Глоба по видео на колега – само за неправилни маневри, за скорост не може

17.10.2023 13:00 Димитър Мартинов
Колата на Георги Фиков бе заснета да се движи с бясна скорост на околовръстното в София.
Диана Русинова
Георги Фиков Кадър: bTV
Кадърът с нарушението на шофьора на градския транспорт.

Столичани подали над 2 хил. сигнала за нарушения на пътя от началото на 2023 г., повечето са за неправилно паркиране

Все повече шофьори тръгват на път, “въоръжени” с видеорегистратор - камера в колата, която записва в реално време трафика по съответния маршрут. Голяма част от тези водачи съвестно подават и сигнали, виждайки опасни нарушители.

По запис от тези видеорегистратори обаче Пътна полиция може да наложи глоба за неправилна маневра или преминаване на червено, но не и за скорост, показа проверка на “24 часа”. За целта обаче номерът на нарушителя трябва да се вижда ясно, а заснелият клипа трябва да попълни бланка, че е станал свидетел на ситуацията.

Всеки ден в социалните мрежи се публикуват снимки от видеорегистратори на коли, които показват опасно шофиране на околните. Устройствата не са скъпи и дават повече информация при спор кой е виновен, ако възникне инцидент. Във видеорегистратор може да се превърне и обикновен смартфон, насочен към пътното платно.

Последният нашумял случай е от началото на октомври. Тогава видеорегистраторът на Диана Русинова, която управлява със 77 км/ч,

снима на околовръстното две спортни коли, които я задминават с бясна скорост

Там ограничението е 80 км/ч и “състезателите” очевидно газят правилата.

“Прибирах се по този път около 22 часа, когато двамата водачи минаха. Видях жълтия автомобил и инстинктивно погледнах в дясното огледало, защото усетих, че нещо ще ме изпревари оттам, което по принцип не е нормално. Беше същият автомобил от жълтите павета – същият цвят и същият регистрационен номер. Заради скоростта не мога да определя кой го е карал”, обясни Русинова, която е шеф на неправителствената организация “Европейски център за транспортни политики”. 

От нейния разказ става ясно, че една от колите е със същия регистрационен номер като на Георги Фиков - шофьора, станал популярен с полета на поршето си до Царево и с дрифтовете пред президентството.

Георги Фиков-младши е син на бизнесмен, който е любител на високите скорости и рисковото шофиране. През август беше заснет да дрифтира с поршето си по жълтите павета в София, точно между президентството и Народното събрание. Клипът беше публикуван във фейсбук. Тогава отново Диана Русинова подаде сигнал срещу Фиков.

Санкционираха младежа със 150 лв. за използване на пътя не по предназначение

Година по-рано, отново при опасно шофиране, той блъсна колата си на пътя между Ахтопол и Царево. Опитал да влезе в завой със 100 км/ч при ограничение от 30 км/ч и се удари в паркирано рено. Макар и да нямаше запис тогава, Фиков беше санкциониран заради катастрофата, но не и заради превишената скорост. На мястото не е имало камера на Пътна полиция, която да я регистрира.

За новия случай Фиков признава, че колата е негова, но отрича да е карал той.

Неяснотата кой е шофирал е и причината за по-малкото наказани

Те са около 60% от хората, за които са подадени сигнали. Докато при едни данните не се потвърждават, масово се оказва, че по случаите има започнати производства. Те търсят и кой е шофирал. Ако човек каже, че друг е бил зад волана, има 3 дни да го заведе в Пътна полиция, където той да потвърди, че е карал.

