейната приятелка Ивайла Маринкова са ученички в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт. И двете искат да служат за пример на своите съученици. Виждат агресивни момчета и сред тях и днес искат да им кажат, че е добре да обуздаят своята агресия и вместо да нараняват по-слабите може да се включат в една благородна кауза като кръводаряването.

„Искам да бъда добър човек. Искам да дам пример на хората – на по-малки, на по-големи, на младите, на тези, които не искат да даряват кръв, на тези, които са против кръводаряването. Искам да съм в помощ на нуждаещите се.“ Това обяви 18-годишната Ася след като без да се страхува дари кръв. Тя е познавала убиеца на Ангел, с когото дори са били съученици.

„Това, което направи, не е мъжка постъпка. Съветвам момчета да не се бият и нараняват, а да се научат да говорят помежду си. Никола и Ангел можеше да се разберат с думи. Ножът и оръжието не решават проблеми. Не трябва да се прави така. „Дарявайте кръв и спасявайте животи, а не ги отнемайте. Бъдете разумни!“, апелира младата кръводарителка, която иска да е от страната на добрите хора и да се бори за добри каузи. За това мечтае и Ивайла. Нейният баща е дългогодишен кръводарител и едва на 18 години тя също решава да стане дарител.

„Не е страшно. Елате и дарете кръв. Подкрепете живота!“, заяви Ивайла и посъветва своите връстници да се пазят, да внимават с кой излизат и в какви компании.

Двете момичета и семейството на Ангел Здравков призоваха пазарджиклии да отворят сърцата си за доброто, подкрепяйки кампанията „Усмихни сърце“.

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>