Има начин Фиков да бъде глобен и за “полета” на околовръстното, ако той е бил зад волана, но само за неправилна маневра, защото изпреварва в дясното платно. Може да се разследва и за пътно хулиганство по записа, но не и да бъде санкциониран за превишена скорост с всички административни последици от това, показа проверка на “24 часа”. Причината е, че по закон подобни

глоби се налагат само при заснемане от сертифицираните камери на Пътна полиция

- те определят точно превишението на скоростта, която се записва в документ. И в този случай има малка вероятност глобата да падне в съда, но наложена от видеорегистратор санкция би била незаконосъобразна. За пример полицай обяснява, че ако на малка кола сложи по-големи гуми - например за джип, дори километражът на автомобила ще показва значително по-висока скорост.

“Например карам със 70 км/ч, а стрелката сочи 120 км/ч”, обяснява униформеният. 

Същото обясни пред “24 часа” и Диана Русинова: “За съжаление, могат да му наложат само глоба от 150 лв. за опасно шофиране и нищо повече. Няма техническо средство, което да е установило свръхвисоката скорост, която надвишава многократно максимално разрешената на това място. Аз самата съм подавала сигнал срещу него (Георги Фиков - б.р.), издадоха му акт и той го обжалва, да не говорим, че ме съди за лъжесвидетелстване”, каза Русинова.

И припомни, че почти на същото място на околовръстното преди време при подобно опасно шофиране водач с порше уби френски гражданин.

“С такава висока скорост при удар в мантинелата колата със сигурност ще се преобърне и може да засегне и останалите превозни средства наоколо”, подчерта експертката.

По 10 сигнала на ден получава Пътна полиция в София за различни нарушения. Те се подават по телефона и по мейла на столичния КАТ, но и с мобилното приложение на МВР. Някои само описват нарушения. Други се обаждат в движение, за да съобщят за опасно или бързо шофиране. В такъв случай от СДВР ползват камерите в София. Въвеждат регистрационния номер и се показва през кой светофар за последно е минала колата и в каква посока е поела. Така полицаите намират шофьора и го спират. Ако е извършил нарушение, което са забелязали на живо, го санкционират. В противен случай шофьорите се разминават само с устно предупреждение.

Най-много сигнали идват по мейла. Те са със снимки на неправилно паркирали коли

Глобата е 50 лв., не се отнемат точки. Над 1300 от всички 2045 сигнала в София са за подобно нарушение. Доста от тях идват от четирима души. Те се жалват и от доставчиците на магазините и подават сигнали дори при спиране за 5 минути. При подобни случаи обаче хората трябва да отидат и в Пътна полиция, за да дадат показания. Ако не го направят, глоба не се налага, защото може да става дума за фотомонтаж. Човек може да избегне разходката до полицията, но ако подпише сигнала си с електронен подпис.

За по-тежки нарушения, при които се съставя акт - освен парична санкция, се отнемат и контролни точки, обаче няма как без показания в Пътна полиция.

До 2 седмици глобите идват с есемес и мейл. Системата издържала тестове, тръгва през ноември

До дни тръгва системата, връчваща с мейл или есемес глобите за скорост. Тя успешно е преминала тестовете и се очаква да заработи до края на месеца. Срокът бе съобщен от вътрешния министър Калин Стоянов в интервю за “24 часа”.

Тя ще е автоматична - ще праща глобите за скорост на собственика на колата или на ползвателя, ако такъв е регистриран. От хората няма се изисква да подават данните си. Това ще става, когато им се наложи да ползват административна услуга на МВР. Например при смяна на изтекла книжка ще се попълва бланка, в която ще има оставени полета и за новите данни. При искане за нова лична карта също ще може човек да даде мейла и мобилния си телефон, на които да получава глобите. Ако са попълнени грешно, от МВР ще смятат, че глобите са получени. Същото важи и ако човек не посочи данните в декларацията.

Друга промяна е, че глобите ще се смятат за връчени и при проверка в системата за сигурно електронно връчване, както и в Портала за електронни административни услуги на МВР. В момента в сайта на вътрешното ведомство човек може да види, че има неполучено задължение, но не какво е то. Затова няма и как да го погаси.

С промяната се очаква да се реши огромният проблем с невръчените глоби за скорост. В момента, след като камера на Пътна полиция заснеме нарушител, той получава санкцията по куриер. Често обаче хората не живеят на адресите си по документи. Така единственият шанс за връчване на глобите остават случайните проверки на пътя и смяната на документи.

През 2020 година камерите на Пътна полиция са заснели 1 051 269 такива нарушения. От тях невръчени са 186 854, а общо неплатени - 226 524.

През 2021 г. има увеличение на заснетите - те вече са 1 198 583. Нарастват и шофьорите, които не са били открити и затова не са получили санкциите си - те са 275 315, а общо неплатените са 345 107. 36,2% от всички заснети нарушения през миналата година не са връчени. От 1 163 985 превишили скоростта 421 395 не са получили известие за глобите. Общо неплатилите са 536 577.

По новите начини ще се връчват не само глобите за скорост, но и наказателните постановления. С тях се определя размерът на санкцията и колко точки ще бъдат взети за нарушенията.

Варненецът, забил “Тесла” в заведение, с отнета за два месеца книжка

С отнета за два месеца книжка е варненецът, забил теслата си в заведение в София. Инцидентът стана през юли м.г., а шофьорът избяга.

Темата отново стана популярна, след като депутатът от “Да, България” попита вътрешния министър Калин Стоянов за случая. В писмения си въпрос Мирчев се интересува какво отношение е взето, както и кой е собственикът на удареното заведение, но не ѝ на теслата.

Стоянов отговаря, че по случая се води досъдебно производство. То е за повреждане на чуждо имущество - от удара на теслата пострада каменната стена на заведението. Министърът посочва, че няма как да даде информация за собственика на заведението. Обяснява и че срещу шофьора има наложени 3 глоби - за 30 лева, за 100 лева и за 200 лева. Първата е за навлизане в забранена зона. Другите две са за изхвърляне на боклуци от прозореца на колата и за неправилно паркиране. Всички глоби и наказателни постановления са връчени на собственика на колата и са влезли в сила. Той не е обвинен за удара в оградата на заведението, разследването по случая продължава. Води се от Софийската районна прокуратура. Засега не е ясно собственикът ли е карал, тъй като шофьорът избяга след удара. 

Санкционират по запис шофьор от градския транспорт, минал на червено

По снимка ще бъде глобен за минаване на червено шофьор на автобус от столичния градски транспорт. Той бе заснет от потребител на фейсбук групата “Забелязано в София”. 

“За градския транспорт светофарите са само формалност!”, пише очевидецът Стоил Кирилов Кръстев. Публикацията му е била видяна и от служители на общината.

Линията 117 се обслужва от частен превозвач. Центърът за градска мобилност ще поиска обяснение от превозвача и ще препрати по компетентност сигнала в отдел “Пътна полиция” на СДВР, защото те са органът, който налага санкции по закона за движение по пътищата, обясниха от Столична община.

От полицията коментираха, че глобата е 100 лева. За да се наложи обаче, трябва авторът на снимката да отиде в районното или в КАТ и да даде показания.

Акция на “24 часа” “Наглите на пътя”

Те са нарушители и потенциални убийци. Правят го, защото са нагли. Хитреци, които прелитат в града на червен светофар, навлизат в бус лентата, не намаляват пред пешеходна пътека.

В обичайните празнични и уикендни задръствания по магистрали и пътища се опитват да излетят през аварийната лента отдясно или се “врязват” нахално в автомобилите, престроили се в една колона заради ремонти или катастрофи.

Ако не ги спрем и стреснем, ще продължат да осакатяват и убиват себе си и невинни. Затова “24 часа” очаква вашите видеа и снимки на наглите на пътя на електронен адрес 24action@24chasa.bg и onlinevgb@gmail.com. Ще показваме автомобилите и лицата на шофьорите, ще проверяваме дали и как са били наказани. Така ще опитаме заедно да спасим животи.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>